Diskuse o počasí Výrazná studená fronta přinese čerstvý vítr, výrazné ochlazení a riziko náledí
No já si úplně nemyslím, že by tady letošní zima byla v kontextu posledních let, nějak sněhová nebo jinak výrazná. Sněhu je oproti předchozím rokům málo. V Mostě mám od podzimu 5 dní se sněhovou pokrývkou, Most-Vtelno 4 dni za zhruba polovinu zimy. S tím, že Most-Vtelno a Lužice si připisují první den se sněhovou pokrývkou až teď v lednu. Ok, jsme v půlce zimy, a ještě se můžeme dostat k průměru dní, se sněhovou pokrývkou, když se zadaří. Ale teda zatím první půlka zimy tady hodně za očekáváním, a to i při porovnání s předchozími roky, v posledních 10 letech. Ani mrazy dosud žádné výrazné. Abych měl pomalu v půlce ledna, minimum zimy jen lehce pod -5°C, v mrazovce necelých -7°C. To je tedy taky hodně za průměrem. Jediné, co se zadařilo, byly ledové dny pod inverzí, po Vánocích. I tak skončil prosinec o 1,3°C nad DP. Nebýt těch inverzních ledových dní, skončil by prosinec zhruba 3°C nad DP
Už jsem desetiny nad nulou a máme sněhové přeháňky prokládané Výhled samozřejmě max -1 a ledové dny do středy Zima se u nás zatím moc nepředvedla, sněhu jsem měl nejvíc tak 6 cm a pár dní, s ledovými dny velká bída, já to měl tak 3x na hranici, ale nikdy celodenně pod nulou, ale je to moje amatérské měření a nevím jak v okolí ofiko stanice, sledoval jsem ty v ty dny na hranici wundermap tady Vsetín a okolí až po Valmez docela rozdíly...
Tady aktuálně sněží, je to občasné sněžení nebo i takový ten polystyren. Chvílemi jen tak poletuje a chvílemi je to skoro vánice. Ale už je nad nulou, takže se to na zemi nedrží a naopak spíš taje to, co napadlo ráno (měli jsme tu slabé až mírné sněhové přeháňky a napadl skoro 1 cm sněhu). A padají dneska často dost velké vločky.
Kristián Laššoto je normalni, silny vypada jinak. Silny bylo u nas dneska, dohlednost max 100m, to byl centak za 5min.
To byla dobra metelice polystyren se silnym vetrem.
U nas v okoli nejake to snezenie, ale sem zatial nechce dojst, evidentne tomu brani chrbat Malych a Bielych Karpat. Teplota 3.1°C, zapadny vetrik. https://www.rajce.idnes.cz/stormhrnec/album/snehov...
MostMost
pořád mnohem lepší než celá zima 2022/2023. Jednou 6cm, vydrželo celý den být souvislý. Ty námrazy. A leden 5 dní sníh. 7cm a ledovice. Byly i silné přeháňky. Kdyby v únoru napadlo 10cm tak už by byla srovnatelná s 2023/2024.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.