ROFA
Určitě je to úžasné a pohled na graf leckoho uspokojuje, ale neodpověděl jsi na otázku, tady na mapě pro normální laickou veřejnost musíš zveřejnit 1 údaj +-pár km, jak to ty uděláš hm? A o stanicích a jejich přesnosti si rozhodně nedělám iluze, rozebral jsem jich jen pár a chybovost celé stupně není problém, střecha balkóny není problém, takže tvrzení, že ukazují správně je přinejmenším nepřesné a na blbejch místech úplně k ničemu, možná tebou vybrané jsou lepší, ale obecně to rozhodně neplatí, to si nenalhávej, je to zjevné často na 1. pohled a jestli to někdo nevidí, tak se s ním nemám o čem bavit (ztráta času).
Diskuse o počasí Úvod nového týdne bude rekordně teplý, potom teploty klesnou
My tady na 300 metrech vzdálenosti mezi baráky máme někdy rozdíl i 3°C. To že to není chyba měření je už dávno ověřené. Stačí se projít a ten rozdíl teplot pocítíte na vlastní kůži. Přitom tady na jižním svahu, daleko od údolí se na těch stovkách metrů vzdálenosti mění i směr větru. Odpověď je jednochá. Váš dotaz je nesmyslný. Ty rozdíly existují. A nikdo tady nemá právo si přisvojit, že právě jeho měření je správné. Naopak vedeme debaty z jakého důvodu ty rozdíly nastanou, když víme, že měřením to není. A výsledky těch debat dávají rozum. Tohle má smysl.
ROFA
Tohle je přesně řečeno, dříve jsem bydlel v Chýni u Prahy, u lesa, u toho byly zahrady a směrem k místní silnici stojí řadové, dvoupatrové domy, stometrová řada, ty zahrady jdou z kopce dolů do lesa, vznikla tak skvělá mrazová "chladová" stráň, na jaře v horní části už rozkvétaly stromky a dole v posledních zahradách bylo klidně i o šest stupňů míň, prostě studený vzduch ukázkově sklouzává dolů, no a ve předu před baráky je pak celé léto pravá výheň, na pár metrech rozdíl jak kráva..
palma
To je pěkný příklad.
U nás se často setkáváme s jiným jevem. Při slabém jižním proudění se za jasných nocí v severní části obce otáčí vítr ze severu. Vylévá se zde chladnější vzduch ze severně situované kotliny, který do jižní části obce už nedoteče. Severní část obce, která je o pár desítek metrů výše je o celé stupně chladnější než v jižní části obce.
Yurri
Žádná meteostanice za jasných nocí není relevantní pro širší okolí, rozdíly v teplotách můžou být obrovské i na malé ploše, stačí malá nerovnost terénu, rozdílná vegetace v okolí apod., o překážkách ani nemluvě. Hlavní je, aby meteostanice měřila přesně, protože to je to, co má dělat, každá stanice celkem logicky ukazuje počasí v místě kde stojí. V tom je ale její nejvyšší hodnota. Podle vaší logiky by měření teploty v členitém terénu vlastně nedávalo žádný smysl. Nejdůležitější je mít co nejhustší síť kvalitních stanic. No a k měření v autě, to je opravdu jen hodně orientační. Většina aut má umístěno teplotní čidlo pod zpětným zrcátkem spolujezdce, což rozhodně není ve 2 metrech nad zemí, tudíž nesplňují už první a základní požadavek. Navíc obvykle se autem jezdí po silnících, které jsou převážně asfaltové a tedy se vzduch nad nimi za slunečného počasí poměrně výrazně ohřívá. V noci naopak může být teplota naměřená v autě nižší, a to v důsledku radiačního ochlazování. Další věc je kvalita použitých senzorů, takže měření teploty v autě je opravdu jen hodně základní hrubá informace, ale s kvalitním a přesným měřením teploty nemá nic společného.
ota
Na přítomnost radiace je potřeba mít komplexní pohled. Ona ovlivňuje teploty vzduchu i přes den při zatažené obloze a po většinu roku. V tomto se Yurri stále nedokázal zorientovat a proto žije ve víře v jednotné a jediné správné měření ke kterému došel na základě vlastního pozorování. Souvislosti s navazujícími fyzikálními jevy vytrvale ignoruje. ?♂️
swan1
No, já bych to nezatracoval, padají tu pěkné příklady, kdy místní měření ukazuje, proč jsou prima amatérské stanice na takových místech, tohle nic nenahradí, a že to někdo nepochopí, no, to není náš problém, ne?. Takže v klidu měřme, odesílejme data, a bavme se o počasí..
p.s. zítra jdu koupit dva teploměry, foto pošlu..
ota
Měření mi naopak dává smysl, ale jen pro nejbližší okolí stanice v řádech metrů (statistiku a historii nepotřebuji, to už jsem psal), nedá se z něho vyvodit v danou dobu nic pro okolí podstatného a to zdaleka ne jenom za mrazivých nocí, ale mnohem častěji než si tady leckdo myslí, zvlášť samozřejmě v mrazovkách a na jiných nevhodných místech, kde jste o pár set metrů na dvojnásobku, mobilní terénní měření naopak není omezeno a má volné pole působnosti, tam jste jen omezeni změnou teplot během intervalů měření, teploměr v autě mi ukazuje naprosto spolehlivě, jezdím obden kolem automatu ČHMÚ a ty údaje jsou v pohodě a jestli mi tady píšete čím vším je při jízdě teplota ovlivněna, tak to vím chlape přece taky.
Sám mám chalupu se zahradou takovou nudli přes 100 m dlouhou, kde jsou 3 teplotní zóny podle orografie a sálání z budov, z nichž nejchladnější zóna je u rybníka, pak dvůr, pak zahrada a i ta má v různých meteosituacích rozdíly, když zveřejňuji 1 hodnotu, tak vždy s popisem kde byla naměřena, mnohem důležitější než desetiny a grafy, rozdíl v každé zóně je naprosto běžný, pro mě by měla význam kategorizace stanic - městská,příměstská,venkovská,terén apod. + datum poslední kalibrace a pak číselné vyjádření vypovídací schopnosti daného místa od tzv. referenční stanice, kdybych se zabýval stanicí každého joudy na dvorku, tak se samozřejmě ničeho hodnotného nedoberu, každej si myslí, jak mu to měří bezvadně (a pak kdo je tady egocentrik) a každý tak třetí je na omylu (viz případ Swan).
TommyAst
ROFA
palma
ota
Zde jen pro představu proporce zdejší mrazovky.
Na všechny světové strany se ze dna kotliny terén zvedá velmi pozvolna , a tvoří jakýsi mělký talíř.. Okrajový, vyvýšený lem kotliny kolem dokola je cca 70-150 výškových metrů nade dnem kotliny.
Průměr kotliny je nějakých cca 2,5km, její rozloha je tedy cca 6km2. .
( úzkým koridorem kolem řeky Ostružná je tato kotlina propojena s další, Kolineckou kotlinou, podobných rozměrů, dohromady tedy celá má nějakých 12km2)
Tak akce liháč úspěšně zahájena, zakoupeny dva certifikované kousky, s kalibrací dle etalonu s rozdílem max 0,5 stupně, takže, kdyby to bylo u jednoho nahoru a u druhýho dolu, počítám s rozdílem do 1 stupně celkem nejvíce, plus mám pro porovnání též kalibrovanou minimeteostanici se selkou.. takže budeme porovnávat.. Dalším krokem bude zhotovení aktivně odvětrávané meteobudky pro umístění jednoho liháče a zhotovení dvou tyčí o výšce 230cm (30 a více cm pujde do země, aby liháče byly ve 2m nad zemí.. a pak se bude porovnávat..
palma
Parádní kousky!
Je pěkné, když se meteorologie pro člověka stane z koníčka opravdovou vášní.
Ta kalibrační jednotka, hm, hm, chlapec se ven z domečku podívá v tomto podzimu jen velmi málo, že?
Je mi ho líto, ale dočká se už zítra..
Konečně se venku zakaboní .
Já velmi přemýšlím nad mobilním měřením, nikoli jen teploty, nýbrž i srážek a větru..
Taková mobilní stanice 3in1 na záda do batůžku..
Přece jen, když třeba jen venku poprchá, dalo by se mobilně jistě těch kapek deště pochytat po celé kotlině zajímavé množství, no jeje.. a pak z toho udělat takový reprezentativní průměr..
Zkusím něco vymyslet..
swan1
Dokud tam clovek neni, tak si ani neuvedomi, jaka ta mrazovka to vlastne je. Ja jsem byl jednou ve Volarech pred lety. Ale je videt, ze i v Mokrosukach ten vliv mrazove kotliny je pomerne vyznamny. A navic, denni maxima mohou jit nebyvale vysoko (pro tuto nadmorskou vysku 500 m srovnatelne s maximy v nizinach). Mrazovky vysoko v horach, jako prave ta Kvilda Perla, tam je projev jeste silnejsi. V Alpach v Italii probiha dokonce mereni v mazovkach ve vysce prez 2500 m nad morem. A tam uz v poslednich letech byla zaznamenana teplota pod -50 °C.
Jinak moc nerozumim, ze se tu zase tema zvrtlo, kdyz uz jsou na dizkuzi o vhodnem zpusobu mereni otevrena dve jina temata. Jsou urcite snandardni podminky, jak by mela stanice a okoli vypadat a ty podminky davaji smysl. A samozrejme na kazdem km i jednotkach stovek m se teplota lisi (napodobne srazky). Mit zaznam teploty na kazdem km, nebo jeste husteji, to by bylo drahe pozorovani s obrovskym mnozstvim dat, jez si nikdo nemuze dovolit.
TommyAst
Snažil jsem se to, i pro tebe, pro představu , postihnout těmi fotkami kotliny do všech světových stran uzavřené, přitom mělké, s jen mírným spádem terénu směrem ke dnu kotliny..
Kdyby si sem na Sušicko někdy zavítal, rád se tu s tebou po okolí projdu i projedu.
Volarská kotlina, jo, ta je rozlehlá , je součástí veliké vltavské kotliny v nadm. výškách 700-900mnm. Jedna z nejstudenějších lokalit v ČR vůbec..
swan1
Já tak ještě popřemýšlel o tom mobilním měření pomocí auta, no i v té zimě je to velmi na nic, zaprvé aby to k něčemu bylo, muselo by to ježdění probíhat plus minus půl hodiny rozdílu na stejných místech po dobu třeba jednoho roku, no, v létě to bude ovlivněno, a to silně prohříváním různých povrchů, čili by jsme spíše měřili vliv povrchu na teplotu vzduchu, no a v zimě je zase prochlazený vzduch u země, jaké máme rozdíly v 5 cm nad povrchem a ve 2 metrech, nemusím snad rozvádět.. a teď si vemu, že jedu v "měřícím" autě po silnici, a přede mnou a proti mě to rozvíří protijedoucí auta, kamion.. co se stane.. promíchá se to ( obzvláště, když není v tu dobu přirozený vítr, a to v zimě bývá často) co tedy změřím? No naprosto nerelevantní teploty .. hausnumera nanic.. čili podle mne nějaké "mobilní měření je pouze o zviditelnění nadšence, co to dělá a o množství lajků prostoduchých jedinců, co za to na netu nasbírá..Asi tak
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.