Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladno a místy větrno, zejména na východě srážky, od 500 metrů většinou sněhové

Diskuse o počasí Ochlazení přinese i sníh, v Beskydech ho napadne až čtvrt metru

243
# 26.03.2026, 11:08

Fstorm
Alespoň máme na severozápadě tepleji. Lépe beze srážek pro trávení času venku. Jen bych byl radši za +18 než za +8°C. :cool:

# 26.03.2026, 11:15

anebo taky třeba za půlku jara spadne stěží 10mm žejo, to taky je ve hře, na kterou se nikdo neptal. v posledních letech je suchý jaro dost pravidelný problém hlavně v březnu

# 26.03.2026, 11:19

V březnu dokáže zima ještě udeřit, ale od dubna už to není ono. Sice dokáže napadnout sníh, ale jakmile vyleze sluníčko, rychle to taje a teplota leze nad 0°C, je celkově větší vertikální teplotní gradient, rozdíly ve výšce jsou více znát a nějakou slušnější zimu si udrží už jen hřebeny a většinou jsou to krátké úseky.

# 26.03.2026, 11:19

AuraPočasí
Pane kolego, nelej to pivo z oken :D Ještě jednou si to přečti. Já psal o dnešku, i vzhledem k situaci na Moravě. A i ta tabulka, co jsi tam dal se srážkami, ukazuje dneska do 8h tady všude nulu. Děkuji ti za zveřejnění ;-) Pravdu mám samozřejmě já

1
# 26.03.2026, 11:26

TheRealStormCZE
Je to fakt. Jen si nedokážu uvědomit, od kdy je to tady na SZ vnímáno negativně. Myslím to vážně protože jsem se tady nenarodil. Budovaná přehrada tady u města (Kryry nebo v okolí Lubenec atd.) je toho důkazem ? Napájena z Ohře ?

# 26.03.2026, 11:30

AuraPočasí
K tomu suchu. Prakticky celá hlavní zemědělská část ÚK, je dle mapy nasycení půdy v nedostatku vláhy. Dejme tomu rozmezí jen 20-50%. Takže vláha schází, a to už citelně. Navíc vegetace je v silném vývoji už cca 6 týdnů, a hodně už z vrchních částí vypila. Takže Podbořansko, Žatecko, Lounsko, Mostecko, Roudnicko, větší část Lovosicka a Litoměřicka, je na tom bídně. A těch včerejších pár desetin, to vážně nezachrání

# 26.03.2026, 11:36

Jeez
tak co koukám tak žatec je v zimě a na jaře podstatně sušší, tady i v únoru spadne aspoň 20mm normálně, březen duben 30mm a docela pravidelně v posledních třeba 10 letech byl březen suchej a nemálokdy i velmi výrazně, namátkou 2024, pod 10mm, necelých 9 myslim, letos zatím ani 6mm. ve 2024 to pak ale celý dotáhl a ještě přetáhl květen a zbytek roku. ono já jsem čet, že v důsledku oteplování se subtropický tlakový výše mají tendenci posouvat dál od rovníku, což způsobuje častější anticyklóny a těch na jaře bylo taky větší množství v posledních letech, kdy odpoledne jsou květnový teploty a ráno meruňky trpí, takže doufám v protrhnutí hor a už konečně smysluplnější déšť, v tuhle dobu hlavně už je atlantik nejstudenější a neprocpou se semka ty výrazný teplý fronty jako v zimě, kterým ty hory nevadí

1
# 26.03.2026, 11:47

TheRealStormCZE
Jo na jaře je tady častěji sucho a mrazivo. Připomíná mi to více kontinentální typ počasí.

# 26.03.2026, 12:31

Lerak2
Tahle Vaše mapka nezobrazuje odchylku, tudíž nebere v ohled průměrný stav. A v tomto regionu je průměrně nasycení nízké (nejsušší region v ČR), takže to nebude daleko od normálu a místní vegetace je na určité sucho dlouhodobě adaptovaná.

Jinak je fakt zvykem, že březen a duben přináší sušší počasí a je to logické. Průměrné srážky v březnu a dubnu jsou prakticky na úrovni zimních měsíců, ale zároveň jsou vyšší teploty a více slunce. Pokud není srážek nadprůměrně logicky to vede k postupnému suchu, které je ale vlastně normální v tomto ročním období. Květen má pak defakto 2x více srážek než duben a častokrát ukončuje suché jarní období, hlavně když jsou srážky nadprůměrné a také se vyskytují i povodně.

A pokud je v březnu a dubnu srážek podprůměrné množství, pak je logicky sucho o něco větší.

35
# 26.03.2026, 12:44

Tak už je +1,1 všechno to taje,teče, kape a padá ze stromů, krásné bahníčko,zatím 18,5 mm

# 26.03.2026, 13:08

AuraPočasí
Ano, místní vegetace musí být zvyklá na sucho, ale letošek je zatím extrém, i k těm nízkým dlouhodobým průměrům. Jako když má stanice jen lehce přes 30% DP, už z tak nízkého toho průměru, tak na tuhle suchou oblast, je to prostě velmi málo srážek. A to nepočítám prosinec, kdy bylo to stejný nic. Takže jen od dnešní půlnoci, si už několik stanic na Moravě, připsalo větší úhrn, a to i v nížinách, než tady za pomalu první 3 měsíce roku. Kapišto, o co tady nám některým jde. A ano vím, jednou bude pršet i tady ;-)

88
# 26.03.2026, 13:23

Lerak2
Je to tak. Zima nenabídla bůhvijake srážky, za březen jsme na 4mm. A buďme rádi, že tady slunce tolik nehřálo a nesvítilo nebo neficel vítr, to by bylo ještě horší.

# 26.03.2026, 14:14

U nás je teda půda po zimě vlhká a měkká . Nevím jak na polích a otevřených plochách ale v okolí Resslu jsem si dělal zrovna nedávno desítky děr kvůli "pokladům" a nádhera. Půda jak máslo. Byl tu dlouho sníh a půda byla konzervovaná mrazem a dlouho rozmrzala. S tím suchem to u nás určitě není žádný extrém :cool: Yuky a kaktusy tu zatím nerostou

8124
# 26.03.2026, 14:22

PatrikMO
:D:D:D

8124
# 26.03.2026, 14:28

PatrikMO
Tak prosím tě, v neděli dělám nový report pro Intersucho, tak tě můžu vzít na pár míst, samozřejmě ne do lesa na Resslu, abys viděl realitu. A můžeš rovnou říct hlavnímu zemědělci tady v okolí Mostu, že sucho není na polích a v přírodě. Rád tě s ním seznámím :D

35
# 26.03.2026, 14:29

MostMost
:D

8124
# 26.03.2026, 14:31

PatrikMO
Pod barákem na Resslu máš desítky Yukk/Juk:D

# 26.03.2026, 14:37

půda už značně schne, už ani v trávě neni zrovna mokro, od super ledna už se to jenom zhoršuje a spadlo už míň srážek než by k dnešku mělo, je to oprávněný a nějaký cfs vyhlídky taky nejsou zrovna dvakrát tak přesný

# 26.03.2026, 14:39

MostMost
:D

604
# 26.03.2026, 14:40

Tak skoro celý den lije, ráno a dopoledne i sněžilo ale byl to mokrý sníh také nic moc nedrželo, jen na hřebenech kopcu

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.