Zakládám téma, související s počasím a vývojem vegetace. Ať to nepřekáží v jiných tématech. Požádám Vás o občasné info, o vývoji vegetace, v různých oblastech republiky. Ty oficiální mapy, mně nepřijdou úplně optimální. Fungují na principu PTT. Ale asi úplně ne vždy, je to optimální
Diskuse o počasí Fenologie 2026
A zároveň se rovnou zeptám ostatních, jak je to třeba s vývojem na Moravě? Protože prakticky celá Morava je dle oficiální mapy výrazně napřed, ve vývoji. A tak by mně zajímalo, jestli už tam kvete třeba zlatý déšť, narcisy nebo meruňky. Tady jsem v okolí zatím viděl první květy právě zlatého deště nebo narcisů. Tak předpokládám, že tam už je to plně v květu Děkuji předem za informace
V matičce měst byly o minulém víkendu k vidění kvetoucí krokusy; v týdnu začal kvést zlatý déšť; tráva již není zežloutla jako po zimních oblevách. Do konce minulého týdne vegetace zbrzdovaly ranní teploty. Pro představu - před týdnem v pátek byla ráno jinovatka i na Karlově náměstí. Dnes ráno okolo 6 pocitově slabě nad nulou. Libuš dávala v minimu 1,0 nad nulou. Jasně Libuš není centrum, ale celkově ty velké teplotní amplitudy zatím zdá se úspěšně brání blaznivemu bujení vegetace. Důležitý bude vývoj počasí po příštím víkendu, i s ohledem na prodluzovani dne ve večerních hodinách.
Takže zde:
5.2. rozkvétá vilín
8.2. začal rozkvétat talovín
13.2. začínají rozkvétat sněženky a krokusy
20.2. začíná prášit líska
28.2 začínají rozkvétat bledule
6.3. začínají rozkvétat fialky a mokrýš
7.3. začínají rozkvétat sasanky
8.3. začíná nakvétat - pylovat vrba - kočičky
11.3. začíná rozkvétat křivatec a dymnivka
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.