Diskuse o počasí Fenologie 2026
U nás už taky většina stromů má rozvinuté listy, ale některé jsou dost opožděné, třeba tady by si měly hloupé meruňky vzít příklad jak uniknout mrazíkům, viz. foto, nevím jestli je to platan, ale naopak na podzim když jsou všechny stromy už holé, tak má všechny ty velké listy na stromě, asi až nezmrznou..
No, co šlo je zadeklovaný a pod netkankou, topnej kabel pod broskvema je taky pod proudem, a třešeň má 7 metrů vejšky.. tam jsem v pytli.., při kontrole jsem zjistil, že rybíz už má slušné kuličky, tak šel taky pod "deku".. ale jestli bude pod -3 tak patrně taky bude konečná.. ani jsem netušil, že už je takhle obsypanej, holt vlhká zem na jaře dělá věci, a to předchozí teplo to plně probudilo..
Začíná kvést černý bez. Plně rozvité květy s pylem jsem zatím našla jen dva, ale jako začátek kvetení se to dá brát. Při teplých jarech bez začíná klidně v půli dubna, letos je to tak nějak průměrně.
Mimochodem, kdo to sleduje, určitě si všiml, že některé bezové keře jsou rané, jiné pozdnější. Tento konkretní kus je docela raný, i když není ovlivněný žádnou stavbou apod. Je prostě odjakživa ranější. Sleduju ho dlouhodobě, mám ho za humny.
------------------
Co se týče mrazu: plošný mráz zde nebyl; akáty, i nízké, jsou bez poškození. Ale na jednom mladém ořešáku jsem našla mírné poškození mrazem v jednom místě. Asi nějaký závan přece jen byl.
Tak tady prozatím poměrně modrá obloha, čili posílám fotky ze zahrady.. třešně jsou na tom vinikajícně, Rybíz vydržel a taky velmi dobrý.. no a jabloně ještě kvetou, broskev naznačuje též úrodu.. až to bude více patrné, vyfotím, teprve dokvétá..čili za mne.. zatím velmi dobré..
Jaro prostě na vrcholu
palma
Též přidám fenologické okénko.
Zde během prvního květnového týdne naplno rozkvetly jabloně, počkaly si až po těch mrazech a vypadá to tedy zatím s nimi velmi nadějně.
Třešeň rozkvetla těsně před mrazy a dostala co proto.
Nicméně je až neuvěřitelné, že nějakých 30% květů přežilo i ty mrazy -5/-6°C.
Šeříku se nechce, tak jako tradičně to do výročí osvobození opět nestihne, částečně i poupata pomrzla..
Oříšek šikula to rozjíždí až tento týden a vypadá to s ním letos nadějně..
V lesích už většina stromů nějaké listy má, pouze osiky dělají drahoty a mají to teprve před sebou..
Suma sumárum to u nás vidím jako nastupující vrchol jara, i když louky do bujně zelených a rozkvetlých mají ještě dost daleko..
U mě 1.5. už třešeň odkvétala i s přispěním větru,ale šeřík naopak rozkvétal,zlatice kvetla šest neděl,začaly konvalinky,jindy kvetou ke konci dubna.Trávu kvůli suchu nechávám přerůst a sekám nejdřív v půlce května a letos jsem poprvé v životě zaléval už v březnu.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.