Vidím, že někoho těch 0,1 mm pobavilo, ale to je fakt dnešní realita. Kolem 18. hodiny tu ještě jedna přeháňka byla, každopádně ta už byla jen velmi slabá a neměřitelná. Takže srpen aktuálně 2,5 mm srážek a letos máme nakročeno k tomu, abychom byli celkově někde na 300-400 mm, pokud to podzim nenapraví. No, není to hezké, možná na tom letošní rok bude minimálně v naší oblasti ještě hůře než roky 2013 a 2015.
Diskuse o počasí Nový týden přinese hodně slunce a v některých dnech tropy
Neuro
Nebyla šance že něco dorazí až k nám na východ. Suché vrstvy, ojedinělé přeháňky, to je téměř nulová šance
Teď opět totálně suché proudění a k tomu mírný až čerstvý vítr. Nemusí být ani tropy a extrémní vysušování bude pokračovat.Co neuschlo, uschne.
Ale není léto, raději saunu než srážky, jak tady někteří psali....
Marek_98
Je to děs, výhledy nic moc, deficit se nedozene ani na podzim a v zimě už vůbec ne, to opět povladnou TV a inverzní situace. Je to věštba z křišťálové koule snad se mýlím... A budu v únoru rozcupovan, jaký jsem pesimista.
Jo a místní denní rekord byl vyrovnán, tmax 32.
Další tropický den do sbírky už 22, průměr zde je 5.
Poslední dny, tady občas čtu, že průměrný počet TD, je pro některá místa, třeba 5TD, na rok. Bohužel ta změna jde tak rychle, že se můžeme mrknout na nové průměry. Už pomalu budeme završovat dekádu 2011-30, tak přeci jen posledních 15 let, už mají ty průměry TD, reálnější data pro tuto dobu a srovnání. Tak např.:
Strážnice 32
Žabovřesky 29
Doksany 29
Brod n/D 28
Dyjákovice 28
Lednice 27
...
Ústí Kočkov 10
Tak letos i vzhledem k těmto novým průměrům, jsme už většinou lehce nad průměrem. A zřejmě nás s velmi velkou pravděpodobností, čekají nějaké další TD, v tomto roce
Zdroj dat ČHMÚ
Doufám že příští týden bude hodně deštivý a klidně ať prší týden v kuse a teploty pod 20°C. Příroda to potřebuje jako sůl a plus by byl příjemný bonus vidět prskat ty hlupáky co si užívají "konečně pravé léto". Včera mě dostal jeden blbec na FB nemohu to nyní dohledat. Ale bylo to pod příspěvek kde někdo dával snímek té rudé hlavní mapy z intersucha a někdo tam napsal:
"Lžete jsem na Šumavě u Boubína a mám výhled na celou Šumavu a všechno je tady krásně zelené a leje tu skoro každý den"
Škoda že to nejde dohledat asi byl příspěvěk smazán, ale chci se zeptat znalců Šumavy zda je tenhle příspěvěk prachsprostá lež a nebo alespoň ty vyšší partie Šumavy opravdu na tom nejsou tak zle..? každopádně mi to přijde jako naprostá blbost a nevím co tyhle hlupáky vede k tomu lhaní.
Aldy1977
Souhlas, nevypadá to moc dobře, teď tam sice ve výhledu v závěru nějaké srážky jsou, ale tak do 10 mm celkem, to je vzhledem k tomu letošnímu deficitu v podstatě nic. Jinak, dnes jsme měli ještě jednu tropickou noc, ranní minimum bylo 20,2 °C, večer bude chladněji. Každopádně tahle byla podle mě jedna z posledních.
JohnyG
Ahoj, pro ověření pravdivosti výroku toho de.... z Facebooku přikládám aktuální pohledy kamer z blízke Kubovy Huti a graf s úhrny srážek z tamní meteostanice. V prvním srpnovém týdnu tam několikrát slabě pršelo, tak z toho udělal každodenní lijáky. Vegetace vypadá na letošní poměry skutečně svěže, nicméně v zalesněné horské krajině s údolími to není nic výjimečného a vsadím se, že okolí Boubína vypadalo svěže i v suchém roce 1540. Na tento rok se nyní mnozí zpochybňovaci závažnosti letošního sucha odvolávají.
Třemšín
Díky za info. Na jednu stranu to dává smysl že minimálně na první pohled působí Šumava pořád stále svěže zeleně. Ono kdyby Šumavské porosty v okolí Boubína byly žluté či rezavé suchem tak to už by zbytek Česka byl naprostá poušť. Přeci jen jsou to vyšší polohy. Ale druhá věc bude například stav vody ve vodních tocích a ten si myslím na Šumavě není dobrý..
JohnyG
V případě vodních toků je situace určitě špatná v západočeské části Šumavy viz problémy s vodou v Sušici na Otavě, která odvodňuje právě zmíněnou část Šumavy. Pokud jde o jižní část Šumavy - třeba Zadní Zvonková tam je to trochu lepší. Přece jen má Šumava na délku 190 km. Párkrát tu přispíval z Kájova na úpatí Kleti - ten by možná věděl více.
JohnyG
Viděl jsem fotky z přítoků Otavy, některé úplně vyschlé, sbírali tam mrtvé raky....
Na Fb. to nemá cenu. Také se někdy rozčílím, něco odpovím, ale to je marné. Vždyť přece pořád prší a teplo bylo jen pár dní na konci června a teď nedávno....🥺
Příští týden teplota půjde určitě dolů, pod 20° asi ne, čekal bych tak průměr. Srážky jsou otázkou, ale nějaké od neděle určitě budou. Plošný déšť ale na frontě začátkem příštího týdne nečekám. Ten by mohl přijít s výrazným ochlazením, které defakto ukončí léto. Kdy k tomu dojde, těžko říct.
Lerak2
Čísla mi přijdou docela vysoká, ale je to návětrná strana Šumavy a to je jedno z nejdeštivějších míst v ČR. Roční normál je dle všeho pro Prášily cca 1400 mm a pro Strážný 950 mm. Takže takhle to vypadá že tam ani moc velký deficit není... Jak čepáte tyhle data? Dá se někde rychle sehnat souhrn za delší období? Samozřejmě znám web:
https://www.chmi.cz/w/c1pras01-prasily?c=49.1069%2...
ale nevím jak vytáhnout rychle data např. za celý letošní rok..
JohnyG
Já to tam mám z domova 25min autem.
Prášily, stanice ČHMÚ má roční normál 1306mm.
Letos jediný srážkově bohatý, nadnormální měsíc tam byl únor..
Všechny ostatní měsíce deficitní, některé, třeba březen a duben extrémně podnormální..
V půlce srpna by Pràšily měly mít cca 800mm..
Aktuální letošní deficit tedy téměř 200mm! + rekordní vedra, obrovský výpar, takže díky tomu v podzemí chybí vody ještě podstatně víc.než by chybělo jiné roky s chladnějším, byť suchým létem.
A to je moc..
K tomu je potřeba připočíst prosincový i podzimní deficity, protože zásoby podzemních vod na další rok se tvoří samozřejmě průběžně, od podzimu do jara především.
Právě na Prášilsku pramení Křemelná i silný přítok Otavy Ostružná..
Srážková bilance v oblasti Srní - Modrava - Kvilda, tedy oblast Vydry na tom je podobně..
Výsledek je, jaký je..
Silný až extrémní nedostatek spodních, pramenných vod, a stav sucha až extrémního sucha na zdejších řekách i jejich přítocích už od května, od července prázdné studny a na mnohých místech pitná voda jen z dovezených cisteren..
Jsem zvědavý jestli příští týden přijde ochlazení a pokud ano, na jak dlouho. Myslím tím, aspoň několik dní v řadě bez tropických třicítek, s maximy "jen" kolem 25°C.
Je to sci-fi, nebo se to začíná rýsovat i ve více modelových bězích? Nebo tam stále hrozí po dvoudenním ochlazení návrat k +35°C?
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.