TheRealStormCZE
Vy píšete, že to takhle nefunguje a používáte výrazy jako rozblitých 26 mm srážek...
Tak já píšu, že to funguje a že těch 26 mm srážek je dost. A samozřejmě podprůměrné teploty jdou proti suchu, teď je výpar malý. Poslední teplý den bylo pondělí, od včerejška je celkem dost chladno.
Letos je to s tím suchem takové výkyvové - střídají se chladnější a vlhčí epizody s teplejšími a suššími, takže sucho se vždy rozvine, pak utlumí a takhle se to střídá - ovšem celkový trend od jara je teď příznivý a sucho je již mírnější, než bylo.
Upřímně ten stav sucha aktuálně a začátkem května - prostě obrovský rozdíl...
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
AuraPočasí
no to teda nefunguje, nauč se poznat rozdíl nárazových 26mm a roztroušených 26mm do dvojciferného počtu dní a pak mi to tady vykládej, takhle je mokro možná v pěti centimetrech, nanejvýš 10 a v ďolících i níž, já nemám důvod lhát, to slunce mezi těmi dny do těch tří milimetrů z předchozího dne pere fakt agresivně, až teď se to trochu utiší tak se pak dál uvidí
TheRealStormCZE
Je to marný s ním diskutovat to asi nemá cenu. Opravdu to je velký rozdíl 20mm v jednom dni nebo 10x 2 mm, ale Aura to nikdy nepochopí. Jinak ty grafy Intersucha podle mě nějsou tak vypovídající resp. spíše když to vidím tak by odpovídaly cca vrstvě 0-20 cm tam to dává smysl. Ale když vždycky vidím ten strmý pád potom co někde spadne 5-10 mm tak je to prostě nesmysl. To se do hloubky nedostane a průtoky řek to také nijak neovlivní. Každopádně povrchové sucho se výrazně zmírnilo ve velké části Čech, ale o nějakém pronikání vody do hloubky nemůže být řeč.
TheRealStormCZE
JohnyG
Bohužel to příliš zjednodušujete jako 10x 2 mm apod. (v reálu to takhle není a některý den spadne více, některý méně). A prostě se mnou nebavte, když to nedokážete a neumíte. To není moje chyba.
Já jsem otevřený diskuzi, ale někteří to prostě nedokážou a neumí a místo diskuze jedou furt nějaké útoky. Asi proto, že prostě mám svůj názor a pohled na věc, který ostatní nedokážou nějak přijmout v pořádku a normálně na to odpovědět a diskutovat - což nechápu. Prostě je tu diskuze o počasí a mělo by se diskutovat o tom počasí a ne psát nějaké útoky - to není předmětem diskuze. Měly byste se to asi naučit a normálně se bavit.
A k tomu co píšete. Prostě spadlo nějaké množství srážek za nějakou dobu - takové, které má nějaký vliv a efekt a podle mě Vy to z nějakého důvodu hodnotíte nějak negativně - jakoby ty srážky neměly žádný význam apod.
Jenže to je zase to, co jsem tady četl kolikrát, prostě nutný negativismus za každou cenu, furt jen nadávání, brečení na počasí, srážky atd. - to je ovšem trochu mimo rámec nějaké normální diskuze, takhle nebudete nikdy spojený s ničím a vždycky bude pršet málo, moc a nebo nevím... A pak to akorát hodíte na mě nějaké nesmysly...
Takhle diskuze je prostě jedna velká fraška...
AuraPočasí
Tahle diskuze není pro děti co nechápou souvislosti a jen umíněně dupou nožičkou..
Jediný, kdo zde absolutně neunese jiný, byť vyargumentovaný názor, co má hlavu a patu, oproti tvým notorickým, psychedelickým breptům, jsi právě ty...A to dlouhodobě, pořád dokola to stejné...
AuraPočasí
Auro, jdeš neustále hlavou proti zdi. Chlapi mají pravdu, Mají fundované názory, které nemůžeš ignorovat a neustále se dětinsky snažit je shodit a prosadit za každou cenou svou. Sucho frčí v hloubce dál. Na ty obechcavky nereaguje ani tráva, natož kukuřice nebo jiné obiloviny.
Francois
palma
Ale houby... prostě jste neunesli diskuzi jako takovou a jediné, co Vám zbyde je začít mě nějak negativně nálepkovat - to dokáže každý. Příště zkuste radši tu diskuzi a zůstat nad věcí - chápu to může být těžké... .
„Sucho frčí v hloubce dál. Na ty obechcavky nereaguje ani tráva, natož kukuřice nebo jiné obiloviny."
charlie
No tak aspoň, že nefrčí v celém profilu ne? Samozřejmě tráva je přesně ten typ plodiny, která se dokáže v tomto případě snadno zregenerovat, ale ono obecně, je to prostě takový známý fakt, učebnicový příklad někde z oblasti savan nebo kdekoliv na světě, že po výrazném suchu, když už je vegetace nějak více suchá a hnědá, pokud přijdou výraznější srážky, vše se začne zelenat. Děje se to i na Sahaře třeba...
Je jasné, že tohle se nějakým významným způsobem projeví...
Takové plošné zazelenání je pak spolehlivě zachytitelné i z družice. Když člověk porovná 2 snímky s odstupem času, jeden před a druhý po výrazných srážkách.
Takže co? Sucho vidím, můžeme v Česku ukončit. Tráva se zelená, všechno je zalitý sluncem
Nebo že by přeci jen ještě bylo sucho? Nevím no, jsou oblasti, kde mají od začátku roku okolo 90 mm, spadlých po pár mm, tak tam asi nebudou úplně nadšený. Jasný, na SV Moravy, kde si i nižší polohy sbírají často po několika desítkách mm, tam to bude asi v pohodě, s víc než 300 mm v kapse. Ale jako wet mód, si představuju v červnu zatím jinak
Trošku to souvisí.. už je to oficiální a teda hooodně brzo..https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-el-nino-je-zp...
a zde rozbor až do podzimu s ohledem na El Nino..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/super-e...
palma
Jestli mně z toho článku na s-w něco vychází jako vcelku pravděpodobné, tak že by mohl být teplejší podzim. Ale minimálně první půlka léta je na hraně mezi teplem a "chladem". Idnes už i splácal článek o počasí na začátek prázdnin, má tam samozřejmě odkaz na měsíční výhled ČHMÚ, zjednodušeně, na koupání to moc nebude...
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/predpoved-pocas...
ludvicek
No, od 20.6. až prakticky do konce měsíce mi to tam pomalu u všech modelů píše okolo +30 i výše, a dokonce možná trop. noci.. tak jsem zvědav, aby pak nezačaly prázdniny.. a šup +20 a Medard..., což tedy zatím oporu nikde nemá, takže to berte pouze jako odlehčení...
palma
Oteplení kolem 20. je velmi pravděpodobné, ale je to už asi třetí nebo čtvrtá verze toho oteplení, původně se to mělo objevit už teď v pondělí-úterý, pak se to různě přesouvalo... No, na slunovrat bych stabilní teplé počasí uvítal, čeká nás pak už jen pozvolný pád do vánoční temnoty.
Hurec
Jo jo, přízemní minimum na brněnském letišti +3°C.
palma
Ono ale obecně El Nino ovlivní Evropu velmi málo. Nebo spíše vůbec. Což skoro žádný článek co byl sepsán v tomhle roce nezmiňuje. Takže nyní každý říká "Jaký El Nino? Však nic takového není, máme v Evropě +17°C zima, zas kecaj" apod.. Upřímně očekávám tepleji konec léta ( září a říjen ) ale ne z pohledu vlivu El Nina, ale už taková klasika, když máme pomalu celé jaro kolem průměru. (Dlouhodobého)
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.