Ono i v Praze v parcích (kromě jižních svahů a míst pod stromy) je tráva zatím svěže zelená, díky dešti 10 mm ve dvou dnech v půlce dubna (kromě pár desetinek o velikonocích to byly jediné deště v Praze za duben).
No to je zase sci-fi výhled,ale aspoň se má co mazat,už se to stává tradicí.Na horách až čtvrt metru novýho sněhu,to se bude v Potůčkách lyžovat do června.
No nový ICON víceméně potvrzuje, že na většině území Moravy nespadne možná ani 1mm, což je velmi špatná zpráva. Nějaké slabší srážky severovýchod Moravy, východní část Čech a jižní Čechy. SZ polovina území naopak vypadá na poměrně vydatný trvalý déšť a bouřky.
Srážky dle modelů ICON do sobotního odpoledne, zdroj:meteologix.com
Aidamkoo No je to komplet pryč, opravdu jen krajní západ-severozápad. Nedivil bych se, kdyby to bylo jen v Německu. Je to škoda, obzvláště takhle na jaře mě to prohlubující se sucho za přírodu samotného mrzí.
Jsem překvapen že večerní IconD2 a taky GFs přidaly nějaké srážky už na zítra tak snad to vyjde. Ale zítra to bude hodně lokální. Asi spíše slabší lokální bouřky a přeháňky ve středních nebo západních Čechách tak snad to vyjde. Pak to hlavní přijde na SZ až ve středu večer nebo v noci na čtvrtek.
Takže dneska tady už ochlazení, oproti včerejšku. Dnešní maxima většinou 26-28°C. Z ofiko stanic ČHMÚ nejvyšší teplota v Česku, Doksany. Od zítra tady tedy srážky, bouřky, až do čtvrtka Bude to vítaná změna. Zatím tady čtu, že to trefí jen nás, což je samozřejmě blbé
Dnes tu padl první letní den roku, maximum 26,2 °C. Čekal bych, že po takovém oteplení na začátku května dorazí srážky, ovšem výhled vypadá čím dál hůř. Aby nakonec květen nenavázal na ten suchý duben, možné to je.
Musím říct, že mně tady překvapily nějaké rady. Ať už třeba ohledně sekání trávníků, nebo pohádky z Anglie od pana Jelena No někteří vážně nevědí, jak vypadá pořádné sucho. To by bylo kňučení, kdyby tam jeden rok vyšel, jak tady. Třeba 300 mm a k tomu ty vysoké teploty většinu roku. Kolegové třeba z okolí Roudnice, nebo z Mostecka či Žatecka, by vám mohli vyprávět. Nebo se nám můžete pochlubit, někdo s úhrnem do 25 mm za poslední 3 měsíce