Narazil jsem dneska po ránu na jeden článek i se satelitníma fotkama..zde: https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-druzice-ukazu...
Ukazují jak byla Francie zelená před měsícem a jak to vypadá dnes.. docela síla porovnání.. pak je tam i ČR.. opět hodnoceno, že po měsíci je jakési dost zažloutlé.. jo sucho je.. nicméně mají na tom podíl i zrající obiloviny, luční porosty apod. takže to je trošku zkreslující. ale jinak též pěkné srovnání, samozřejmě to nerozporuju, ale z mého pohledu to tam taky roli hraje z hlediska "stavu vegetace"..
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
Mě by zajímalo, jestli se to do konce roku ještě zvrtne do opravdu delšího období ale skutečných dešťů a ne nesmyslnejch bouřek, který choděj furt na stejný místa. Když má teda příroda tendenci vše v průměru vyrovnat. Furt jenom ty zas*aný výše pořád do kolečka. Jako letos je naběhnuto minimálně dorovnat roky 2018, 2015 a kdo ví, jestli si nesáhneme i na 1947. Hladomor nebude, ale intenzita sucha podobná. A Francie je příšerná. Nezachraňuje to už ani voda z tajících alpských ledovců, který tajou enormním tempem letos.
Je to zacyklený, vyschlá krajina už nedokáže odpařit tolik vody jako svěží zeleň a to logicky nesnižuje teplotu při vedru. Pak ani neprší, protože chybí vlhkost a tak dokola.
palma
Ta Francie je mega extrém. Tam ty vedra ani nedávají smysl, když velká část Francie leží v mírném klimatu západní Evropy kousek od oceánu, přesto jsou tam teploty úplně nesmyslně odstřelené kolem 40°C.
A není to jen letos, spíše opakující se trend.
palma
Tady podobný článek. Červen byl na západě Evropy, hlavně ve Francii historicky nejteplejší, prostě nové limity a něco, co ještě nikdy nebylo. A zasahuje to třeba i do Anglie, kde to stejně tak není normální.
https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-cerven-byl-v-...
F4
Dnešní klima osciluje mezi extrémním teplem a normálem až mírně podprůměrnými teplotami.
Jiné už to nebude. Nějaký reálný středový průměr je vlastně nadprůměr. Nadprůměrné teploty tvoří třeba 70-80% celého roku. (ve srovnání 1991-2020 a ve srovnání 1961-1990 ještě více %)
Nic se nevyrovná, protože výpar v průměru vždy převýší spadlé srážky, takže sucho bude prakticky pořád.
Pokud nastane období výrazně nadprůměrných srážek, bude to jen odchylka od normálu, který je vlastně suchý normál kvůli vysokým teplotám.
Samik
Tak jsem Vám byl vyfotit od loňska postupně usychající stromy do vzdálenosti 40 m od baráku.Sice tady často čtu,že příroda u nás je na sucho zvyklá,tak stoletá lípa s tím moc nesouhlasí,jak kdysi byla většinou vitální,poslední roky strádá a nakonec z ní zbyde asi torzo.Můžete namítnout,že stromy neusychají jen vlivem sucha,ale i chorob a škůdců, k tomu jsou však náchylné právě tím oslabením kvůli suchu.Strom přijímá vláhou i živiny,v horku čerpá z půdy ohromné množství vody nejen kvůli ochlazování,ale i novým přírůstkům. Teď tady provádí pokládku potrubí,tak je vidět hloubkový profil půdy,což mi řekne víc,než sebelepší mapa intersucha.Jinak mi dnes zatím spadlo 1,5mm,ale už je vyfoukáno.
Praha-Dejvice mám zatim součet 212 mm od začátku roku. Dnes ráno na frontě 1 mm. Zde v mé lokalitě urcitě největší sucho minimálně od suchéjo roku 2018. Bude-li pokračovat letošní trend i v srpnu a v září, hrozí překonání i rekordního sucha 2003.
K tomu bych dodal, že jsou i v rámci Prahy velké lokální rozdíly. Jih Prahy (Radotín) je na tom se srážkami letos lépe než sever.
Může to ještě letos zachránit září, tak jako se stalo v předchozích dvou letech, září 2024 i září 2025 u mě napršelo přes 100 mm za měsíc a byly to mírné vytrvalé deště. Na druhou stranu, není /nebývalo zvykem, že by bylo srážkově nejvydatnějším měsícem v roce právě září.
V roce 2003 bylo ma řadě míst v Praze nsměřeno jen kolem 350mm, někde i méně. 2003 ale bylo sucho v hlubších vrstvách mírnější, díky velkým zásobám vody z povodní 2002 ...
Zasílám drobný report od nás, okraje zahrady, kde nelze zalévat, popřípadě naše mladé arboretum, a pohled do celodenně osluněných travnatých ploch. Zajímavé jsou na sucho “odolné” byliny, lokálně není živého vůbec nic na zemi. Kopřivy na jedné fotce jsou u cesty, kde v roce 2024 měly ty samé rostliny 3 metry, letos mají do 50 cm.
Ps: na zahradě jsme trávu letos sekali jednou, a to jen ze setrvačnosti, mladý stromky se zalívají, tak ještě neopadávají, ale na starý voda neni. Ten strom ve městě jsou lísky turecké u kauflandu Domažlice, jsou tam vysazené 15 let, parkoviště je vsakovací, ale letos se nemělo co vsáknout, stromy to už balí.
https://postimg.cc/gallery/1Q6G8Xc
Ovar
To mi přijde ještě horší jak zde. Zde v mém regionu jsou rostliny alespoň dlouhodobě historicky zvyklé na nižší úhrny srážek a větší výpar a minimálně občasné sucho a také možná trošku jiná skladba rostlin, než třeba u vás a tak to pro ně není až tak šokové. Ale vše má své limity samozřejmě.
Menší porovnání JZ Čech a SV Moravy
Za období květen do dneška 28.7.:
Domažlice 85,1 mm
Klatovy 96,6 mm
Vlkonice 131,2 mm
Valašské Meziříčí 156,1 mm
Ostrava Poruba 193,9 mm
Frýdek Místek Sviadnov 225,9 mm
Ropice 261,2 mm
Od začátku roku:
Ropice 412 mm
Frýdek Místek Sviadnov 374,3 mm
.....
Domažlice 192,8 mm
Klatovy 187,5 mm
Pánové, vy na tom JZ, chcete trumfnout i některá místa na SZ? Ty mají ještě od začátku roku míň
Zdroj dat ČHMÚ
antarktic
A ještě jeden dotaz. V jiném příspěvku jsi tady psal 20.7. v Benešově 14 mm. Uběhlo pár dní, něco málo nakapalo a ty píšeš, červenec uzavřeme s 12 mm. To se nějak v Benešově odečítá směrem ke konci měsíce? Nebo to je jen vložka, že já mám vlastně míň, než třeba ty rekordní Domažlice?
Vida, jak jsou naši bratia vynalézaví. Hned jsem si vzpomněl na vojnu.
https://www.novinky.cz/clanek/koktejl-vyschle-krov...
charlie
Přes ta vedra… stejně je docela rozdíl mezi regiony, Francie, Španělsko.. sucho, požáry, průser.. Oproti tomu, Itálie(asi tedy mimo Sicílie), Balkán a Řecko tak nějak v klidu asi díky masivním bouřkám, vegetace je tu docela O.K. V Itálii k vidění docela plošná výsadba zeleně( i tedaplantáže pěstující energetické dřeviny), čili, na části Evropského kontinentu je to celkem dobrý, (takže trocha optimismu, jak to tak v reálu vidím..)
palma
No jasně. S vodou to jde vždycky líp. Opačně by to bylo taky na pytel. Tedy spousta vody a žádné slunce a teplo by taky nebylo optimální. Já se tedy modlím alespoň za výstavní podzim, ať je dostatečně vlhký, barevný se spoustou hub. Od zimy tady nic nečekám, spousta sněhu a teploty pod bodem mrazu by bylo jen překvapení. Ale to už hodně předbíhám.😁
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.