Danda.1902 (https://diskuse.in-pocasi.cz/tema-4-7614-Mnozstvi_... Situace se nakonec celkem výrazně změnila. Nad V Evropu by se totiž měla dostat výrazná tlaková níže, která částečně ovlivní i naše území. Přinese velkou oblačnost a časté srážky. Dojít by mělo také ke vzniku i silných bouřek, které po dlouhotrvajícím velmi suchém období přinesou hodně srážek. Od zítřka - tedy 7.7. začne na většině území trvaleji pršet , za 8 dní by potom měly úhrny srážek přesáhnout potřebných alespoň 10 mm na JZ, na V Moravě dokonce 100 mm, v bouřkách lokálně i více. Takto extrémní hodnoty by mohly později vést i k případným zatopením níže položených míst nebo rozvodněním menších vodních toků. Hlasujte tedy prosím opět v Anketě, očekáváte-li alespoň na malé části ČR do 15.7. srážkové úhrny přesahující 100 mm.
Kolik napadne maximálně (lokálně nejvíce) v ČR srážek do 15.7.2025?
Méně než 20 mm 💧
3 (10 %)
20-60 mm 💧💧
4 (13 %)
60-110 mm 💧💧💧
2 (6 %)
110-150 mm 💧💧💧💧
9 (29 %)
Více než 150 mm 💧💧💧💧💧
13 (42 %)
Celkem hlasů: 31 Hlasování v anketě bylo ukončeno.
No vypadá to celkem brutálně a taky dost složitě. Na Moravě by mohlo plošně napršet 50-100 mm srážek. To by byl celkem dobrý úhrn na takové sucho, které právě převládá, ale kdyby takový úhrn napršel třeba za půl dne, tak by to určitě mohlo udělat i nějaké škody. Na východě Moravy se počítá ještě o +150 mm srážek více a na úplném východě není vyloučen i úhrn přes 275 mm srážek! To už by mohla být podobná situace jako loni v září a to by tady nikdo nechtěl. Hlavně v Polsku jsou úhrny přes 200 mm i plošně. Doufám, že to nevyjde, zase takové extrémy nechceme. Stačí max do 100 mm za týden. Mě to připadá, že když je takové extrémní sucho a chceme déšť, tak se vždycky přivolají brutální deště a záplavy. Nevím, jak to máte vy ostatní.
Mapa srážek do konce příštího pracovního týdne (do pátku, víkend se zatím nepočítá, protože by to bylo až dost nejisté). Na východě by mohlo napršet i přes 270 mm srážek. Takový úhrn mají v Polsku plošněji! Zdroj: Ventusky.com
Očekávaný déšť příští středu na východě a v Polsku. V Polsku by mohlo až velmi vydatně a trvale pršet, na východě by měly být srážky mírnější, ale trvalejší. Zdroj: Ventusky.com
Tlaková níže nad V Evropou ve středu, hPa by se mohlo dostat i pod 1000. Proto tu vydatné srážky vydrží dlouho, protože se tu bude delší dobu držet. Zdroj: Ventusky.com
No, vida. Tak místo bouřek budou po těch teplech alespoň potřebné srážky. Jako ten Aladin je asi fakt úlet, protože je v tom jediný. Uvidíme, jak to dopadne. Nicméně ta TN se bude točit fakt dlouho a vydrž taky mít bude, takže se může zaseknout kdekoliv.
Danda.1902 Klidně tam mohlo být i přes 200mm. Aktuální předpovědi nejsou vůbec příznivé. Aladin dává na tu středu opravdu dost. Vydatné srážky už přijdou na východ dnes. Je třeba tuhle situaci sledovat. To hlavní kvantum srážek se očekává uprostřed týdne. V sobotu by měl déšť ustat. Po víkendu gfs zase maluje nějaké vydatné srážky, ale to je daleko.
HaMeLeOn14 Není v tom jediný.. Icon tam má pro SV do pátku 200-300 mm.. ale spíše pro návětří Beskyd.. Takže Aladin to asi v příštích výstupech sníží, ale i tak.. Jak jsem psal špatně to vypadá pro Polsko.
JUGOCV Bohužel, střední/SZ Čechy jsou poslední roky hodně na suchu a o moc jinak to nevypadá jinak ani letos. Tady už jsme skoro na úrovni nelichotivě známých let 2015/2018, denně vedro, slunce a extrémní sucho.
Představa, že tady v přesušené prérii s obrovským rizikem požáru koukáme na zprávy, jak východ plave v záplavách, je hodně cynická - a jak to vypadá, i dost reálná.
Alespoň, že se příští týden ochladí, ta nonstop vedra nejsou nic moc
JUGOCV Můžeme být rádi že tyhle deště se nás moc týkat nebudou. Je tu strašné sucho a spadlo by tu někde těch 200mm během 3 dnů, tak to rozhodně nechceme. Bohatě stačí nějakých 20-40mm příští týden co teď kreslí modely.
Tech 50mm je opravdu potreba, reky jsou na hrane sucha, trava jak byla zelena, tak uz je vsude zluta. Ze se bojim zahodit vajgla. 100mm by jsme taky zvladli za 3dny
Ondra83 Je lehké říct na SZ neprší. SZ je dost široký pojem. Loni při těch povodních na východě i tady na Děčínsku spadlo okolo 150mm. Tady u mě dokonce i 180mm. O kousek dál na západ sotva třetina.
Model GEM počítá s vydatnými srážkami téměř v celé východní a hlavně jižní části Polska. Bude to zajímavé, ale tomuto modelu zrovna moc nevěřím, takže by to snad vyjít nemělo.
Zatím bych nebral přesné sumy, to se bude měnit, ale že tady máme potenciál k vydatnému a trvalému dešti...
ECMWF tu níži teď prohloubil, což by v reálu nebylo dobré... ale pořád je tady více možností. Takže bych nepanikařil.. Aladin podle mě jen naznačil tu nejextrémnější variantu, nic víc....
Predators2 To opravdu bohatě nestačí.. 20-40mm za týden, v červenci při suchu, které je, je jako když plivne.. S podzemními vodami, prameny, potoky, řekami, nízkými hladinami přehrad a rybníků to ani nehne, jejích vodnatost je aktuálně žalostná..20-40mm krátkodobě provlhčí svrchních 20 cm půdy , nic víc... 200mm, samozřejmě ne za pár hodin, ale za ten týden by bylo potřeba víceméně plošně..
Co koukám, tak met office podle synoptické modelace má prohloubení nad níže v úterý nad Karpaty a následný přesun nad Bělorusko s tím, že se retrográdně začne od středy posouvat zpátky nad Polsko k Česku. Nicméně uvidíme co další výstupy.
Tadeas Ano, TN nad Polskem vypadá trochu podobně jako situace v loňském září. Je ale léto a projevy teď nejspíš nebudou tak extrémní. Jen jsem to sem nechtěl psát, protože takto subjektivní názory obvykle ostatní nezajímají (obzvláště v postižených oblastech).
Predators2 Ano, i to windy mi sem hází na Moravu (hlavně Jablunkovský výběžek, případně méně opět Jeseníky) přes 200 mm. Do Ankety jsem nechtěl dávat tolik přesných možností a zajímalo mě, kolik lidí jednoduše dá nad 150. I to je totiž v kontrastu s aktuální až hnědou trávou opravdu hodně. Osobně jsem vybral 110-150, v podstatě jsem nechtěl záplavy. Ale předem si troufám říct, že když jsem psal jasně "maximum", tak lidi pod 20 mm to netrefili dobře. Mě by teď osobně klidně vyhovovalo i 150 mm (už došla i dříve zmíněná voda ve studni a jsme na kopci, takže budu rád za výraznější zálivku). Jen to nemusí být za kratší dobu, ostatním bych problémy nepřál...
Morce2 Ta změna předpovědi byla opravdu rychlá a nikdo by nechtěl opakovat předchozí situaci. Za "úlet" se to ale taky úplně považovat nedá . S potenciálním nebezpečím tak bohužel počítat musíme, můžeme jen (ne) věřit Aladinovi...