Řekl bych takto: množství srážek v roce 2025 je zde velmi nízké. Za červen to je pouze 45 mm, tedy asi polovina průměru. Vždycky mně bylo v podstatě jedno, jaké je počasí dlouhodoběji, teď je ale extrémní sucho již při začátku letních prázdnin a je třeba pořád něco zalévat … stále tak sleduji předpovědi, je-li možnost nějakých srážek, a samozřejmě je to bída. Tak snad alespoň nedojde úplně voda ve studni, to už by byl pro celou zahradu konec a opravdu by tu snad byla poušť…
Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2025
Dnes tu pršet nebude, uzavřu tedy měsíc červen. V něm jsme zaznamenali celkem 70,4 mm vody, což je slabý podprůměr. Průměr měsíce tu tedy klesá z 87 mm na 85 mm. Letos je to už pátý srážkově podprůměrný měsíc, lehký nadprůměr byl pouze v březnu. Srážkově podprůměrný navíc byl i loňský říjen, listopad a prosinec, od povodňového září jsme tu tak měli 8 z 9 měsíců srážkově podprůměrných. Červenec tu má průměr 79 mm, tak uvidíme, co nám přinese.
U nás za červen 87 mm srážek (91% normálu). Od začátku roku máme 344 mm (75% normálu). Teplotně bude červen o cca +1,4°C nad normálem (max teplota 27,9°C). S loňským srážkově bohatým rokem se to sice nedá srovnat, ale srážek tu přibývá a rozdíl proti normálu se postupně každý měsíc zmenšuje. Do čtvrtka nás i tady čekají postupně rostoucí teploty, kdy budeme letos asi prvně atakovat 30°C a následně by mělo přijít zase chladnější a srážkově bohatší počasí. Takže taková ta klasika na horách...
Dnes pršet určitě nebude a tak uzavřu statistiku za měsíc červen. Reputaci nám spravila silná bouře ze čtvrtečního dne, která dala 28 mm. Dále pak spadl ještě v pátek v přeháňce symbolický 1 mm. Součet za celý měsíc tedy je 92 mm,tedy poměrně slušný výkon,je to o 19 mm nadprůměr. Za celý letošní půlrok celkem je 208,5 mm a to je přibližně o 72 mm méně než je dlouhodobý normál.
My už pátý měsíc pod normálem. Katastrofa
Tak u nás v to v červnu dalo 43,7mm a celkem jsme letos na 165mm což je dost špatné je to i odost horší než zatím nejsušší rok 2015 co měřím to jsme za první pul rok měli 220mm a celkem 385mm uvidíme jak to bude dál pokračovat hlavně co ukáže Červenec. Průměrná teplota byla 18,8°C a 12 letních dní první tropický den jsme měli až včera s teplotou 30,5 °C.
crossflow
Ano, velice málo vody nyní ve všech tocích. Takto vypadal včera dopoledne Bojovský potok u Měchenic.
Přikládám ještě aktuální mapu stavu vod v řekách dle měření ČHMÚ.
Co se výhledu srážek týče, nejvíce se očekává na celém území v pondělí a úterý - od 3 do 30 mm, samozřejmě v bouřkách budou úhrny místy vyšší (v Alpách se v tyto dny může vyskytnout i sněžení
). Dále - do konce července již jen lokální, spíše ojedinělé bouřky.
pocitově z letošního sucha mám pocit, jako že se zatím jedná o nejhorší sucho, co jsem alespoň já zažil. široko daleko žlutý pole a louky trávy, přežívaj už jen vyšší trávy a jetele, dneska hasiči hasili pole u kučlína, už několikátý požár v okolí během týdne. v zimě srážky ještě v normálu, od jara se to jen kazí, začíná teplo, když ne to, tak týdenní čerstvý vítr. zatím jen ±175mm od začátku roku a nevypadá to, že se to tohle léto jen tak zlepší.
Tak no tady stále tráva roste hodně rychle.. na posledním úseku skončíme a začínáme zase od začátku se sečením.. nevím, tady sucho nějak není. Což se divím, protože každoročně v červenci bývá mnohem sušší povrch a tráva proschlá, ale stále zeleno..
v přehradě i potoce stále vody stejně také..
Na druhou stranu je pravda, že výrazně roste hlavně lebeda, jetel a další podobné..
TheRealStormCZE
Výhoda je, že už delší dobu, není potřeba sekačku. No zatím to není úplně dobrý. Je pravda, že jiný roky, byl úhrn v tuto dobu, ještě o něco nižší. Ale zároveň ta distribuce srážek, byla od začátku roku lepší, než letos. Navíc letos je už solidní počet TD a i dost No žluto je všude, stromy místy už dost shazují listí. Opět smutný pohled, a to můžeme být stále ještě na začátku. A nebo se to příští týden zlomí, a začne pršet. Tady ještě přiložím, dvě fotky z Mostu, z Hněvína. Bohužel zelená tráva, je pryč. A stromy a keře, jsou dost zvadlé
A úhrn za posledních 20 dní, jsou 2 mm
Tak za červenec hlásím první významnější srážkový úspěch letošního roku, protože za celou jeho první polovinu jsme měli nadprůměr pouze v březnu, a to jen slabý. Červenec nám ovšem přinesl krásných 114,3 mm vody, což je mírný až silný nadprůměr a průměr měsíce července mi rázem poskočil ze 79 mm na 83 mm. Jsem zvědavý, jak na to naváže srpen, který má momentálně průměr 87 mm a je tak u nás pro teď nejdeštivějším měsícem roku.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.