Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Tropické teploty, o víkendu další oteplení

Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026

516
# 12.07.2026, 08:52

Narazil jsem dneska po ránu na jeden článek i se satelitníma fotkama..zde: https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-druzice-ukazu...
Ukazují jak byla Francie zelená před měsícem a jak to vypadá dnes.. docela síla porovnání.. pak je tam i ČR.. opět hodnoceno, že po měsíci je jakési dost zažloutlé.. jo sucho je.. nicméně mají na tom podíl i zrající obiloviny, luční porosty apod. takže to je trošku zkreslující. ale jinak též pěkné srovnání, samozřejmě to nerozporuju, ale z mého pohledu to tam taky roli hraje z hlediska "stavu vegetace"..

F4
128
# 12.07.2026, 09:20

Mě by zajímalo, jestli se to do konce roku ještě zvrtne do opravdu delšího období ale skutečných dešťů a ne nesmyslnejch bouřek, který choděj furt na stejný místa. Když má teda příroda tendenci vše v průměru vyrovnat. Furt jenom ty zas*aný výše pořád do kolečka. Jako letos je naběhnuto minimálně dorovnat roky 2018, 2015 a kdo ví, jestli si nesáhneme i na 1947. Hladomor nebude, ale intenzita sucha podobná. A Francie je příšerná. Nezachraňuje to už ani voda z tajících alpských ledovců, který tajou enormním tempem letos.

Je to zacyklený, vyschlá krajina už nedokáže odpařit tolik vody jako svěží zeleň a to logicky nesnižuje teplotu při vedru. Pak ani neprší, protože chybí vlhkost a tak dokola.

# 12.07.2026, 10:23

palma
Ta Francie je mega extrém. Tam ty vedra ani nedávají smysl, když velká část Francie leží v mírném klimatu západní Evropy kousek od oceánu, přesto jsou tam teploty úplně nesmyslně odstřelené kolem 40°C.

A není to jen letos, spíše opakující se trend.

# 12.07.2026, 10:25

palma
Tady podobný článek. Červen byl na západě Evropy, hlavně ve Francii historicky nejteplejší, prostě nové limity a něco, co ještě nikdy nebylo. A zasahuje to třeba i do Anglie, kde to stejně tak není normální.

https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-cerven-byl-v-...

teplotní anomálie, zdroj: EU, Copernius, ECMWF
# 12.07.2026, 10:53

F4
Dnešní klima osciluje mezi extrémním teplem a normálem až mírně podprůměrnými teplotami.

Jiné už to nebude. Nějaký reálný středový průměr je vlastně nadprůměr. Nadprůměrné teploty tvoří třeba 70-80% celého roku. (ve srovnání 1991-2020 a ve srovnání 1961-1990 ještě více %)

Nic se nevyrovná, protože výpar v průměru vždy převýší spadlé srážky, takže sucho bude prakticky pořád.

Pokud nastane období výrazně nadprůměrných srážek, bude to jen odchylka od normálu, který je vlastně suchý normál kvůli vysokým teplotám.

# 27.07.2026, 10:26

Samik
Tak jsem Vám byl vyfotit od loňska postupně usychající stromy do vzdálenosti 40 m od baráku.Sice tady často čtu,že příroda u nás je na sucho zvyklá,tak stoletá lípa s tím moc nesouhlasí,jak kdysi byla většinou vitální,poslední roky strádá a nakonec z ní zbyde asi torzo.Můžete namítnout,že stromy neusychají jen vlivem sucha,ale i chorob a škůdců, k tomu jsou však náchylné právě tím oslabením kvůli suchu.Strom přijímá vláhou i živiny,v horku čerpá z půdy ohromné množství vody nejen kvůli ochlazování,ale i novým přírůstkům. Teď tady provádí pokládku potrubí,tak je vidět hloubkový profil půdy,což mi řekne víc,než sebelepší mapa intersucha.Jinak mi dnes zatím spadlo 1,5mm,ale už je vyfoukáno.

Stromy v parku
První na slunci
Lípa
3
# 27.07.2026, 11:54

Praha-Dejvice mám zatim součet 212 mm od začátku roku. Dnes ráno na frontě 1 mm. Zde v mé lokalitě urcitě největší sucho minimálně od suchéjo roku 2018. Bude-li pokračovat letošní trend i v srpnu a v září, hrozí překonání i rekordního sucha 2003.

K tomu bych dodal, že jsou i v rámci Prahy velké lokální rozdíly. Jih Prahy (Radotín) je na tom se srážkami letos lépe než sever.

Může to ještě letos zachránit září, tak jako se stalo v předchozích dvou letech, září 2024 i září 2025 u mě napršelo přes 100 mm za měsíc a byly to mírné vytrvalé deště. Na druhou stranu, není /nebývalo zvykem, že by bylo srážkově nejvydatnějším měsícem v roce právě září.

V roce 2003 bylo ma řadě míst v Praze nsměřeno jen kolem 350mm, někde i méně. 2003 ale bylo sucho v hlubších vrstvách mírnější, díky velkým zásobám vody z povodní 2002 ...

11
# 27.07.2026, 23:02

Zasílám drobný report od nás, okraje zahrady, kde nelze zalévat, popřípadě naše mladé arboretum, a pohled do celodenně osluněných travnatých ploch. Zajímavé jsou na sucho “odolné” byliny, lokálně není živého vůbec nic na zemi. Kopřivy na jedné fotce jsou u cesty, kde v roce 2024 měly ty samé rostliny 3 metry, letos mají do 50 cm.
Ps: na zahradě jsme trávu letos sekali jednou, a to jen ze setrvačnosti, mladý stromky se zalívají, tak ještě neopadávají, ale na starý voda neni. Ten strom ve městě jsou lísky turecké u kauflandu Domažlice, jsou tam vysazené 15 let, parkoviště je vsakovací, ale letos se nemělo co vsáknout, stromy to už balí.

https://postimg.cc/gallery/1Q6G8Xc

39
# 28.07.2026, 00:16

Ovar
To mi přijde ještě horší jak zde. Zde v mém regionu jsou rostliny alespoň dlouhodobě historicky zvyklé na nižší úhrny srážek a větší výpar a minimálně občasné sucho a také možná trošku jiná skladba rostlin, než třeba u vás a tak to pro ně není až tak šokové. Ale vše má své limity samozřejmě.

# 28.07.2026, 10:45

Stanice ČHMÚ Domažlice za červenec 14,6 mm. Peklo :( Předpokládám, že tady nikdo nemá míň.

# 28.07.2026, 10:51

Menší porovnání JZ Čech a SV Moravy
Za období květen do dneška 28.7.:
Domažlice 85,1 mm
Klatovy 96,6 mm
Vlkonice 131,2 mm
Valašské Meziříčí 156,1 mm
Ostrava Poruba 193,9 mm
Frýdek Místek Sviadnov 225,9 mm
Ropice 261,2 mm

Od začátku roku:
Ropice 412 mm
Frýdek Místek Sviadnov 374,3 mm
.....
Domažlice 192,8 mm
Klatovy 187,5 mm

Pánové, vy na tom JZ, chcete trumfnout i některá místa na SZ? Ty mají ještě od začátku roku míň :(

Zdroj dat ČHMÚ

12
# 28.07.2026, 12:41

Spis je zajimavy kolik lidi ma podobny uhrny od zacatku roku? Tech cca 180mm.. :)

EDIT: Ok mam 237mm. ALE, 50mm z toho spadlo za 10 dni na zacatku cervna, a potom 40mm ze jeden den na zacatku cervence.

# 28.07.2026, 12:55

antarktic
Benešov, stanice ČHMÚ
Červenec 19,5 mm
Květen až dnes: 130,2 mm
Od začátku roku: 215,7 mm

Zdroj dat ČHMÚ

# 28.07.2026, 13:23

antarktic
A ještě jeden dotaz. V jiném příspěvku jsi tady psal 20.7. v Benešově 14 mm. Uběhlo pár dní, něco málo nakapalo a ty píšeš, červenec uzavřeme s 12 mm. To se nějak v Benešově odečítá směrem ke konci měsíce? Nebo to je jen vložka, že já mám vlastně míň, než třeba ty rekordní Domažlice? :cool:

# 28.07.2026, 23:20

Tak jak už jsem tady představil a připravil dnes dopoledne. Večer pak i do vysílání na ČT. Ty Domažlice již dneska dříve zmiňovaných 85 mm, za 3 měsíce. A jen přes 37% normálu :(

Zdroj ČT a ČHMÚ
516
# 29.07.2026, 09:32

charlie
To měli praktikovat ve Francii, a měli by po požárech, zelený nehoři’,,🤪…(černej humor)

98
# 29.07.2026, 10:26

palma
Ve Francii je to maso, ale věřím, že tam přijdou srážky a příroda si poradí.

516
# 29.07.2026, 10:37

charlie
Přes ta vedra… stejně je docela rozdíl mezi regiony, Francie, Španělsko.. sucho, požáry, průser.. Oproti tomu, Itálie(asi tedy mimo Sicílie), Balkán a Řecko tak nějak v klidu asi díky masivním bouřkám, vegetace je tu docela O.K. V Itálii k vidění docela plošná výsadba zeleně( i tedaplantáže pěstující energetické dřeviny), čili, na části Evropského kontinentu je to celkem dobrý, (takže trocha optimismu, jak to tak v reálu vidím..)

98
# 29.07.2026, 10:48

palma
No jasně. S vodou to jde vždycky líp. Opačně by to bylo taky na pytel. Tedy spousta vody a žádné slunce a teplo by taky nebylo optimální. Já se tedy modlím alespoň za výstavní podzim, ať je dostatečně vlhký, barevný se spoustou hub. Od zimy tady nic nečekám, spousta sněhu a teploty pod bodem mrazu by bylo jen překvapení. Ale to už hodně předbíhám.😁

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.