Diskuse o počasí Teploty budou v novém týdnu postupně klesat
Aura1
Je to zvlněná SF s blokací od V.., to je vždy ošemetné kam až se ten pruh srážek dostane..
Nakonec to zůstalo viset dost západně..
Pořád tu chčije, Šumava teď obnovuje srážky, z modrých odrazů co jdou z Bavorská vytváří zelené.. a posílá to dál, Brdy to barví do žluté až oranžové.. pěkná jízda, jj...
igor127
To jste ještě větší looser než já, ale je fakt, že to bude mít 1 výhodu, budu se moci rejpat v zemi, aniž bych měl problémy s bahnem, což je tam dole u vás a k Moravě dost velká překážka podzimního půdního zušlechťování, prostě všechno špatný je k něčemu dobrý, já to mám hodně načechraný i svazenkou a ručním hrůbkováním viz foto. Předpověď srážek vypadá ale dost tragicky.
Tady teď 21 mm, prší spíš už slabě, ale ještě to pár hodin vydrží. No tak vzhledem k tomu, že tu bylo hodně vláhy už vlivem častých mlh, tak toto bude mordor... Nekonečná vlhká zacyklenost nic jiného. V neděli to vypadá na solidní mlhu, pak možná trochu foukne od JZ/Z, nakonec stejně stoupne tlak a půjde to zase do mlh. To už neskončí. Pamatuji na podzim 2020, kdy víc pršelo a už to nevyschlo, obří kaluže byly na polích ještě celou zimu a pak to pěkně zmrzlo v únoru 2021.
Když se sejdou podmínky, tak vláha opravdu nechybí. Už v létě to byl trochu mordor, hlavně v červnu, kdy spadlo téměř 200 mm. Oproti jiným suchým rokům je ten letošní opravdu velmi vlhký. Platí to letos hlavně pro okolí Prahy. Ty velmi suché zase přijdou, ale pěkně se to střídá. Někým předpovídané 20-leté dlouhé megasucho už nemá šanci, vždycky přijdou vlhčí roky.
PS: Trochu detailněji jsem zkoušel odhadnout, který den bude a nebude mlha podle předpovědi proudění ve výšce a směru větru. Vychází mi to, že mlha nebude pouze zítra, v pondělí, ve čtvrtek a všechny ostatní dny bude velmi pravděpodobně až někam cca do půlky listopadu, tak jsem zvědavý . Je fakt, že ta výrazná vlhkost po dešti tomu pomáhá.
Aura1
Ohledně důsledků sucha posílám zdrcující statistiku posledních let, je to naprostá katastrofa:
https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/lesy-po...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.