Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Vydatné srážky 7.7.-15.7.

478
# 11.07.2025, 13:46

Aidamkoo
Jo, do těch 20mm bych to tak viděl, ovšem, může tam mít výpadek z nějaké té srážkové události, já tu minulý rok měl při jedné pěkné záležitosti 28mm a městská stanice měla 16mm a jsem asi 1,5 km od ní.. holt tak..:), každopádně by to nějakou vláhu chtělo, u mne na zahradě už větší stromy šahají kořenama evidentně na tu spodní vodu (v lese to začlo vytékat z "mrtvých" studánek, co tu poničila důlní činnost), voda se vrátila tam, kde dříve byla, parádní věc.. stromy mám bez známek sucha a hrozno má bobule jak palec od nohy..:D

339
# 11.07.2025, 13:52

Ondris
Je to bída, tady máme od pondělí 17mm, takže je tu teď malinko lepší co se týče sucha, ale žádná spása to fakt není, chtělo by to těch srážek mnohem více.

# 11.07.2025, 13:54

Negan
V klidu, za červenec + poslední červnový týden já mám 2mm. Taky nejste pod horama takže snad vám z té níže ještě spadne něco, prý 5+mm podle modelů. Tady asi nejspíš bloky. Poslední dobrý déšť bylo 15-16.6. kdy spadlo 8+7mm.

# 11.07.2025, 14:48

Něco vám tady dodám, pánové. Stanice ČHMÚ Ruzyně leží cca 1 km severně od Hostivice, za červen 55,2 mm, za červenec zatím 5,5 mm. To samozřejmě neznamená, že v Hostivici, je stejný úhrn. Jen nástřel, jak to tam vypadá na ofiko stanici ;-)

# 11.07.2025, 15:11

No a ještě nějaký data tady z okolí v ÚK, za červen. Nejmíň spadlo v okolí Mostu, hlavně v jižní části. To ukazují data ze soukromých stanic. Většinou to bylo 32-38 mm, v severní části i okolo 40 mm. Navíc Most to má proložený vysokým slunečním svitem a vyššími denními a místy i nočními teplotami. Navíc v červenci tam zatím jen okolo 2 mm. Další oblast je blízká Bílina a okolí, stanice ČHMÚ 39,4 mm. Soukromé podobně okolo 40 mm. A ještě ten suchý pruh pokračoval až k okolí Dubí, stanice ČHMÚ 37,4 mm. V okolí podobně, okolo 40 mm. Takže ano, platí co tady píšou kolegové z Mostu, jen sucho a teplo :slunce:
Ještě můžu dodat pár stanic v okolí:
Kopisty 41,5 mm (ČHMÚ)
Teplice 45,9 mm (ČHMÚ)
Hrob Křižanov 40,7 mm (ČHMÚ)

A druhý extrém o pár km vedle:
Tušimice 99,4 mm (ČHMÚ)
Strojetice 78,7 mm (ČHMÚ)
Hřivice 77,4 mm (ČHMÚ)
Chomutov 69,7 mm (ČHMÚ)

Zdroj dat ČHMÚ, WU, IN

# 11.07.2025, 15:50

U nás před chvílí byla pěkná přeháňka, silná až velmi silná, ale dost nekonzistentní, což je škoda. Úhrn dala 1,1 mm, takže jsme teď v červenci na 28,9 mm srážek. Předtím byla ještě jedna, ale to jen tak pokapávalo, takže bez měřitelného úhrnu.

544
# 11.07.2025, 17:49

Tak u nas vcera a dneska bez srazek. Pres vikend asi taky nic. Jako furt tam nejake prehanky dava, ale furt mam pocit, ze to bude uz jenom lokalni. Ma byt, alespon u nas, suchsi vzduch, coz moc neprospeje prehankam

339
# 11.07.2025, 18:34

Peter Sedlák 1
Most má teď opravdu slušnou díru. Modely vám tam trochu vody dávají na víkend tak snad to nezruší , přijde mi ale že se to furt jen ubírá a ubírá pro celou ČR :(

# 11.07.2025, 18:43

Negan
Tradice... Je tu už dost velké sucho trává celá spálená v lese takové sucho že se divím že ještě nehoří...

Alespon aktuálně nehrozí tropická noc. TO je za mě to nejhorší..

379
# 11.07.2025, 18:49

Honzaaa
Ty jsi v Gyor v Maďarsku ? To je kousek od Hurbanovo na Slovensku a samozřejmě tropických dnů je tam přes léto hodně. +40 °C tam ale je zatím dost vyjímečně.

Mr. Lightning
Jestli je to pro OLomouc, tak fak extrém. Tolik v Olomouckém kraji zatím nikde nikdy nebylo zaznamenáno, +40 °C bylo zatím dosaženo jen v Čechách.

1365
# 11.07.2025, 19:14

TommyAst
A teď pro Olomouc tropických teplot výrazně ubylo a ve výhledu není ani třicítka. :D
No prostě to pořád mění, dalo se to čekat, že tu čtyřicítka asi nepadne, ale kdoví, třeba za pár let se 40°C stane běžnou teplotou. :cool:

# 11.07.2025, 20:39

Negan
No vypadá to že český brod další velké vítězství zachvíli. Tady 5krát ojeb ze všech stran. Pouze v téhle oblasti se kumuly rozpadaly, 10km východně západně a jižně už to jelo nahoru a byly z nich bomby. Mělník měl z té aktuální shelf a bouřky. Rok trády letos.

# 11.07.2025, 21:55

Několik dalších přeháněk nás zasáhlo během večera, ale byly jen velmi slabé, slabé nebo mírné, takže jsme si přilepšili o pouhých 0,3 mm srážek.

# 11.07.2025, 22:04

Lerak2
mně nejbližší stanice zaznamenala 51,6mm za červen, červenec zatim 8,4mm, trefovalo se na mě mnohem víc přeháněk než na jižní část města a to se pak dost prosadí
takže v létě nejvíc vody spadne sice v bouřkách, nebo konvekci obecně, ale k čemu tu pak jsou stanice, když rozdíly i na stovky metrů můžou bejt tak odlišný
jinak jsem dost zvědavej, co to zítra udělá tady v tý kotlině. icon si moc neví rady, jednou tam má stín, pak tam cpe návětří na středohoří, potom tam má zase návětří v podkrušnohoří, tak bude to zajímavý. teď tu už celkem prší a solidně tam fouká, takže to pěkně mlátí do oken

379
# 11.07.2025, 22:23

Tadeas
+40 °C se za pá desetiletí bude objevovat např. tak často, jako dnes +37 °C. Z CHMI dat 1961-2023 je těch záznamů (stanice-den) +37 °C a více několik stovek, samozřejmě, v období Rudého Moru je těchto záznamů mnohem méně.

Se stejnou četností a počtem záznamů, jako bylo v období Rudého Moru dosahováno +35 °C, je dnes dosahováno +37 °C, nebo rovnou +100 °F (+37.8 °C) a zanedlouho to bude +40 °C.

Problém bude, až vlhký teploměr bude dosahovat pravidelně +100 °F např. v Indii.

379
# 11.07.2025, 22:29

Lerak2
Nevěděl by jsi, jak je to se srážkkami od začátku roku, které stanice mají nejvíce resp. nejméně ?

# 11.07.2025, 22:48

TommyAst
mam na to excel dokument, ale zimní srážky z důvodu nevyhřívání srážkoměrů nejsou tak přesný, nicméně od začátku roku mám já u chudeřic 180,25mm, loni ve stejnou dobu (ke včerejšku) už tu bylo nějakých 400mm, takže naprostá bída letos

379
# 11.07.2025, 23:03

TheRealStormCZE
Tak to je poměrně dost málo, i tam na severo-východě, 180 mm a už jsme za půlkou roku. Uvidíme do konce prázdnin, v létě jsou úhrny nejvyšší. Pak na podzim už nic moc (teda září 2024 bylo jiné). Očekával bych u tebe nejméně 250 mm, ale spíše přes 300 mm.

V ČR jsou místa, kde letos zatím nebylo dosaženo 150 mm a možná ani 100 mm ne na pár místech (což je extrém).

66
# 12.07.2025, 07:49

Lerak2
Tak za prvé ta stanice je od centra Hostivice vzdálená 2,5 km vzdušnou čarou, od mého bydliště 3 km a jak jistě víte, v letním období mohou být zásadní rozdíly ve srážkách i na velmi malém území, takže ta stanice o mé lokalitě nevypovídá vůbec nic. Za třetí jsem uváděl, že na začátku června tu ještě slušné srážky spadly, ale za poslední 4 týdny (což opravdu není od začátku června) mám já ve svém srážkoměru 10,5 mm.

478
# 12.07.2025, 08:42

Ondris
No, já taky psal o těch i místních rozdílech, tady to často chodí v koridoru mezi Slaným a krajem Kladna směr Slaný, což jsem i já..taková trochu proláklina, kterou rozděluje dálnice..u nás už to pak stoupá do vyšší nadmořský výšky docela prudce (o 100 až 120 výškových metrů, oproti blízkému Brandýsku, prší tu o něco víc...obzvláště pak když jede "vláček" menších bouřek apod, a mašíruje to často přes nás.. pak je v okolí pár mm a tady klidně přes 20mm, což se stalo dvakrát minulý rok.. ale to asi zná spousta lidí..a červenec je zatím velká bída, to jo.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.