Zakládám téma, související s počasím a vývojem vegetace. Ať to nepřekáží v jiných tématech. Požádám Vás o občasné info, o vývoji vegetace, v různých oblastech republiky. Ty oficiální mapy, mně nepřijdou úplně optimální. Fungují na principu PTT. Ale asi úplně ne vždy, je to optimální
Diskuse o počasí Fenologie 2026
A zároveň se rovnou zeptám ostatních, jak je to třeba s vývojem na Moravě? Protože prakticky celá Morava je dle oficiální mapy výrazně napřed, ve vývoji. A tak by mně zajímalo, jestli už tam kvete třeba zlatý déšť, narcisy nebo meruňky. Tady jsem v okolí zatím viděl první květy právě zlatého deště nebo narcisů. Tak předpokládám, že tam už je to plně v květu Děkuji předem za informace
V matičce měst byly o minulém víkendu k vidění kvetoucí krokusy; v týdnu začal kvést zlatý déšť; tráva již není zežloutla jako po zimních oblevách. Do konce minulého týdne vegetace zbrzdovaly ranní teploty. Pro představu - před týdnem v pátek byla ráno jinovatka i na Karlově náměstí. Dnes ráno okolo 6 pocitově slabě nad nulou. Libuš dávala v minimu 1,0 nad nulou. Jasně Libuš není centrum, ale celkově ty velké teplotní amplitudy zatím zdá se úspěšně brání blaznivemu bujení vegetace. Důležitý bude vývoj počasí po příštím víkendu, i s ohledem na prodluzovani dne ve večerních hodinách.
Takže zde:
5.2. rozkvétá vilín
8.2. začal rozkvétat talovín
13.2. začínají rozkvétat sněženky a krokusy
20.2. začíná prášit líska
28.2 začínají rozkvétat bledule
6.3. začínají rozkvétat fialky a mokrýš
7.3. začínají rozkvétat sasanky
8.3. začíná nakvétat - pylovat vrba - kočičky
11.3. začíná rozkvétat křivatec a dymnivka
Chlapi jenom pro upřesnění. To co v teplých oblastech vidíte žlutě rozkvétat není zlatý déšť ale zlatice. Ta začíná od března kvést.
Zlatý déšť (Štědřenec odvislý) kvete později a hlavně je už celkem zřídka k vidění a právě se zlaticí si ho všichni pletou (díky těm žlutým květům).
A když už ho někdo zahlédne, tak pochopí, proč právě jemu se lidově říká zlatý déšť .
Doubrava nebo Kostrhún
To je dobrá poznámka, prostě forzýtie není ani štědřenec ani jasmín nahokvětý.
No, jinak na jihu Brna už forzýtie kvete, ale spíš se během týdne jen rozevíraly první poupata a do plného květu se rozvine plošně po neděli.
Dále začínají narcisy, ladoňky, křivatce, viděl jsem i pumpavu, podběl... Prostě už to začalo.
Začínají se hodně nalévat pupeny ovocných stromů, ale květy se ještě neukazují. Příští víkend by měly být v Hustopečích rozkvetlé mandloně.
křoví už začíná mít malé lístky a velmi blízko tomuto stavu jsou také vrby, kvete široká škála květin včetně fialek, středně inventizvně najíždí sedmikrásky, kočičky už kvetou 2 týdny, olše taky ve velkém rozkvětu
I když mapy ukazují, že jsme pozadu, za mně se to posouvá naopak napřed. Zhruba 10-14 dní jsme napřed u některých druhů. Vzhledem k tomu, že včera jsem měl už desátý den v kuse, s maximy nad 15°C, tak se toho rozjíždí víc, než v jiné roky. Zlatnice samozřejmě už jede první květy, narcisy taky. Křivatce odkvétají. Šeříky začínají nahazovat, první kaštany (jírovce), začínají otvírat první listy. Za mně vše zbytečně velmi brzy
U nás, protože tady je dost chladno, jsme obklopeni lesy a není tu žádná infrastruktura, co by ohřívala půdu, kvetou jen ryze zimní keře. Kalina bodnantská, vřesovec, čemeřice.
Na jižním svahu, kam lidem pere celý den slunce kvetou petrklíče.
A co jinde už květe - hyacint nebo narcis - je tady hodně v začátku a tak 3-5 cm nad zemí.
Tady pod horami (Osek - Dubí) jsou sotva sněženky, pár kusů jsem viděl, ale je to tady dost bída, tím že trávím čas denně venku - zde po okolí, tak kromě sněženek (kterých je stejně málo) nic neroste.. Na stromech, ale nějaký pupeny jsou, snaží se to no, ale vegetace zde je velmi opožděná.
Lerak2
Cca před týdnem (možná ani to ne) byla celá Morava mírně až výrazně opožděná. Zajímavé, jak se to posunulo. Moje oblast je dle mapy ale jen mírně zrychlená. Jinak kvetou krokusy (už delší dobu), ladoňky, hyacinty, fialky, většina keřů má drobné lístečky, meruňky ukazují růžová poupata (zatím jen kousek). Narcisy mám hodně pozdní, mnohokvěté, ty mají venku jen listy. Spíš bych řekla, že oproti mnoha posledním rokům jsme letos pozadu, ale ne zase tak výrazně.
Já beru tyto mapky s rezervou,jako tu s předpokladem růstu hub,která spíš vypovídá o množství srážek předešlých dní v dané oblasti .I z těchto příspěvků je těžké usoudit,kde je příroda napřed nebo pozadu,jestli někomu na Z už kvetou narcisy a druhému na V ještě ne,nic mi to neřekne,když podle druhu kvetou od začátku března třeba až do května,nehledě na to,že ne všichni máme záhony orientované na jih,protože letos to jarní zatím hraje první housle.A vlastně i ten časový nástup kvetení ovlivňuje i hloubka samotné výsadby cibulky.Nechť si to každý posoudí sám u sebe,jako třeba každoročně Kuba na své meruňce (stejná poloha i odrůda).Pro mě jsou důležitější srážky,to suché probouzení přírody je naprd a v březnu jsem tedy ještě nikdy zalejvat nemusel,no a nejspíš skončím v září,protože bouřky tady většinou hrají kličkovanou.
Tak tady něco z Prahy... kvetoucí mandloně na Petříně.. parádní..https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-zahrada-foto...
A na Kladně už jede zlatice, plus pár dalších, zítra to nafotim a dodám sem..
Největší mandloňový sad v Hustopečích už také pěkně rozkvétá, sledovat lze živě zde: https://www.mandlarna.cz/web-kamera-a-fotogalerie
Super téma. Sněženky téměř odkvetly . Zlatice kvetou atd.. ovocný stromy se pěkně nalévají . Meruňku mám ve fázi že první pupeny se otvírají do bílých balonků . Takze nakonec 3-5 dni asi do prvních květů . Pojedu se podívat na mandloně do Hustopečí a kouknu i jak to vypadá mimo ně. Pak pošlu fotky .
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.