swan1 No právě proč vydávat výstrahu pro X okresů, když se to náplní velmi omezeně. Ani ve zdejší předpovědi ani v aktualitě od Michala Žáka se o vydatném dešti nic nepíše. Kritizovat ČHMÚ je klasika, ale tahle výstraha se těžko chápe.
aura_33 To je myslím jednoduché.. ČHMÚ čeká mnohem menší průser, kritika , když se výstraha v některých okresech nenaplní, než kdyby vydali vystrahu třeba jen pro okres Prachatice, ale vydatné srážky by se vyskytly i jinde..
Tak výhled na první dekádu září od ČHMU zatím nějaké léto slibuje částečně, zřejmě hranice 25°C padne, ale ne všude a ne často. Dobré je, že se na tom plus mínus shodnou všichni velcí hráči. Za zmínku stojí minima příští týden kolem +14°C, což je spíš průměr pro léto než začátek podzimu. Suma sumárum tedy zatím teplo.
Ovšem výhled srážek stojí za prd. Žádné plošné výrazné srážky, jen občas přeháňky. Takže deficit a sucho se na mnoha místech začne prohlubovat. Už teď jsou v mé oblasti stále toky na úrovni sucha a povrch druhým dnem rychle vysušuje mírný vítr a teploty kolem 20.
ludvicek pěkný upgrade toho grafu od ČHMÚ Teploty budou úplně normální. Po delší době je konečně klidnější počasí bez zvratů. Ono to ještě přijde nebojte. Podzim přináší první silnější větry i výkyvy teplot bývají značné.
swan1 No ale vybavuji si X situací, kdy spadlo mnohem víc srážek (i to předpovídaly modely), kritéria byla zcela jednoznačně naplněna a ČHMÚ výstrahu stejně nevydal. Nemůžu si pomoct, ale výstrahy ČHMÚ mi fakt nevoní, je to pořád stejný chaos...
aura_33 Přesně, tak jak je to teď, by se mi to líbilo, obzvláště ty noční teploty, kvůli houbám, někde už začínají vystrkovat klobouky ( k vidění třeba na serveru nahouby.cz) ..
aura_33 Jo, je to prostě taková pěkná vyrovnaná červená čára oscilující kolem nějakých 23 stupňů, žádné úlety, tak si to užijme, snad to tam aspoň pár dní takhle vydrží.
palma Houby jsou úplně na spadnutí. Já byl v lese před pár dny a ty klasické oblíbené jedlé druhy zatím nerostou, ale podle mých houbařských zkušeností o víkendu už 100 % budou (odezva 10-14 dní). Ty teploty se zdají být úplně ideální, houby mají rádi teplo, vyrovnané teploty obecně a teplé noci a v lese je půda dost prolitá, že to ještě dlouho vydrží jako zásobník, i kdyby nepršelo.
Nemusím chodit do lesa, na zahradě rostou pýchavky obrovské větší než pěst, dnes teda ale podzim, není ani 20 a beznadějně zataženo, tak snad z toho v noci aspoň kápne, rajčata dost popraskaná, už aby se oteplilo nad 20ku, tohle beru tak za 2 měsíce, aspoň že nefuní.
Vydatně prší v centrální Šumavě (Prášily se blíží 20 mm), ale tam je to úplně normální a vydávat kvůli tomu výstrahu je úplná hloupost. I ty zmiňované úhrny 40 mm nikde nespadnou současným trendem, snad jedině v těch Prášilech.
Yurri Normální vatovec je jako fotbalový míč úplně běžně. Našel jsem ale i ještě větší, vážící několik kg... Tak třeba vám ještě dorostou Jinak, aktuálně v Sušici příval jak sviňa...
swan1 Pěkný silný přeháňky, ale při pohledu na radar se neděje nic hodného výstrahy. Ty výstrahy člověk prostě někdy nepochopí. Můžu jenom kroutit hlavou. V následujících hodinách to má docela rychle ustávat a nikde nejsou žádné větší úhrny.