Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Odpoledne a večer opět místy přeháňky a bouřky

Diskuse o počasí V novém týdnu konečně zaprší, nejvice na severozápadě

# 03.05.2026, 11:50

Před námi je týden, který začne letním počasím, ale postupně přinese výraznou změnu. Po delší době nás čekají srážky a objeví se také bouřky. Nejchladnější a nejdeštivější bude druhá polovina pracovního týdne, zatímco o víkendu se teploty opět začnou zvyšovat.... Více >>

# 03.05.2026, 12:07

Uvidíme kolik toho spadne nakonec . Podle ICONU by půlce Jižních Čech, Vysočina a Jižní Morava nepršelo vůbec

# 03.05.2026, 12:35

radek4545
Tam to budou spíše konvektivní srážky - takže špatně predikovatelné a regionálně rozmanité.

# 03.05.2026, 12:41

Zajímavý výhled na čtvrtek...

# 03.05.2026, 12:44

V tu středu odpoledne a v noci na čtvrtek, na východě i ve čtvrtek odpoledne to dle aktuálního ICON 06z vypadá na četné bouřky podél konvergence, ale opět je to hodně velký los. Plošné a vydatnější srážky budou zejména v SZ polovině Čech. V JV polovině území bude srážek méně a budou lokální, tedy nic moc.

Stále panuje v modelech velká nejistota na množství srážek a konvekce v JV polovině území, uvidíme co regionální výstupy.

5
# 03.05.2026, 12:57

Tak přechod zvlněné studené fronty přes ČR je už dnes jistý o tom není diskuze. Dále si troufnu tvrdit také už s jistotou že více srážek bude v Čechách než na Moravě. Ale přesné prostorové rozložení srážek to bude tak trochu loterie. Některé výstupy modelů dávají tady u Prahy srážkovou díru a třeba jen 5-10mm a jiné u nás nešetří a dávají klidně 30-40 mm. Asi je jasné jakou variantu bych bral. Po tom extrémním suchu co trvá více jak 2 měsíce bych bral co nejvíce a přeji co nejvíce vody všem co o ní stojí a snad bude těch srážkových děr co nejméně. I když už nevím kdo tak byli tu jistí jedinci z východních částí ČR co o vodu nestáli a prý jí měli dost. Tak pokud taková místa v ČR fakt existují tak ať je tedy ta srážková díra ideálně u nich. Ale holt spravedlnost v tomhle neexistuje a v rámci ČR jsou velké rozdíly v průměrných srážkách. Takže chápu že lidé z oblastí kde je normál třeba 800mm na sucho koukají úplně jinak než my co máme 400-600 mm ročně a prostě tady moc neprší...

# 03.05.2026, 12:59

konečně to taky přijde tam kde to fakt je potřeba. trvalo to jenom něco málo kolem 3 měsíců

# 03.05.2026, 17:25

Aktuální ICON asi nejvíce pesimistická varianta. Ne velké většině území 0-2mm, na jihu Moravy nic. Nicméně asi nejvíce pesimistický oper.

5
# 03.05.2026, 18:05

Aidamkoo
tak hlavní běh iconu si toto nic drží docela dlouho.. jeho ENS jsou mnohem zajímavější, v průměru je tam stále pro mě kolem 8 mm.. což by i tak bylo jako když plivne, ale něco tam je. Koho trefí bouřka tak může spadnout i 20 mm.. jinde nic ale taky. Čechy to mají vícemně jisté, Morava bude trnout.. :) :slunce:

# 03.05.2026, 19:00

Ono to tak teď vypadá že nic nebude u nás v jižních Čechách maximálně 2 mm
I když telefon mi ukazuje aktuálně 0 mm až do příští neděle... 😏

37
# 03.05.2026, 19:39

mám v sudech ještě tak na jedno zalívání :/,jestli to ještě zítra nebo v ůterý modely nenakopnou a kolem toho 11.5. to taky nevyjde tak všechno na pučení a kvetení zdechne

# 03.05.2026, 20:07

Z nic se stává total nic. No třeba to bude jinak...
To co tam kreslí po 8. nemá ceny teď řešit.

109
# 03.05.2026, 20:15

Aidamkoo
pro zbytek pesimistická pro nás velmi dobrá - pokud se to splní..
teď poslední modely výrazně přidali :love:
každopádně potřebuje CELÁ ČR AKUTNĚ DÉŠŤ
edit:
V 15:47 přijalo krajské operační středisko hlášení o požáru u obce Rusava na Zlínsku. Požár zde zasáhl lesní porost a hasiči zasahují v těžko přístupném terénu, kde je nutné zajišťovat kyvadlovou dopravu vody na větší vzdálenost.
je vyhlášen III. stupeň poplachu
+ Požár lesního porostu likvidují hasiči v neděli odpoledne na třech místech u Zbraslavi na jihu metropole

Chomutov
5
# 03.05.2026, 20:50

Ano poslední ICON to je hnus velebnosti. Srážky posunul hodně na SZ a od Prahy směrem dál na východ a jih skoro nic. Severozápadu to samozřejmě přeju, ale doufám že to tedy nevyjde a srážek bude více plošně. GFS 1200 je mnohem lepší tak uvidíme co Ecák. Ale zatím nemá nikdo nic jisté bohužel. Docela mě z toho chytla depka a jestli ten příští týden nezaprší tak nevím no to bude asi nejhorší jarní sucho co pamatuji. :!!:

# 03.05.2026, 21:01

JohnyG
ECMWF taky nic moc no...

# 03.05.2026, 21:54

Tak uvidíme, kolik bude tady těch srážek. Zatím tu stále čtu a vidím, plošně nějakých 30-40 mm, do čtvrtka do večera. A to místy i okolo 50 mm. No proč ne? Vzhledem k tomu, že to už je pomalu za pár hodin, tak tomu budu věřit. Bohužel jih, ať už Čech nebo Moravy, tam to vypadá na nulu. Nebo i východ Moravy taky. Tak v pátek večer si řekneme, kolik toho kde spadlo. Už tady čtu dopředu, že tam nic nebude, tak jsem zvědavý na výsledné hodnoty ;-)

# 03.05.2026, 22:22

Srážky to už určitě chce, ale vypadá to celkem bledě. Poslední dobou je to hlavně o větru, dnes zase silný nárazový vítr, Žabovřesky maximální náraz 46 km/h, tedy nějakých 12,8 m/s. :vitr:

# 03.05.2026, 22:29

To mi neříkejte že se to na poslední chvíli zas všechno vodsune do prdelky a srážek bude minimum🫩. Snad aspoň na tom severozápadě zaprší. A v nejlepším se to snad ještě posune víc na jih

5
# 04.05.2026, 08:35

Takže co tam máme ráno.. ICON stále špatný resp. skoro kompletně smazal srážky ve středu a vše hlavní až ve čtvrtek. Tohleto posouvání srážek rozhodně není dobré.. GFS je stále lepsí, ale je to GFS a tam ta přesnost prostě chybí takže nemám z toho dobrý pocit.

Večerní Ecák tu dával Aidamko takže to víme že nic moc a ranní zatím nevidím (jedu přes Ventusky potažmo Windy).

ALADIN vidí do noci na čtvrtek a těch srážek na středu taky moc nemá.

Takže zatím jsem docela pesimista a dvoudenní deště se nám smrskli na jednodenní a kdo ví jestli a kde. Morava hlavně ta východní a jižní tam už je to bohužel skoro dané že moc pršet nebude.

PS: Dnes okolo 6:30 ranní zde symbolická přeháňka co dala pár desetin to nestojí skoro ani za reč. A dneska je ta vysoká oblačnost dost tenká takže vypadá to dá se říct na další slunečný den, byť slunce je mírně zastíněné ale není to skoro znát. Tedy další teplý den co zhorší sucho.

# 04.05.2026, 09:02

TheRealStormCZE
No já si myslím, že to trvá dýl, s těma srážkama, než 3 měsíce. Jako ofiko stanice nahoře v Bílině, má za posledních 6 měsíců přes 90 mm, a Žichov nahoře nad Bílinou, ve Středohoří, má přes 80 mm. To mi nějak nepřijde, jako hodně. Sněhu taky prd, Bílina nahoře pod Bořněm, má za leden jen 6 dní s pokrývkou nad 5 cm. Únor už nic. Žichov to samý, 6 dní v lednu, s pokrývkou nad 5 cm. A únor maximum 3 cm. Za mně bída ukázková

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.