Tak sucho se stále prohlubuje. Nejhorší stav půdního sucha na SZ Čech.
Viz text ČHMÚ k 26.5.:
Nejsilnější půdní sucho v úvodu týdne zaznamenáváme zejména v nižších polohách napříč územím Čech. Nejvýraznější projevy sucha se vyskytují v severozápadních Čechách ve vrstvě 0–100 cm, kde se vyskytuje extrémní sucho a vlhkost půdy se blíží hodnotám bodu vadnutí.
Jako co musím říct, že jak všichni víme, že jsme sušší oblast, ale bohužel do této suché oblasti, spadlo v posledním půlroce velmi málo srážek. Ty vysoké teploty posledních dní tomu vůbec nepomáhají. Do toho celé jaro výrazně více slunečního svitu, a pokračuje v nadprůměrných hodnotách, už od prosince. Květen bohužel nesplnil nějaké naděje, a tak snad červen přinese už víc srážek. Aktuálně je stav vegetace často nejhorší, co jsem kdy tady v posledních letech, na konci května, viděl. Často to vypadá, jak běžně v suchých letech, někdy v půlce července. Nejhorší stav v ÚK je logicky v nejteplejších částech, tj. Žatecko, Mostecko, Lounsko, část Bílinska a pak většina bývalého okresu Litoměřice. Úplně nejhorší stav je v části Podřipska, na Lovosicku a Roudnicku
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
Lerak2
Asi se mnou spousta lidí nebude souhlasit, ale už aby bylo léto za námi. Ještě vlastně nezačalo a přesto to tu vypadá jako na vrcholu léta. Ani si nedovedu představit, jak to na konci srpna bude vypadat. Šance na vlhké léto je mizivá, leda že by nás trefovaly bouřky jedná za druhou, jiný typ srážek by se rovnal zázraku.Toz ať je už podzim, ten snad vlhčí bude.
v hradci za celý jaro spadlo 34,5mm (dokonce míň jak u nás za květen, děkujme normálně) a od zítra se tam budu pohybovat. srážkově to je fakt extrémní rok který podle mě nemá obdoby, nebo jestli někdo vytáhne někde nějaký stanice s ještě horšími úhrny v historii
já uż to chápu, proč aura zanevřel na říp. on by totiž mezi tím náhodným obilím viděl spousty prakticky úplně suchých polí a luk. tak to už je hned jasný
Takovýto extrém v květnu nepamatuju - druhá polovina května je na úrovni solidního léta, neustále svítí slunce a k tomu za březen, duben a květen spadlo dohromady 25 milimetrů srážek. Tráva neexistuje, větší byliny už vadnou. Prachu a pylu, že se modlím, aby spadlo aspoň něco málo, aby se na pár hodin pročistil vzduch... strašná mizérie.
tady chybí tak 30cm vody. tohle jedna přechodná epizoda vážně nevyřeší. to už by musel přijít mimořádně uchcanej rok aby se to doplnilo ty ztráty letošní. a i potoky dál v hradeckých lesích jsou víceméně bez tekoucí vody, to se ani loni nedělo a teď je teprve květen. plachta vypadá hodně mediteránně se svou specifickou vegetací na písečným podloží
hradec je na tom ještě hůř a to je teda fakt co říct jako. když už to je takhle vážný i na východě, tak to už tuplem není normální aby květen vypadal takhle. počítal jsem to a chybí tady 60% srážek ke dnešku, hluboko pod 100mm. takhle extrémně vážnej rok jsem v životě nezažil, totálně se děsím tůní, rybníků a vegetace v srpnu, už i teď v rybnících, třeba kříž chybí celý decimetry vody, tůně jsou už jen takový loužičky po slabý bouřce a už i střední a vyšší tráva to vzdává, u nás aspoň ta na loukách ještě relativně drží a możná že s tím souvisí i opadávání zelených listů platanů ve městě, hlavně včera při tom větru
Tohle téma bude brzy zřejmě neaktivní, jelikož sucho se zase na nějakou dobu odporoučí, ale když už tu byly různé argumentační battle, napadl mě ještě jeden zajímavý argument.
Vrtalo mi hlavou, jak někdo tady napsal, myslím Johny G, že pokud spadne méně srážek, než je měsíční průměr, sucho se musí zhoršit a je to jediná možnost a závěr - podle mě je to trochu omezený úhel pohledu.
Taková modelová situace - pouze modelová (týká se jen srážek bez úvahy teplot, výparu apod.). Představte si, že spadne od ledna do prosince každý měsíc jeden rok vždy 90% normálu srážek. Podle té logiky, co napsal Johny G by se sucho měsíc po měsíci zhoršovalo - deficit by se zvětšoval, ale sucho přitom vlastně ne. Proč?
Protože těch 90% je vlastně skoro normál a tím pádem sucho by setrvale téměř nebylo, prostě by bylo srážek tak nějak dostatečně.
A když si místo těch 90% srážek každý měsíc, dáme například 95% nebo 97%, myslím, že už to začíná být jasné.
A teď jiná situace. Například od ledna do dubna by spadlo každý měsíc například 50% normálu srážek - výrazné sucho a od května do prosince každý měsíc například 85% normálu srážek. Podle logiky Johny G se sucho musí zhoršit, protože deficit se zvětšuje, přitom reálně je to blbost.
Sucho bude od května do konce roku mnohem mírnější i při 85% normálu srážek, protože i když to nebude průměr, prostě spadne průběžně větší porce, než spadla od ledna do dubna a tím pádem tahle porce situaci stabilizuje a uzamkne někde na mírném suchu dejme tomu, zatímco do dubna bylo výrazné.
Snažím se prostě přemýšlet v souvislostech a ne říct 1 číslo a říct 1 jediný možný závěr.
AuraPočasí
A co tahle zapojit do toho vašeho supervzorce z 90% až 97%.. i další veličiny, počet dní se sluncem, v tom období, průměrnou teplotu , vítr.. sněhovou pokrývku v zimě a dobu po kterou ležela, neležela.. to sucho tam naskakuje nejen díky tomu, zda pršelo, či ne.. může spadnout za tři dny 70mm a pak být dva týdny pod mrakem, +18 až +22, a nebo dva týdny se sluncem + 28 až +35.. co bude.. pořád stejné podmínky sucha? ..Počítají se holt taky roční deficity, ty se sčítají... a promítá se to i do hladiny spodních vod ( které navíc lidé snižují jejich čerpáním) ale to by bylo na dlouhou diskusi, ale je to to, co JohnyG myslí..
palma
Nechci to znovu grillovat a vytvářet to tření - už to myslím stačilo. Jen jsem napsal svůj názor.
Další věc je pak ještě tvrzení od Johny G, že pravděpodobnost, že bude následující měsíc srážkově podprůměrný nebo nadprůměrný je vždy stejná.
Ovšem ne, když je nezvyklá souvislá řada stejného typu. Vidět to bylo například loni. Od ledna do června 6 měsíců podprůměrných, všechny pod 100% normálu srážek.
Dalších 6 měsíců už se začaly vyskytovat nadprůměrné - nejdřív červenec, co se lehce přehoupl se 107% normálu, poté září se 148% normálu a pak listopad se 111% normálu.
Ta pravděpodobnost, že bude následující měsíc nadprůměrný nebo podprůměrný je možná vždy 50%, ale to je pouze čistá pravděpodobnost. Pokud ovšem vezmeme pravděpodobnost toho, že bude 2/2 roku stejně suchá jako 1/2 roku, v případě, že první polovina byla extrémně suchá, je extrémně nepravděpodobné, že bude 2/2 také extrémně suchá - logicky začnou naskakovat ty srážkově bohatší měsíce, střídavě i se suššími.
Záleží prostě jak nad tím člověk přemýšlí. Pokud například letos období mezi lednem až dubnem bylo extrémně suché - první 1/3 roku. Je nyní velmi nepravděpodobné, že další 1/3 (květen až srpen) a poslední 1/3 roku (září až prosinec) si zopakují tento stejný extrémní scénář. Tudíž logicky lze čekat srážkově bohatší měsíce, přestože se opět vyskytne i nějaký sušší.
AuraPočasí
Pořád je to zúžený pohled, sice je to zde v Evropě dopadově poněkud omezené... ale, určitě bude rozdíl, když bude vliv silné La Nina nebo silného El Nino, nebo naopak, když tyto režimy budou slabé, či neutrální, zrovna tak v zimě silný PV, slabý PV, QBO západ, východ.. pak je těch 50 - 50 určitě nepravděpodobných, minimálně v měsících, kdy se bude projevovat vliv výše uvedených jevů, do toho můžeme zapojit třeba vyhřáté středomoří.. a vyjde nám, že to GO plus další věci, mění zažitá pravidla... v krajinách, které jsou pod vlivem monzunů, by pravidlo 50 - 50 určitě neplatilo.. jako že neplatí ani zde v Evropě.. to ano, to bych tak připustil.. No jo, a k tomu průměru.. ten určitě nevnímám tak, že když se třeba napíše, že průměr je pro daný měsíc 65 mm, takže když to bude 70 mm nebo 60 mm tak že to je nadprůměr či podprůměr.. i když rozdíl tím pádem bude klidně i 10 mm což by značilo nějakých asi tak 15% výkyvů (jeden rok by to bylo těch 70 mm druhý rok těch 60 mm. Je to , alespoň dle mne, obojí.. v průměru..
Mimochodem, v rámci svého ověřování jsem zde hledal ten původní příspěvek JohnyG... no on tam, pro objektivitu, píše toto :
"Ty tvrdíš že když je několik měsíců podprůměrných tak zákonitě musí přijít měsíce nadprůměrné a to je nemysl. Klasický fenomén tzv. gambler's fallacy. To se říká když na ruletě padne 10x za sebou červená takže lidé co nechápou statistiku si myslí že teď už určitě s vysokou pravděpodobností musí padnout černá ale je to nesmysl každý další pokus má stejnou šanci na červenou nebo černou stejně tak jako každý další měsíc má stejně velkou šanci na to být pod průměrem nebo nad průměrem. Takhle funguje statistika a to že nyní neprší neznamená větší šanci na srážky později v roce. Samozřejmě že nějaký nadprůměrný měsíc srážkově někdy přijde, ale šance na něj neroste tím že teď je 5 měsíců pod průměrem. Ale stejně to asi nepochopíš..."
Čili, píše to poněkud jinak..a ve své podstatě má pravdu, za obecných podmínek to bude platit, pokud bude výrazný vliv, některého jevu, které jsem výše pojmenoval, bude to, jako by někdo na té ruletě obrousil u některého čísla, eventuálně u všech červených čísel, náběžné hrany.. pak by padala častěji jedna barva, ale stejně ne vždy... Ano šance roste tím, že do hry vstoupí jiný, nový faktor.
p.s. diskutuju, netvrdím a nehádám se, že mám jasnou pravdu.
AuraPočasí
Tak když jste argumentoval jedním deštivým dnem z první půlky května,protože srážky spadly v období průměrných/podprůměrných teplot,tak máte i zmínit,že ty druhé významné srážky z posledních květnových hodin spadly naopak po období teplotně nadprůměrným.Není jen černá a bílá,když si odmyslím jakým způsobem srážky spadnou (přívalové/cmrndačky),slunce,vítr a teploty,tak pořád jsou tu pro ty méně chápavé jasná fakta. Květen (celé jaro) nadprůměrně teplý a srážky?Tak ještě,že někde ten poslední den pěkně zapršelo,to,když mě spadne 31.7. v bouřce 60mm,jinak nic,tak mi aura napíše,co bys chtěl,máš normál a sucho jsi tudíž v červenci neměl.
TomasMost
Přesměruji to tak trochu do tématu, jaké bude jaro 2026.
tak ve zkratce, sice nás vedra nechaj dýchat a bude hezky tak akorát v průměru, ale zlepšení srážek v nedohlednu. co spadlo pár dní zpět je teď už hezky sežráno nebo sežehnuto sluncem a nějaký rozblitý třímilimetrovky tak různě po dnech nemá smysl ani sbírat, když to trávu falešně nakopne a pak akorát ještě rychlejš chcípne, protože to hned dojde. aspoň plachta dostala něco trošku víc, ale ani to nebude stačit na restart tůní vzhledem k tomu stavu jaký jsem tam v neděli viděl. a naše rybníky? ty bez přítoku a bez údržby už jsou taky na úplném minimu, žáby, ale i vážky budou muset někam migrovat do těch s přítokem. navíc stále přesně 0 bouřek co by hodily více než 1 blesk někde 3 kilometry odsuď
Takže je to oficiální a letošní jaro bylo nejsušší od roku 1961 a žádné pindy místního Aury na tom nic nezmění. Tedy tato diskuse vše vší vážnosti dávala smysl a zlehčoval to tady jen jeden neznalý jedinec to se stává.
Viz.:
https://www.facebook.com/share/1CAypXNyvk/
A Mimochodem Auro já jsem psal o pravděpodobnosti toho že jeden konkrétní měsíc bude nad nebo pod průměrem a to je opravdu vždy cca 50%. Ty porovnáváš jev že po extrémně suchém čtvrtletí bude následovat další které nebude tak suché to je zcela jiná situace. Řekněme že šance na takto suché čtvrtletí je 5% takže z logiky věci to další bude na 95% méně suché ale o tom jsem se nebavil. Bavil jsem se čisté o tom zda bude další období pod nebo nad normálem a na to nemá vliv jak bylo dosud. Takhle statistika ani klima nefunguje.
Jinak zde spadlo sice krásných 30 mm v jeden den takže sucho se zmírnilo nebo ne? Na to není jednoznačná odpověď. Ano ve vrstvě půdy 0-20 cm je sucho výrazně nižší než před měsícem. Ale hydrologické sucho? Na místním rybníku bylo více vody před měsícem než dnes takže sucho se zhoršilo. Mám nyní více vody v 25m hluboké vrtané studní? Téměř jistě ne takže opět sucho se zhoršilo. Nelze na to koukat z jednoho úhlu pohledu podle toho zda je zrovna tráva žlutá nebo zelená....
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.