Není to ptákovina, ale realita; psal jsem to tu asi před týdnem. Problém začíná být s tím, jak se sever ohřívá a snižuje se rozdíl teplot.
Jet stream zajišťuje relativně pravidelnou změnu počasí v Evropě. To se teď ale neděje a s tím přijdou delší období jednotvárného počasí - buď vedro a sucho, jako teď, či naopak deště a záplavy.
Je to jen jeden výstup, další tam to ochlazení klidně může mít znovu. Například model GEM na ochlazení stále trvá. Ať vedro klidně je, ale ať k tomu jsou i ty bouřky.
Bouřky jsou k ničemu, potřebujeme déšť. Tady od poloviny června prakticky nepršelo (celkově do 10 mm za téměř dva měsíce!), naprosto šílený stav. A do toho neustále slunce a tropy. Již usychají keře a stromy shazují listí. Půda musí být v takovém stavu, že z bouřky se nevsákne snad nic.
Další aktualizace to tam zase vrátila. Divil bych se, kdyby za týden nepřišla studená vlna - jedeme na hory. Po tom, co se tu měsíc dusím ve vlastní šťávě v tropech v Praze, to ochlazení při cestě na hory přijít musí
Změnit se to může, je to ještě pořád týden, ale modely s tím operují již dlouho, takže to zřejmě vyjde. A hlavně, jak jsem psal výše - jedeme na hory, takže bude zima a lít nejvíce za celé léto
U nás 35, vyvolávání deště pomocí prádla na zahradě nezabralo, tak přemýšlím, co dál samozřejmě mě to štve, dítě se doma nudí, ale třeba se v zimě ochladime.
Ondra83 Hele klidně, jen kdyby u toho bylo vlhko a já měl celou zahradu pod mulčem. Aktuálně 50km v autě bez klimy, venku 31(les) až 33(město) a těžká pohoda. Akorát mám obavy z té mé cesty na kole na Slovácko v tomhle slunci, ale tak zkouška odolnosti.
Tropické noci: Praha Klementinum od 27.7. zatím 9x v řadě: 27.7. 20.7, 28.7. 20.6, 29.7. 21.6., 30.7. 23.1, 31.8. 22.1, 1.8. 23.3., 2.8. 23.8, 3.8. 23.3, 4.8. 23?... Praha Libuš v noci na 3.8. 22.5°C. Tropické dni: v Klementinu dnes padl rekord pro tento den (34.0°C), zatím 35°C...
Yurri To tvé teplíčko nikdy nebude korespondovat s vodičkou, musíš si vybrat kámo, buď voda a chladnější počasí, nebo Káhira a sucho kam se podíváš.Na bouřky z tepla spoléhat je samozřejmně nesmysl.