Marek_98
Rekord pro ČR bude z 23.1. 1907 Bystřice pod Hostýnem,a to 1057,2 hPa, ten světový 1094,3 hPa 29.12. 2020 (Mongolsko). Samozřejmě u nás mají stanice s různou délkou měření ty rekordy rozdílné,proto třeba pro Doksany je už hodnota 1044 hPa rekordní (viz výše).Ale podle mě stanice uvádí dvě hodnoty tlaku vzduchu,jedna je ta na stanici a druhá přepočtená na hladinu moře.Doksany uvádí nejnižší tlak v roce 2015,a to 957hPa,přitom v ČR je rekord 967,2 hPa 26.2.1989 v Čáslavi.Jinak toto ochlazení nám dolů přineslo podobné teploty,jaké mají (měli) na Floridě,v jejím hlavním městě,kde loňská průměrná teplota činila 21,4 stupně,se v neděli ráno teplota dostala až na - 5 stupňů.Z pohledu zeměpisných šířek Florida = Egypt.
Diskuse o počasí Výrazná studená fronta přinese čerstvý vítr, výrazné ochlazení a riziko náledí
Marek_98
V Doksanech se měří 74 let,ten archiv s rekordy na In-počasí bere data od 1.1.1961. Uvedené rekordy tlaku jsou pro mě nelogické,proto jsem usoudil,že se jedná o hodnoty tlaku na stanici a ne o ty přepočtené na hladinu moře.Jak jste správně uvedl,tlak 1044hPa u nás zas tak vyjímečný není,aby byl pro Doksany za tolik let měření rekordní.Např. v lednu 2020 se u nás tlak vzduchu pohyboval kolem 1048hPa.
Tady je taky velký závod na ulici ve škrabání aut,všechno obalené ledem,silničáři ještě nestačili posolit,klouže to pěkně.
ota
Děkuji, máte pravdu
Stále se nám tu šíří občas ten nešvar, s ne úplně přesnými údaji.
Posílám ještě výpis ze stanice ČHMÚ Rožnov pod Radhoštěm. V 7h -2,0°C, srážky od půlnoci 5,6 mm a stále se slabé vyskytují. Celou noc teplota okolo -2°C, v širší oblasti velmi podobně
ota
Teplotu ovlivňuje tepelný ostrov města, takže skutečně se teplota zde ve městě pohybuje kolem nuly,zatímco mimo město je od -1 do -2.
Co se týká sněhu, údaj 2 cm byl špatný odhad, příště si dám pozor dík za upozornění.
Po změření je ve městě 5 cm nového sněhu a celkem 12 cm
Nejvyšší sněhová pokrývka za tuto zimu.
U nas tak 1 cm, hold kopce trochu tienili https://www.rajce.idnes.cz/stormhrnec/album/slabe-...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.