Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Vydatné srážky 7.7.-15.7.

# 06.07.2025, 14:25

U nás at klidně spadne 500mm:prsi:, už mám toho hnusného sucha a stále pálícího puchýře:slunce: plné zuby vše je na trout kaktusy mám některé popálené a angrešt mám popálený:( chce to ted už jen :oblak: a :prsi: již 7 měsíc od začátku roku je zde srážkově podprůměrný

# 06.07.2025, 14:29

tomášzposázaví
Myslím že tech 500mm by jsi nechtěl zažít a ani nezažiješ.nejvíce bude na návětří hor v, na jiných místech tak od 50 mm do 130 mm kromě západu a středu Čech podle mého názoru

# 06.07.2025, 14:29

jack
Já bydlím v kotlině v chalupě a zodpovědně můžu říct, že Šumava a Pošumaví vstřebá v současném stavu 200mm za týden jako prd.. včetně kotlin..
Bylo by to jen ku prospěchu..
Kdo si myslí, že na vyprahlou přírodu, vyprahlou do velkých hloubek je ideálni a bohatě dostačující 20/40mm za týden, měl by změnit medikaci, raději však rovnou doktora...

37
# 06.07.2025, 14:35

Na to se neda divat. Totalni sucho a modely nepocitaji s vice nez 10 mm za tyden srazek. Bourky nic, dest nic, debilni vitr a zima. Navic mame jet pristi tyden na Vysocinu. Uplne cele mimo 😕

# 06.07.2025, 14:40

Tak pres 500mm spadlo tenkrat v Jesenikach a trochu plavali no, takze zazit muzes. Ale tech 100mm by bylo idealni, 20 az 40 je o hovne. Pulka se odpari jeste ten den :D zem je tepla buhvi kam

# 06.07.2025, 14:42

https://www.vumop.cz/nove-mapy-hydrologickych-funk...
tady si studujte, uvidíte kolik vody je půda schopná zadržet, pak si to na intersucho.cz porovnejte s aktuální nasyceností půdy. do 50mm za týden absolutně nic nevyřeší, sucho se tady možná začne řešit zase na podzim, kdy klasicky začne období dešťů a přehřátá okolní voda by tomu mohla výrazně dopomoci, jako v zimě 23/24, v létě je to hodně o náhodě a pokud neprší dlouhodobě už od jara alespoň přiměřeně, tak sucho je v podstatě neřešitelný problém v dnešní době, nazdar.

1277
# 06.07.2025, 14:44

Francois
Já tam nepsal nic o podzemních vodách. Jenom by zmizelo riziko požárů. To bohatě si někdo špatně vyložil. Trochu uber příště ;-)

# 06.07.2025, 14:48

jack
Otázka je,co udělá větší škodu,jestli sucho nebo voda.Tady rozhodně to sucho,protože zem je vyprahlá a 150mm ve třech dnech by žádné větší škody nezpůsobilo.To,že nějakých 20 - 40mm slíbených příští týden by tady bohatě stačilo,s tím souhlasit nemohu ani já, ani KH.Ale jasně,bral bych je všemi deseti.Na ulici už šustí spadané suché listí a pokud nemůže té vody být akorát,tak raději já i KH bereme těch 150mm i za cenu nějakých lokálních škod pod horami.

1277
# 06.07.2025, 14:50

TheRealStormCZE
Extrémní situace nás budou potkávat pořád a pořád častěji. Půl roku je sucho a pak přijde 1 týden dešťů a plaveme... Povodně nás loni a okolo nového roku trápili často.

# 06.07.2025, 14:50

Predators2
Ne.Nic jsem si špatně nevyložil..
O požárech si nic nepsal..
Psal jsi to obecně..a je to fakt obrkravina...

Je tu strašné sucho a spadlo by tu někde těch 200mm během 3 dnů, tak to rozhodně nechceme. Bohatě stačí nějakých 20-40mm příští týden co teď kreslí modely

Přesně jak píše kolega z Bíliny..
Na současný stav sucha je týdenní úhrn do 50mm úplně o ničem..

339
# 06.07.2025, 14:53

Valep
Jo, zase situace úplně o ho… .Východní půlka bude mít vody skoro až moc a tady se naopak bude dál prohlubovat sucho vesele dál, když už teda nic tak alespoň nemusíme sekat, protože tráva nám tu přestává růst.

1277
# 06.07.2025, 14:56

Francois
Vždyť jo 200mm za 3 dny fakt nechceš! Půda je jak šutr a při takto vydatném dešti jde všechno do potoků a řek. Ze Šumavy všechno jde dolů do nížin. Když je 50mm k ničemu, tak rovnou můžeme sušit hubu dál další 2 týdny. Všichni jsou pořád s něčím nespokojení.

Ja si myslím, že modely ty úhrny srážek přehánějí. Aladin vždycky přidává na začátku a když se blíží termín, kdy má začít pršet , tak většinou se ty úhrny sníží. Čekám do konce týdne tady tak 50 mm srážek.

24

Zatím to vypadá pokud se něco nezmění na 100mm jen za úterý a středu tady

# 06.07.2025, 14:59

Predators2
Ne, to máš úplně zcestný představy..
Půda a podzemí v současném stavu by chlastaly jako duha.. úplně bez problémů
Že vysušená krajina nevsakuje vodu je naprostý mýtus..nesmysl..
Šumava , povodí Otavy, dostala v uplynulém týdnu z bouřky 35mm během pár hodin..
Hladina stoupla o 10 cm na pár hodin.. nedostala se ani na svůj běžný letní stav a druhý den šup zpět hluboko pod normál..
90% toho úhrnu vsákly hory jako nic..
Jsi fakt vedle jako jedle.
V současném stavu, což je extrémní nenasycení všech půdních vrstev, by nic dolů do středních poloh (pod Šumavou fakt žádné nížiny nemáme :D) ve větším množství neposlala..

Tak to prostě je..

1628
# 06.07.2025, 15:00

Negan
OK tak tady už přestala :D
Ale do 50 mm je to málo, více už se asi nedočkáme... jen se nerozhoří další ohně. Šance na srážky (malá) je teď i do zbytku července...
Hlavně jsem se těšil na super :blesk: léto, zatím tu akorát párkrát zahřmělo a z bouřek spadlo pár :prsi: Kdyby alespoň přišly normální bouřky.
Teď jsem upřimně zvědav, jestli začne v těch horách ještě sněžit :cool:

# 06.07.2025, 15:01

U nás sucho není. Navzdory tomu, že jsme v mírném srážkovém stínu, přes nás prošly snad všechny možné bouřky od začátku meteorologického léta. Za červen 90 mm a červenec vypadá taky nadějně. :prsi::oblak:

Všem na suchu přeju déšť, ale snad ne těch 150 a víc l/m².
Ještě k tomu ta velká suma nejspíš spadne tam, kde stejně tak výrazné sucho není...

# 06.07.2025, 15:09

To je nějak podobný ty možné povodně ne? Znovu za to může retrográd z jihu až východu, akorát tentokrát ta níže půjde mnohem více na sever...
Kdy naposledy byly povodně na SZ v letních měsících? Zajímá mě jen jaká musí být synoptika, jestli se retrográd musí dostat až sem nebo z atlantiku by musela přijít níže, která by se zastavila tady.....? No každopádně minimálně 80mm aby tady napršelo za 5 dní. Vůbec nesouhlasím s 20mm za týden.

1277
# 06.07.2025, 15:13

Francois
Ok vaše názory beru a máte pravdu. Nebudu to tady nějak hrotit. Za mě je prostě 200mm během 3 dnů extrém a i výstraha by podle toho vypadala.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.