Diskuse o počasí Fenologie 2026
většina bříz a topolů už má listy fakt za rohem. olše a vrby taky, javor už má taky pořádný pupeny. křoví už se zelená. za ten týden už začne být zelená půlka stromů. fialek hromada, sedmikrásky už se rozjíždí, nová tráva, půda schne
naše meruňky už maj pořádně pupeny, broskev taky, ale ještě se neotevíraj, tak snad celkem dobrý.
kuba
Jo to vyjde 👍 . Ja to měl takhle před týdnem cca .
Bohužel chyběli 2-3 dny . Uz i u nás v Pardubicích mi to kvete dneska . Teďka mužem doufat těm co to kvete jestli nám to včeličky a čmeláci navštíví . A porad tam je riziko mrazu velky . Takže zábava začíná 🫠
ludvicek
No je pravda , že když jsem byl v pátek v Hustopečích, tak některé už téměř kvetli a některé ještě jak posílal Kuba, ale to byl pátek tedka to musí už byt u většiny, že první květy se otvírají . Mam taky pozdnější Hargrand a jako moc mi to nepřijde 🤷♂️😄
Zahrádkář321
Dost roli hraje mikroklima. Já mám pozemek u potoka v takové trochu mrazové kotlince a tam se do kvetení i v podmínkách 200 metrů nad mořem moc nespěchá. Samozřejmě je tam všechno dřív rozkvetlé než někde na Vysočině, ale oproti jižním svahům klidně týden - 10 dní zpoždění. Jinak já mám místní klasiku Velkopavlovickou....
U mne s kvetením jsou nejvíce popředu hrušně. Na fotkách (ze včerejška) je to druh Konference, prakticky stejně je na tom Erika. Konečně dorazilo ochlazení, byť tu mělo být už dříve. A také srážky, což je paráda. Dle výhledu počasí nyní kvetení výrazně zpomalí.
Jinak jabloně jsou zatím více pozadu (jak letní, tak podzimní).
polabí celkem rozkvetlý a místy i celkem zelený, meruňky kvetou. ale u hradce už to je zase spíš zpomalený, i dneska byla celej den kosa a nijak moc oproti nám to napřed neni. ale teda třeba tůně na plachtě nejsou tak plný jak bych si představoval, to do května co tam půjdu zase bude hladina zase bídná
Tak tady meruňky stále drží všechny květy zavřené,mělo by to tak vydržet do ty středy,čtvrtka když bude chladno a pak by to mělo začít kvést až bude tepleji a dobře odvést, tak snad to pak vše nezmrzne. Ale měli jsme štěstí zatím že už to nebylo v plném květu když tu bylo včera -5.
TheRealStormCZE
Je to tak , no nevím primo v HK vs třeba Pce asi velký rozdíly nevidím. Každopádně západně od Pardubic vše dostalo pěknou nálož mrazu . Tam kde to kvete nevím jestli vydrželo . U nás bylo max kolem 0, takže v tomhle zatím spokojenost
Takže, aby se věřilo, že jaro ve středních čechách teprve pořádně dorazí, dávám sem aktuální stav vývoje.. meruňka. broskev a třešeň, vše u mne na zahradě, ale třeba i v Mšeně, 70 km odsud, to mám na chalupě obdobně..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.