Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Vlnu veder ukončí studená fronta, hlavně v noci a zítra přinese potřebné srážky

Diskuse o počasí Nový týden přinese hodně slunce a v některých dnech tropy

# 14.08.2026, 09:06

JohnyG
Během dvou dnů se tráva po tak dlouhém suchu nevzpamatuje ani náhodou..
Dejte tomu týden, uschlý, ale dosud živý trávník potřebuje na znovu nastartování 5-7 dní..od vydatnější zálivky.
Mohou v něm být ale už i odumřelá místa.. která nezregenerují..

14
# 14.08.2026, 09:15

Francois
Asi ano chce tomu nechat více času. Ovšem když zkusím jak hluboko se voda dostala tak mi přijde že možná tak 2 cm a pak už nic takže to se zase teď během teplých a slunečných dní vysuší a efekt bude podle mě nula. Půda je bohužel strašně tvrdá a to je to dalo by se říct čerstvá loni navezená zemina po které nikdy nejezdilo nic těžkého. Nebyl to tedy nějaký vyloženě substrát, ale obyčejná ornice/hnědozem co jsem sehnal za odvoz.

# 14.08.2026, 09:24

JohnyG
Ještě bych tomu dal jednu dávku, aspoň 5l na m2..Pokud vám to za to stojí zkusit a z neděle na pondělí pak snad přijde aspoň nějaká zálivka z nebe..

3
# 14.08.2026, 09:26

Dotaz na meteo experty zde jak to vidíte s vybojem v neděli? Žebrák (okres Beroun) mezi Prahou a Plzní?
Některé předpovědi mi na neděli poledne ukazují přes 30°C hic a skoro jasno, jiné pod mrakem a přijatelných 26°C.

Ptám se proto že mě kamarád láká na 25km běh zavod start v 10h, je to většinou lesem ale ve třiceti stupních se obávám že by to bylo o zdraví ;-)

98
# 14.08.2026, 09:35

brhel
Vyzkoušel jsem ve 30+ běh na 10km ve Vrchlabí a byl to ocistec:D. Dárek k narozeninám, takový Danajský dar.:D

14
# 14.08.2026, 09:55

brhel
Nepřijde mi v těch modelech nějaký velký rozpor. Na poledne v neděli tam je shoda v tom že bude hodně oblačnosti a slunce svítit nebude. Teplotně se to liší jen o cca 3°C a odhaduji že 30° v poledne nebude spíše těch 26-28°C, ale to už není takový rozdíl no.. Odpoledne dorazí fronta a je možné že bude trochu narůstat vlhkost a tedy pocitovka může být trochu vyšší i když na teploměru 30°C nebude. Takže za mě bych to viděl v neděli v poledne na Žebráku 27°C +/-2°C.

# 14.08.2026, 10:35

JohnyG
No já nevím. ČHMÚ dává na neděli pro střední Čechy zvětšenou oblačnost, ale maxima 31-34°. Aladin má pro oblast kolem Prahy také přes 30°, Ecák též. Chladnější je Icon. Každopádně neděle je ještě nejistá.

14
# 14.08.2026, 10:58

Moribundus
Tak bavíme se nikoliv o Praze ale o trochu chladnější lokalitě a navíc o čase 11:00-12:00 takže tam ještě nebude dosaženo maxima tudíž bude téměř jistě pod 30°C. Samozřejmě v Praze okolo 14-16h teplota 30+ s největší pravděpodobností bude.

# 14.08.2026, 11:21

JohnyG
Jo, jasně. Každopádně - ze současného úhlu pohledu to jihozápadně od Prahy vypadá spíš na prádelnu, na běh nic moc. Pak možná dočasné vyjasnění před samotnou frontou.

Jinak ztrácím optimismus ohledně příštího týdne. Srážky začátkem příštího týdne nevypadají příliš výrazně a pak se čím dál víc rýsuje alespoň krátké horko. Pak možná dorazí další fronta cca v pátek, ale zda přinese větší srážky, toť otázka.
Já si pořád myslím, že letošní léto ještě není zralé na kapitulaci.

# 15.08.2026, 09:10

Tak ochlazení delšího charakteru po neděli asi nebude, léto to fakt asi nehodlá vzdát, tak ono může přijít nějaká vlna ještě v první polovině září, no já sázím spíš na to teplo a pár chladnějších dnů, srážky opravdu loterie.
Rána hodně chladná, dnes "jen" +9 včera max +29

516
# 15.08.2026, 09:25

Francois
Já nechal už trávník svému osudu, na jaře zvertikutuju, přihodím uzrálej kompost, oseju dosevem povácuju.. a uvidíme co s tím udělá El Nino, neb má trvat i příští rok.. kdy dorazí neutrál či La Nina, jest otázkou prozatím bez odpovědi..:cool:

# 15.08.2026, 09:26

Tak dneska 5,6°C, už tedy tepleji :D
Ranní minima posledních dnů tady:

středa 3,7°C
čtvrtek 3,4°C
pátek 3,6°C
sobota 5,6°C
Na tropický víkend máme celkem předchlazeno
Včerejší denní amplituda 27,6°C

51
# 15.08.2026, 09:40

Leknín.
nový ecák dává tady oteplení na jeden den a to v pátek pak asi vydatný déšť na příští sobotu,pěkná čísla

# 15.08.2026, 10:30

Neuro
Jo tak příští sobota je teda hodně daleko, ale pohádky tam má Ecák fajné :D zatím snad něco naprší do úterý, modely se nějak ústálily kolem 10 mm, snad to nebude propadák...

# 15.08.2026, 11:21

Leknín.
Bude ,tady na Moravě uschneme ,nejvíce střední Čechy ,jih a východ prdlajs

22
# 15.08.2026, 12:50

Diva se na to hezky, realita ale bude jina..

14
# 15.08.2026, 13:15

Nemyslím si že by příští týden mělo padat nějak hodně tropických dní. Možná na J Moravě 2-3 tropy padnou, ale jinak na většině Česka to bude bezpečně pod 30° a třeba nový Ecák je naprosto v pohodě co se týče teplot. Takže myslím že horké léto pomalu končí a nastává změna cirkulace směrem do vlhčího režimu. Studený vzduch bude mít konečně cestu do Evropy trochu více otevřenou a to je přesně to co bylo potřeba.
Tím neříkám že ještě nebude vlna veder, ale už to zkrátka nebude takový extrém a navíc ty rychle se zkracující dny už dělají hodně a díky tomu jsou přijatelná minima. Supertrop může přijít ještě i na začátku září to už jsme zažili, ale je docela pravděpodobné že poslední super tropická teplota padne právě tento víkend.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.