Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Více oblačnosti a místy zaprší, ojediněle i zabouří

Diskuse o počasí Fenologie 2026

905
# 22.04.2026, 16:05

Ráno byl sice mráz -0,5°, ale těmto stromům to nevadí.. jinak meruňky jako téměř každý rok nedopadly dobře, snad na kopci za městem nějaká to možná přežila.

503
# 25.04.2026, 14:15

Tak dneska už je to oslava jara.. konečně.. Takže s tím se musí i provětrat stroje..:D

Tak konečně jaro
Jedem vítat to jaro..:-))
37
# 25.04.2026, 17:48

Černý bez

905
# 26.04.2026, 15:54

U nás už taky většina stromů má rozvinuté listy, ale některé jsou dost opožděné, třeba tady by si měly hloupé meruňky vzít příklad jak uniknout mrazíkům, viz. foto, nevím jestli je to platan, ale naopak na podzim když jsou všechny stromy už holé, tak má všechny ty velké listy na stromě, asi až nezmrznou..

?
Běžné stromy
14
# 27.04.2026, 04:47

Teplota -3,2 stupně ... jabloně, hrušně..... ámen 🫣

503
# 29.04.2026, 18:08

No, co šlo je zadeklovaný a pod netkankou, topnej kabel pod broskvema je taky pod proudem, a třešeň má 7 metrů vejšky.. tam jsem v pytli..:cool:, při kontrole jsem zjistil, že rybíz už má slušné kuličky, tak šel taky pod "deku".. ale jestli bude pod -3 tak patrně taky bude konečná.. ani jsem netušil, že už je takhle obsypanej, holt vlhká zem na jaře dělá věci, a to předchozí teplo to plně probudilo..

rybíz.. snad nebude pod -3..
37
# 30.04.2026, 19:58

Začíná kvést černý bez. Plně rozvité květy s pylem jsem zatím našla jen dva, ale jako začátek kvetení se to dá brát. Při teplých jarech bez začíná klidně v půli dubna, letos je to tak nějak průměrně.
Mimochodem, kdo to sleduje, určitě si všiml, že některé bezové keře jsou rané, jiné pozdnější. Tento konkretní kus je docela raný, i když není ovlivněný žádnou stavbou apod. Je prostě odjakživa ranější. Sleduju ho dlouhodobě, mám ho za humny.
------------------
Co se týče mrazu: plošný mráz zde nebyl; akáty, i nízké, jsou bez poškození. Ale na jednom mladém ořešáku jsem našla mírné poškození mrazem v jednom místě. Asi nějaký závan přece jen byl.

37
# 01.05.2026, 16:26

Začínají kvést pivoňky (klasické, bylinné, červené). Resp. už jsem obci viděla první květy. Moje jsou docela ve stínu a zatím mají jen velká, už zbarvená poupata. Růžové a bílé odrůdy zatím nekvetou.

503
# 05.05.2026, 13:01

Tak tady prozatím poměrně modrá obloha, čili posílám fotky ze zahrady.. třešně jsou na tom vinikajícně, Rybíz vydržel a taky velmi dobrý.. no a jabloně ještě kvetou, broskev naznačuje též úrodu.. až to bude více patrné, vyfotím, teprve dokvétá..čili za mne.. zatím velmi dobré..
Jaro prostě na vrcholu :)

třešeň už ukazuje plůdky
rybíz (i angrešt) dobrrý
Jabloně ještě kvetou naplno (hrušky plůdky nadprůměr)
# 06.05.2026, 12:17

palma
Též přidám fenologické okénko.
Zde během prvního květnového týdne naplno rozkvetly jabloně, počkaly si až po těch mrazech a vypadá to tedy zatím s nimi velmi nadějně.
Třešeň rozkvetla těsně před mrazy a dostala co proto.
Nicméně je až neuvěřitelné, že nějakých 30% květů přežilo i ty mrazy -5/-6°C.
Šeříku se nechce, tak jako tradičně to do výročí osvobození opět nestihne, částečně i poupata pomrzla..
Oříšek šikula to rozjíždí až tento týden a vypadá to s ním letos nadějně..
V lesích už většina stromů nějaké listy má, pouze osiky dělají drahoty a mají to teprve před sebou..
Suma sumárum to u nás vidím jako nastupující vrchol jara, i když louky do bujně zelených a rozkvetlých mají ještě dost daleko..

Jabloně
Třešeň
Šeřík
# 06.05.2026, 14:20

U mě 1.5. už třešeň odkvétala i s přispěním větru,ale šeřík naopak rozkvétal,zlatice kvetla šest neděl,začaly konvalinky,jindy kvetou ke konci dubna.Trávu kvůli suchu nechávám přerůst a sekám nejdřív v půlce května a letos jsem poprvé v životě zaléval už v březnu.

Travička zelená,to zas bude keců :-)
Konvalinky
Pár větviček v parku po včerejšku
# 12.05.2026, 23:42

Koncem května běžně dozrávají májovky a ořešák královský ještě nezačal ani rašit.Ale to je u něj normální,většinou začíná kolem půlky května a tím se řadí mezi nejpozději rašící listnáče.

Ořešák v Liběšicích (MO)
Vývoj vegetace k dnešku
# 17.05.2026, 20:47

Dnes jsem ze zvědavosti koukal na kameru v Doksanech a zaujalo mne, jak tam mají na poli u stanice již hezky vzešlou kukuřici. Zjevně pomohly teploty a hlavně srážky kolem 5. května, protože půdní sucho tam musí být značný.

# 17.05.2026, 22:02

Třemšín
Taky jsem byl minulý víkend překvapený, jak tam okolo stanice v Doksanech, pěkně vylezla ;-) Půda byla suchá

# 18.05.2026, 13:08

Lerak2
Tu na Strakonicku je dokonce část polní vegetace trochu napřed (řepka odkvéta o cca dva týdny dřív), ovšem kvůli nedostatu vláhy. Těch necelých 20mm z minulého týdne není znát.

905
# 19.05.2026, 11:56

Tady řepka prosperuje dobře, je vyšší než metr, až 122 cm jsem naměřil, ale napršelo v posledním týdnu 50 mm.

Výška metr a víc

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.