Diskuse o počasí Fenologie 2026
Tak po několika mrazových epizodách současného jara, sem dávám tabulku poškození květů.. Jde o jabloňě a třešně, nicméně je to docela podobné i u meruněk (podoba s třešní).. je tam u toho popsaná i legenda k jednotlivým údajům.. Pro info pro zahrádkáře..
zdroj: https://www.vurv.cz/2024/04/16/kveteni-tresni-jabl...
https://www.vurv.cz/2024/03/17/kveteni-merunek-a-k...
Člověk, který je majitelem několika sáhů půdy a něco na nich pěstuje, se opravdu stává tvorem jaksi konzervativním, neboť je závislý na tisíciletých přírodních zákonech; dělej co dělej, žádná revoluce mu neurychlí dobu klíčení a nedá kvést šeříku před květnem; tu tedy se člověk umoudří a podřídí se zákonům a zvyklostem.
Karel Čapek
ludvicek
Brzo mi bude 38 , v první dekádě května mám narozeniny. A opravdu už odmalička si vzpomínám, že na moje narozeniny už šeříky nikdy normálně nekvetly, maximálně pár nějakých ožuchlaných kvítků. Sleduju to bedlivě od nějakých 4 let. Ten maximální rozkvět vždy připadá na cca polovinu dubna.
Miriam
Já si ještě pamatuju, jak se slavilo osvobození 9. května a ty šeříky se tehdy tradičně rozvoněly na školní zahradě. Ale taky tehdy leden 1985 v Brně průměr -8°C, to ty kytky hybernovaly asi trochu jinak.
Letos to bude 9. 5. jistě odkvětlé.
Jinak přidávám si šeřík do svého feno-kalendáře, pro poučení příštích generací.
ludvicek
Já si fenologické vzpomínky na jaro uchovávám i skrz jarní práce na zahradách a polích, z pohledu JZ ČR. Na jaře je běžný, že do půlky dubna se zasejou jařiny; brambory a hlavně kukuřice až na přelomu dubna a května. Zároveň se do půlky dubna většinou stihnou zorat všechny pole, který se budou osivat na jaře a na podzim se na nich neprováděla orba. Na tomhle místě musím zmínit i dubny 2001 a 2006, kdy ještě v půlce měsíce byl na lánech klid. V tom roce 2001 pak byla polní vegetace zpožděná ještě na začátku prázdnin. Nebyly to osmdesátky, ale na dnešní poměry pocitově chladnej rok.
Třemšín
Tady u mě, ale samozřejmě i v jiných mrazovkách v Pošumaví a na Šumavě je to samozřejmě proti ostatním lokalitám JZ poněkud extrém..
Tady brambory nedám do země dřív než cca 10 května, protože zmrzlíci tu fungujou v podstatě rok co rok, a mladé výhonky brambor jsou na mráz hodně citlivé..
Sazenice rajčat, paprik, dýní jdou ven až kolem 20. května..
Sázet nebo dávat sazenice čehokoli z uvedeného ven během dubna tu nemá smysl..
Francois
To beze sporu - je znát i Blatná x Radosice. Podhorským oblastem, mrazovkam atd. vlastně přichází vhod, že je v posledních letech září často ještě letním měsícem - rostliny aspoň stihnou tzv. dojít. Oteplujou se hlavně letní a zimní měsíce a v ČR zatím nehrozí, že by ten zmiňovanej vrchol jara (z pohledu fenologie i meteorologie) přicházel už v dubnu. Když jsem byl loni okolo 25. dubna na severu Maďarska a Budapešti, to byl z pohledu jarního rozkvětu a stavu vegetace oproti ČR jinej svět. Rozdíl je i např. mezi Břeclaví a okolím Vídně - na začátku května 2023 jsem měl výlet do Vídeňského lesa, tam již stromy plně olistěný; u Břeclavi ještě některý holý.
Po odkvětu už dávno máme švestku. Odkvétá višeň. Začínají jabloně... dneska -1 , výhled katastrofa . Má to smysl vůbec ty stromy zachraňovat. Zatim asi přežije vše krom meruňky a broskve, ty musím pořád hlídat a už mě to nebaví, když vidim výhled ... co už
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.