U nás at klidně spadne 500mm, už mám toho hnusného sucha a stále pálícího puchýře
plné zuby vše je na trout kaktusy mám některé popálené a angrešt mám popálený
chce to ted už jen
a
již 7 měsíc od začátku roku je zde srážkově podprůměrný
Diskuse o počasí Vydatné srážky 7.7.-15.7.
tomášzposázaví
Myslím že tech 500mm by jsi nechtěl zažít a ani nezažiješ.nejvíce bude na návětří hor v, na jiných místech tak od 50 mm do 130 mm kromě západu a středu Čech podle mého názoru
jack
Já bydlím v kotlině v chalupě a zodpovědně můžu říct, že Šumava a Pošumaví vstřebá v současném stavu 200mm za týden jako prd.. včetně kotlin..
Bylo by to jen ku prospěchu..
Kdo si myslí, že na vyprahlou přírodu, vyprahlou do velkých hloubek je ideálni a bohatě dostačující 20/40mm za týden, měl by změnit medikaci, raději však rovnou doktora...
Tak pres 500mm spadlo tenkrat v Jesenikach a trochu plavali no, takze zazit muzes. Ale tech 100mm by bylo idealni, 20 az 40 je o hovne. Pulka se odpari jeste ten den zem je tepla buhvi kam
https://www.vumop.cz/nove-mapy-hydrologickych-funk...
tady si studujte, uvidíte kolik vody je půda schopná zadržet, pak si to na intersucho.cz porovnejte s aktuální nasyceností půdy. do 50mm za týden absolutně nic nevyřeší, sucho se tady možná začne řešit zase na podzim, kdy klasicky začne období dešťů a přehřátá okolní voda by tomu mohla výrazně dopomoci, jako v zimě 23/24, v létě je to hodně o náhodě a pokud neprší dlouhodobě už od jara alespoň přiměřeně, tak sucho je v podstatě neřešitelný problém v dnešní době, nazdar.
Francois
Já tam nepsal nic o podzemních vodách. Jenom by zmizelo riziko požárů. To bohatě si někdo špatně vyložil. Trochu uber příště
jack
Otázka je,co udělá větší škodu,jestli sucho nebo voda.Tady rozhodně to sucho,protože zem je vyprahlá a 150mm ve třech dnech by žádné větší škody nezpůsobilo.To,že nějakých 20 - 40mm slíbených příští týden by tady bohatě stačilo,s tím souhlasit nemohu ani já, ani KH.Ale jasně,bral bych je všemi deseti.Na ulici už šustí spadané suché listí a pokud nemůže té vody být akorát,tak raději já i KH bereme těch 150mm i za cenu nějakých lokálních škod pod horami.
TheRealStormCZE
Extrémní situace nás budou potkávat pořád a pořád častěji. Půl roku je sucho a pak přijde 1 týden dešťů a plaveme... Povodně nás loni a okolo nového roku trápili často.
Predators2
Ne.Nic jsem si špatně nevyložil..
O požárech si nic nepsal..
Psal jsi to obecně..a je to fakt obrkravina...
Je tu strašné sucho a spadlo by tu někde těch 200mm během 3 dnů, tak to rozhodně nechceme. Bohatě stačí nějakých 20-40mm příští týden co teď kreslí modely
Přesně jak píše kolega z Bíliny..
Na současný stav sucha je týdenní úhrn do 50mm úplně o ničem..
Francois
Vždyť jo 200mm za 3 dny fakt nechceš! Půda je jak šutr a při takto vydatném dešti jde všechno do potoků a řek. Ze Šumavy všechno jde dolů do nížin. Když je 50mm k ničemu, tak rovnou můžeme sušit hubu dál další 2 týdny. Všichni jsou pořád s něčím nespokojení.
Predators2
Ne, to máš úplně zcestný představy..
Půda a podzemí v současném stavu by chlastaly jako duha.. úplně bez problémů
Že vysušená krajina nevsakuje vodu je naprostý mýtus..nesmysl..
Šumava , povodí Otavy, dostala v uplynulém týdnu z bouřky 35mm během pár hodin..
Hladina stoupla o 10 cm na pár hodin.. nedostala se ani na svůj běžný letní stav a druhý den šup zpět hluboko pod normál..
90% toho úhrnu vsákly hory jako nic..
Jsi fakt vedle jako jedle.
V současném stavu, což je extrémní nenasycení všech půdních vrstev, by nic dolů do středních poloh (pod Šumavou fakt žádné nížiny nemáme ) ve větším množství neposlala..
Tak to prostě je..
Negan
OK tak tady už přestala
Ale do 50 mm je to málo, více už se asi nedočkáme... jen se nerozhoří další ohně. Šance na srážky (malá) je teď i do zbytku července...
Hlavně jsem se těšil na super léto, zatím tu akorát párkrát zahřmělo a z bouřek spadlo pár
Kdyby alespoň přišly normální bouřky.
Teď jsem upřimně zvědav, jestli začne v těch horách ještě sněžit
U nás sucho není. Navzdory tomu, že jsme v mírném srážkovém stínu, přes nás prošly snad všechny možné bouřky od začátku meteorologického léta. Za červen 90 mm a červenec vypadá taky nadějně.
Všem na suchu přeju déšť, ale snad ne těch 150 a víc l/m².
Ještě k tomu ta velká suma nejspíš spadne tam, kde stejně tak výrazné sucho není...
To je nějak podobný ty možné povodně ne? Znovu za to může retrográd z jihu až východu, akorát tentokrát ta níže půjde mnohem více na sever...
Kdy naposledy byly povodně na SZ v letních měsících? Zajímá mě jen jaká musí být synoptika, jestli se retrográd musí dostat až sem nebo z atlantiku by musela přijít níže, která by se zastavila tady.....? No každopádně minimálně 80mm aby tady napršelo za 5 dní. Vůbec nesouhlasím s 20mm za týden.
Francois
Ok vaše názory beru a máte pravdu. Nebudu to tady nějak hrotit. Za mě je prostě 200mm během 3 dnů extrém a i výstraha by podle toho vypadala.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.