Tak u nás začalo občas pokapávat už včera pozdě odpoledne. Nakonec pršelo až skoro do teď, samozřejmě s přestávkami, ale většinou ta intenzita nebyla nic moc, ovšem dvakrát, a to včera večer a dnes ráno, to zesílilo až na silný déšť. Dnes přes den foukal i silný nárazový vítr, který se teď večer ale taky prakticky uklidnil. Těžko říct, jaký to mělo vliv na srážky, ale moc velký podle mě ne, protože když foukalo, tak už tolik nepršelo. Nakonec máme od včerejška rovné 4 mm srážek, což není nic extra, ale aspoň něco. To hlavní jsme si tu evidentně vybrali už v sobotu a nemůže být každý den posvícení. Jinak, oproti včerejšku se ochladilo téměř o 10 °C.
Všechno gfs smazal na příští týden. Hlavně že tam měl skoro každý den přeháňky a v pondělí a úterý i nějaké bouřky. Teď tam nemá skoro nic. No uvidíme.
Fstorm No ČHMÚ v tom nejede sám, mě se líbí AIFS.. první letní den na cestě? Nebo ICON tam má taky hezkou tendenci na Velikonoce.. no pobavili jsme se, tak si počkáme do pondělí na nějakou tu realitu..
Co je to ten AIFS ukazuje po Velikonocích 25st.??? Co by ne. Žijeme v extremním počasí, ale tady můžeme být ještě rádi, jinde to je daleko horší ty zvraty.
ludvicek Není jih jako jih. Na jihozápadě Slovenska (vč. Dunajské Stredy) budou teploty kolem 10°C. Tam bude výraznější vliv toho chladnějšího severního-severozápadního proudění. Naopak na jihu stredného Slovenska bude daleko tepleji. Kolem 16-17°C.
Když jsme u toho sněhu.. pár aktuálních obrázků a video z Chorvatska.. pár desítek cm sněhu tam maj taky, a trošku jim tam pofukuje....">https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-kalamita-v-chorvatsku-silne-snezi-a-vitr-ma-silu-orkanu-40570276
viz: Na hoře Zavižan, jen několik kilometrů od pobřeží Jadranu, naměřili v pátek ráno výšku sněhu 91 centimetrů. V okolí národního parku Plitvická jezera leží téměř 80 centimetrů. V jiných horských oblastech bez staničního měření může být sněhová pokrývka ještě vyšší.
Tak teď už nějakou dobu občas kape, ale takhle měřitelný úhrn srážek nenaprší. Silnější to prostě není, i když je nad námi aktuálně zelená na radaru. Jinak, nejsilnější náraz větru vedle v Žabovřeskách byl včera v přepočtu zhruba 13,1 m/s a dnes je to podle všeho nějakých 11,9 m/s.
Lerak2 To jo, ale tam je to rovina a není nic, co by ten vítr zpomalilo. Je to na opačné straně města oproti nám, pro nás jsou směrodatné ty Žabovřesky, okolo kterých je krajina sice o něco kopcovitější, ale to umístění meteostanice je dobré, konec konců jde přímo o ČHMÚ. Mně tady skoro odevšad vadí kopce, takže jediná jiná cesta, než se dívat na data z Žabovřesk, je vylézt s anemometrem WindMaster 2 na rozhlednu Holedná, ale do toho bahna se mi nechce.