Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Odpoledne a večer v Čechách přeháňky a bouřky, ojediněle i silné

Diskuse o počasí V novém týdnu konečně zaprší, nejvice na severozápadě

# 05.05.2026, 10:58

John Deere
Nejbližší stanice Rychnov, cca 2-3 km od Kvasin, má letos přes 87 mm. To je docela rozdíl, oproti kolegovi, co má přes 40 mm. A rozhodně to tady bude mít s výrazně vyššími maximy :slunce:

# 05.05.2026, 11:00

Tak a teď pozitiva :D Srážky, bouřky, už je i výstraha, tak letošní srážková a bouřková sezóna, může být tady zahájena :blesk:

37
# 05.05.2026, 11:33

do řitě (spisovný výraz) zas to ty modely mění jak ponožky,uvidíme ještě co aladin,icon to zas ořezal ,jestli to budou dělat i kolem toho 12.5. tak na to už nebudu mít nervy to sledovat

# 05.05.2026, 11:44

Neuro

To co je namalované kolem 12.5. nemá ceny teď řešit. Podobné to bylo minulý týden na tento týden.
Bohužel to vypadá že z této sf zde nic moc nespadne. Celkově to bude loterie.

# 05.05.2026, 11:46

Lerak2
No, je pravda, ze tu v zime dost snezi, drzi to hory, ale bourky chodi vic pres Rychnov ,tady se to vzdycky vyhne, Rychnov uz mel letos primou bourku, kazdopadne zapad bude mit po dnesku atd nejvic stejne :D

37
# 05.05.2026, 11:55

Aldy1977
kdyby aspoň nebyl ten ujetý vítr od neděle,zalívám zbytečně ,hned je to povrchově vyfoukané ,nevíš jak to je do hloubky? :/ aspoň se zatáhlo...
edit
pro změnu GFS vytasil skoro 20mm na čtvrtek tak kdo se v tom má vyznat????!!!

# 05.05.2026, 12:19

John Deere
Hm, takže klasický hejtování od tebe no :( Nakonec to tam nebude u tebe asi tak špatný. Když tam za únor spadlo, co tady od začátku roku. Bouřka přímá v Rychnově, sotva 3 km, a u tebe nic? Tebe si vezmu sem. Tady někteří slyší bouřku dřív, než uhodí hrom 30 km daleko :D Uvidíš dneska. No a na západě? Tam asi něco budou mít. My tady prý budeme mít ale taky sakra zalito. Čtu to všude, všechno pod 30 mm tady plošně, beru jako propadák, ale to se nestane. Tejden tady nečtu nic jinýho ;-)

# 05.05.2026, 12:24

Neuro
Myslím že v hloubce to u nás není ještě kritické, ale do 30 cm je to prach.
Jinak v Zubří požár lesa, 2. Stupeň poplachu, 8 jednotek, naštěstí lokalizováno
Snad to ten vítr nerozfouka.
Čtvrtek je zde jakási šance, prostě loterie, no...
Jinak větru se asi dle výhledů nezbavíme

8254
# 05.05.2026, 12:31

Tady už aktuálně padl letní den. Teplo je, ideálka pro večerní představení :blesk:Zatím to vypadá i v modelech dobře, i do toho čtvrtka. To bude paráda pro přírodu :prsi::prsi::prsi:

# 05.05.2026, 12:45

MostMost
Jj, jede to pěkně. Doksany přes 26°C, okolo koukám podobně :slunce:

5
# 05.05.2026, 13:13

Mohl by mi někdo problematiky znalý prosím vysvětlit proč modely absoulutně nezvládají současnou synoptickou situaci a předpovídají i na 2 dny dopředu úplné nesmysly? Například dva dny dozadu a myslím že i včera ale to si nejsem jistý modely ukazovaly že dnešek bude zataženo celý den a ve skutečnosti od rána praží Slunko bez přestání?

Chci fakt moc spolehát se na modely na dva dny dopředu? V neděli večer jsem provedl druhý výsev trávy s tím že bude po většinu týdne pod mrakem a deštivo, ale ve skutečnosti pokračuje pouštní počasí a udržovat to osivo vlhké 24h je prostě nereálné... Doma jsem akorát za blbce co sleduje počasí denodenně a stejně mu předpovědi na 2 dny dopředu nevycházejí. :D Ještě že mě počasí fakt baví protože kdybych to bral jen z praktického hlediska tak je to vlastně ztráta času na základě výstupů modelů dělat jakákoliv životní rozhodnutí.

Jsem zvědav na ty bouřky dneska. Sice modely konkrétně pro mojí lokalitu nic nemají, ale když vidím jak jim to poslední dobou nejde tak si říkám že by nás večer klidně něco trefit mohlo. Pomalu se to začíná rozjíždět u Šumavy a večer by z toho mohly být celkem pěkné bouřky. Tak hodně štestí všem co vyhlíží vodu. :prsi::oblak::blesk:

37
# 05.05.2026, 13:13

asi začnu víc sledovat ARPEGE ten tam toho má hafo :D

# 05.05.2026, 13:36

Lerak2
To ma velkej vliv na nynejsi sucho a srazky v unoru :D :D, radsi nebudu komentovat lidi, co bydli v destnym pralese, coz je zapad čech. :D jo mozna nejaka prdel v zavetri ma o neco min, ale jinak je to nejlepsi misto porad, stredni čechy jsou na tom dobre celkem letos
Uz jsem zazil na jednom miste povoden a o 500m dal sucho ,takze 3-4km je porad dost v lokalnich bourkach, ale to asi nemusim nikomu rikat tady

# 05.05.2026, 13:53

John Deere
Je to tak, ještě že tady všichni okolo bydlíme v deštným pralese :D Střední Čechy samozřejmě nemají sucho, stejně jak ty bílý místa tady v ÚK, nebo velká část jižní Moravy. Tam je to všechno v pohodě, bez sucha :D Díky, přeci jen ta poslední věta, vám to tady nemusím vysvětlovat :cool::D

5
# 05.05.2026, 13:58

Ono ty mapy sucha mají své kouzlo. Podle té co zaslal JohnDeere je na tom SZ nejlépe z republiky a podle jiné viz. níže je na tom zase nejhůře. :D

Takže myslím že si tady nemáme co závidět a problém mají všichni snad kromě nějakých těch lokalit na JV co dostali koncem března tu nálož asi 30 mm tak dá se říct všude pořádně nezapršelo už více jak 2 měsíce. Nějaké drobky jsou fakt o ničem to se nikam hluboko nedostalo.

Zdroj: Intersucho.cz
37
# 05.05.2026, 14:23

hooši musí ta sa viac modliť k svatému Petru :D (zrovna jsem koookal na Izera :D

# 05.05.2026, 14:36

Vsak mne je to uplne jedno realne,kde je sucho a kde neni, jen mne zarazi, ze nekdo resi srazky v únoru a potom rozdil mezi 40mm a 70 :D oboji je uplny hovno a pak typek postne takovou zeleň, asi kvalitni rosa ráno :D

# 05.05.2026, 14:37

Tak padl zde první letní den, teplota 25,3, mírný až čerstvý vítr, polojasno. Vše povrchově vysušené, vegetace povadlá, jako na většině ČR :(

37
# 05.05.2026, 14:42

no my už máme půl bečky ze dvou ,už to musí zachránit ten čtvrtek...dneska těsně 24,7

# 05.05.2026, 18:02

Nějaké bouřky a nebo alespoň srážky bych chtěl. Tady sice fouká silný nárazový vítr, ale ne až takový jako na jiných místech, Žabovřesky maximum jen 42 km/h, tedy v přepočtu zhruba 11,7 m/s. V neděli bylo nakonec maximum 47 km/h, takže zhruba 13,1 m/s. A dneska je nakonec ještě o něco tepleji než včera, maximum bylo 26,5 °C. V dalších dnech se vítr celkem uklidní, ale srážek bohužel asi moc nebude.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.