Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Větrno a teploty okolo 17 °C, na severozápadě zpočátku ojediněle přeháňky

Diskuse o počasí Fenologie 2026

# 31.03.2026, 16:20

palma
Hmm.mnó, meruňky ani broskve tu pochopitelně nemáme :D
Ta třešeň tu vypadá plus mínus stejně jako u vás , i když trochu zavřenější bude a jedna ranná hrušeň také už startuje..
Tedy spíš startovala, před současným ochlazením..Nejčko se zasekla.
Jabloně i ořech ještě bezpečně spinkají..

# 01.04.2026, 09:45

palma
Pěkný, ještě ani meruňka ne. Tak ono v Praze a v Polabí směr Děčín už musí být napřed o dost ne ? Mi neříkejte, tady kolem Pardubicka všichni mají v podstatě meruňky vykvetlé

156
# 01.04.2026, 10:02

Zahrádkář321
Tady v Brně a od Brna na jih to taky už docela jede, připisuju to tomu, že i přes výrazné ochlazení bylo pořád ráno dostatečně nad nulou. Jen se teď dívám, že po Velikonocích avizované oteplení se může nakonec změnit na ochlazení, no bude to ještě zajímavé... Jednotlivé běhy z jednotlivých modelů z jednotlivých denních časů jsou někdy jako rub a líc.

Tohle tam včera nebylo:-)
8190
# 01.04.2026, 23:33

Tak některé keře bezinky už začínají připravovat květy, kaštany pokračují v olistění a přípravě květů. Objevují se místy pampelišky ve větším množství. Meruňky dle odrůdy, některé kvetou už přes 10 dní a už začínají květy opadávat, jiné kvetou nebo právě začínají, nejpozdnější odrůdy začnou o víkendu

25
# 02.04.2026, 14:35

Tak v naší části Polabí nedokážu posoudit, jestli je to napřed nebo opožděné, ale výrazně to není ani jedno. V květu jsou aktuálně meruňky a špendlíky. Zbylé ovocnáče začínají, nebo jsou těsně před vykvetením(třeba třešeň, višeň). Ze stromů jsou nejvíce vidět javory, které mají zelené zárodky listů. První lístky jsem zaregistroval už i na lípě.

Dnes ráno bylo -1°C, ale bylo to jen na pár hodin takže nic nebylo poškozeno. V dalších teplejších dnech očekávám rychlejší vývin vegetace, ale chtělo by to vodu, které je žalostně málo. Příští týden bohužel vypadá chladněji možná i s ranními mrazy:(

První lístky na lípě
Špendlík v květu
V pozadí meruňka v květu
# 02.04.2026, 20:21

Tady lípa u baráku stále bez lístků,meruňky ve stínu či polostínu ještě nekvetou,ty na slunci už začaly (stejně to má soused),sedmikrásky ano,ale pampelišky ne,třešně i višně mají do květu ještě daleko.Záleží na odrůdě,stanovišti,hodně to brzdila často nízká minima,vliv má i teplota půdy.Rané odrůdy meruněk normálně kvetou už v první půlce března a vůbec,co je v době GO normální? Není šeřík jako šeřík,ten,co sledují v ČHMÚ,vykvetl v Praze už 25.3.Moje blízké okolí zatím moc zeleně nevnímám,spíš naopak,ale velký podíl na tom má i nedostatek srážek.

Lípa
Lednice,první květy meruněk
8190
# 02.04.2026, 21:23

TomasMost
Já se dneska dostal ke kontrole u mně v mrazovce na okraji Mostu, a tam třešně těsně před kvetením, jabloně taky. Špendlíky v okolí už kvetou. Broskve začínají. Samozřejmě ty fáze jsou i dle odrůd. Meruňky některé odkvétají, jiné kvetou, nebo teprve začnou. Jak jsem psal včera

Špendlíky
Třešeň
Jabloň
8190
# 02.04.2026, 21:31

Jinak pro porovnání můžu dát fotky z loňského 2. dubna, stejných míst a stromů. Plus mínus jsme na tom stejně, letos aktuálně asi dejme tomu 2-3 dny napřed, oproti loňsku. Ale je to zanedbatelné

# 02.04.2026, 21:31

TomasMost
Tenhle týden jsem byl v okolí Žatce, a co píšete tak pro vaši oblast přesně odpovídá tomu, co jsem tam viděl..
Ten nedostatek vláhy brzdí samozřejmě úplně vše, nejen růst trav a bylin..Ani těm pampeliškám se moc nechce..
Tady, a nejen u mě v mrazovce, ale i v okolí nekvete vůbec nic, ani trnky, špendlíky, nic..
Nejblíže ke květu má ranná hrušeň, ale třešně, jabloně, švestky zatím nic, samozřejmě.
Žalostně vypadají i louky, jsou mnohem více do žluta, než do zelena..
Navic to nastávající oteplení je hodně zmírněno i zkráceno a pak se zřejmě opět výrazně ochladí..

# 03.04.2026, 10:16

MostMost
Ono záleží,jak to vyfotíte.U mě mají jabloně aktuálně lístky 1cm velké,jedna višeň je má cca 1,5cm,druhá žádné.Májovky,které dozrávají na konci května,jestě nekvetou.Kvetoucí pampelišku tady nikde nevidím,jen malé lístky.Ani tráva není pořádně zelená a ta žádnou srážkovou dardu nevyžaduje.Na Žižkovce každý kaštan jinak,vyfotil jsem ten,co je nejvíc v rozpuku.Samozřejmě,každým dnem se to mění,jestli jsme tu 2-3dny napřed nebo pozadu,to opravdu neumím posoudit,pro mě je jaro zmršený nedostatkem srážek a v tomto ohledu se ani netěším na léto,protože ani ty bouřky neumíme.

Kaštan
Višeň
Třešeň
# 03.04.2026, 12:26

U mě aktuálně v sadu takto..

Jinak..
Dnes jsem vyrazil jako každý rok na mladé kopřivy na velikonoční špenát..na své oblíbené místo u řeky..
Ale bohužel , ani kopřivy zatím téměř nerostou, našel jsem pár pidi výhonků a pro špenát musím do obchodu..

třešeň
rannějsi jabloň
,,trávník,, na sadu
499
# 03.04.2026, 13:05

Francois
Paráda, ty větvičky obalený lišejníkem, stačí povařit deset minut, a přírodní antibiotikum je na světě..:D.. severský recept..Trávník "pěknej" já ho mám taky pěkně střiženej sněžnou plísní.. no mám co napravovat, asi tam místo trávy vyseju drobnolistej jetel, včelky se napasou, a já budu mít po problémech s trávou..

# 03.04.2026, 16:27

palma
S tím jetelem mám namíchané trávníke na dvorke..a je to super.
Akorát člověk pak při sekání musí dávat dost majzla, aby včele neskončily rozemleté v košíku sekačky:!!:

8190
# 03.04.2026, 21:33

TomasMost
Já se dneska přesunul víc na jih :D tak pokračování až od úterý. Omlouvám se ;-)

# 04.04.2026, 20:37

Berounsko, okolí Karlštejna, foceno dnes..No fake..
Plus jeden významný památník, do 47°C ještě holt pořád něco málo chybí.

Meteo památník Dobřichovice, 40,4°C, 20.8. 2012
8190
# 07.04.2026, 18:29

Musím říct, že tohle je prostě paráda, jak postupně rozkvétá příroda. Zatím jen škoda, té chybějící vody

# 07.04.2026, 20:21

Tady během dvou dnů toho rozkvetlo dost.
I když je poměrně zima tak slunce svítí a tím je pocitově příjemně.

# 08.04.2026, 06:23

Včerejší procházka kolem vesnice, zatím ani kvíteček.., kvůli suchu ani tráva neroste..

499
# 08.04.2026, 11:01

Francois
Tady to s tím slunkem e teplem taky poposkočilo, ale žádná hitparáda to ještě není..

třešeň
meruňka
broskev

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.