Tak sucho se stále prohlubuje. Nejhorší stav půdního sucha na SZ Čech.
Viz text ČHMÚ k 26.5.:
Nejsilnější půdní sucho v úvodu týdne zaznamenáváme zejména v nižších polohách napříč územím Čech. Nejvýraznější projevy sucha se vyskytují v severozápadních Čechách ve vrstvě 0–100 cm, kde se vyskytuje extrémní sucho a vlhkost půdy se blíží hodnotám bodu vadnutí.
Jako co musím říct, že jak všichni víme, že jsme sušší oblast, ale bohužel do této suché oblasti, spadlo v posledním půlroce velmi málo srážek. Ty vysoké teploty posledních dní tomu vůbec nepomáhají. Do toho celé jaro výrazně více slunečního svitu, a pokračuje v nadprůměrných hodnotách, už od prosince. Květen bohužel nesplnil nějaké naděje, a tak snad červen přinese už víc srážek. Aktuálně je stav vegetace často nejhorší, co jsem kdy tady v posledních letech, na konci května, viděl. Často to vypadá, jak běžně v suchých letech, někdy v půlce července. Nejhorší stav v ÚK je logicky v nejteplejších částech, tj. Žatecko, Mostecko, Lounsko, část Bílinska a pak většina bývalého okresu Litoměřice. Úplně nejhorší stav je v části Podřipska, na Lovosicku a Roudnicku
Diskuse o počasí Sucho/Nesucho 2026
Lerak2
Asi se mnou spousta lidí nebude souhlasit, ale už aby bylo léto za námi. Ještě vlastně nezačalo a přesto to tu vypadá jako na vrcholu léta. Ani si nedovedu představit, jak to na konci srpna bude vypadat. Šance na vlhké léto je mizivá, leda že by nás trefovaly bouřky jedná za druhou, jiný typ srážek by se rovnal zázraku.Toz ať je už podzim, ten snad vlhčí bude.
v hradci za celý jaro spadlo 34,5mm (dokonce míň jak u nás za květen, děkujme normálně) a od zítra se tam budu pohybovat. srážkově to je fakt extrémní rok který podle mě nemá obdoby, nebo jestli někdo vytáhne někde nějaký stanice s ještě horšími úhrny v historii
já uż to chápu, proč aura zanevřel na říp. on by totiž mezi tím náhodným obilím viděl spousty prakticky úplně suchých polí a luk. tak to už je hned jasný
Takovýto extrém v květnu nepamatuju - druhá polovina května je na úrovni solidního léta, neustále svítí slunce a k tomu za březen, duben a květen spadlo dohromady 25 milimetrů srážek. Tráva neexistuje, větší byliny už vadnou. Prachu a pylu, že se modlím, aby spadlo aspoň něco málo, aby se na pár hodin pročistil vzduch... strašná mizérie.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.