Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2025
za tu dobu co sem tu nebyl spadlo usmrkaných 15,2mm a srpen to tak nedotáhl ani na těch 30mm. to ne že by něco řešilo, ale tráva na to už zareaguje, ale docela výrazný sucho panuje i od jihlavy na západ, tam taky žloutnou hromadně stromy, tam to je horší než třeba v brně, kde ty stromy ještě byly v pohodě
Tak tady za srpen napršelo jen 23,0 mm srážek, což je samozřejmě extrémní podprůměr. Průměr srpna tu byl 87 mm a před letoškem to byl s červnem děleně nejvlhčí měsíc roku, teď ale srpnový průměr poklesl na 81 mm. Letošní léto sem zaokrouhleně přineslo 207 mm vody, což je samozřejmě taky podprůměr, ale ne tak výrazný, zejména díky červenci. Ale loni tu měl jen červen zaokrouhleně 222 mm, taky že se jednalo o nejdeštivější měsíc, který jsem kdy zažil. Celkově jsme pak loni v létě skončili na 351 mm, což je zase samozřejmě nadprůměr. Průměr léta tu aktuálně je 249 mm (červen 85 mm, červenec 83 mm a srpen 81 mm). Jinak, září má momentálně průměr 75 mm, takže se obávám dalšího suchého měsíce, letos už sedmého.
U nás za srpen 43,4 mm, což je silný podprůměr (47% normálu). Od začátku 544 máme mm (81% normálu). Poslední srážková situace se nám zcela vyhnula a přinesla jen 1 mm - nejprve srážky těsně západně, druhý den těsně východně, včera to "zachránil" 1 mm z mrholení...Jinak teplotně srpen skončil jako průměrný (15,4 °C - normál je 15,5°C). To už je druhý prázdninový měsíc za sebou, což je v kontextu minulých let hodně neobvyklé.
Tak u nás v Srpnu spadlo 35mm A celkem jsme letos zatím na 290mm. Zatím je to stejný vývoj jako v roce 2015 který je zatím nejsušším rokem. Uvidíme jestli to zbytek roku dožene jako loni a nebo bude sucho pokračovat.
Průměrná teplota v Srpnu byla 19,1°C což se řadí mezi chladnější Srpny.
mě teda celkem zaráží, jak někdo může srpen s průměrnou teplotou nad 19°C považovat za chladnější, když i v těch nejteplejších oblastech to je průměrná nebo i o něco vyšší teplota než normál
srážky ke včerejšku 273,6mm. budem rádi, když vůbec dosáhnem 350mm do ledna, leda za podpory teplé vody na podzim a prosinec. bída i oproti 2015 nebo 2018 hlavně, to i ty 22/23 byly lepší
pepicek
Já tě z ničeho neosočuju, jen se snažím získat nějaké informace. Ty jsi nám sem včera napsal, že za léto u tebe napršelo 95 mm. Pak že to nemáš přesně, pak že možná Štítná, pak Valašskoklubucko je suché apod. Nebo že vlastně v okolí to bylo, tak se v tom, asi nejenom já, ztrácím. K tomu červenci, v nejbližším tvém okolí. Valašské Klobouky 121,5 mm. Starý Hrozenkov 150,8 mm. No a o kus dál na Zlínsku Strání 128,7 mm. Zdroj dat ČHMÚ
pepicek
Myslím, že to stejně tady kromě tebe nikoho nezajímá. Aha, zajímavý názor. K čemu by tady pak ta diskuze vůbec byla? Myslím, že většinu lidí to tady zajímá; proto to sem píšou.
A příspěvky, které do pár dní smažete (i když to někdy napíšete) jsou opravdu úplně na nic, protože Diskuze pak nemá hlavu a patu. Předem upozorňuji, že Vaše příspěvky si někdy ukládám, protože rozhodně měly nějakou cenu. Je zbytečné tady rozjet Diskuzi a svoje příspěvky pak smazat. To Vám rovnou může být smazán celý účet
Omlouvám se, že tady komentuji také možná zbytečné věci, tak přikládám alespoň aktuální stav; ZÁŘÍ 45 mm, dnes 0,3, za celý rok se tak úhrn zvýšil na 320 mm
Snažím se si nestěžovat, ale letos je to opravdu výzva držet jazyk za zuby v mojí oblasti . Dřív tomu tak nebývalo, ale posledních 10 let je to již po několikáté. Celkem urputné vyhýbání bouřek, absence front ze správných směrů, naopak zacyklené situace a stejné směry přechodu srážkových pásem, špatné načasování,.. atd. Letos bylo v létě sucho tak nějak všude po republice, ale přece jen se pak přes naprostou většinu území srážky a bouřky přehnaly. Nehledě na to, že aspoň během léta většina oblastí zažila aspoň jednu významnější bouřku nebo dešťovou srážku, včetně oblasti těsně kolem nás. Tu nebylo doslova nic, a když říkám nic, myslím tím nic. Nejvýznamější a nejvydatejnší déšť od loňského října (za posledních 11 měsíců) bylo 18.4. 2025, kdy napršelo za jediný den 19 mm. Do dnes nepřekonáno.
Srpen přinesl pořádnou hot wave s pětatřicítkama, kterej to celý dodělal.
Srpen 35,5 mm (ani jedna bouřka)
Červenec 60 mm (ani jednou úhrn nad 10 mm!)
Červen 88,5 mm (ani jednou úhrn nad 20 mm, ale po suchém jaru konečně povrch zalitý)
Do září jsme vstoupili s ročním úhrnem 312 mm a to jsme oblast, kde se vodě dřív celkem dařilo. Dnešní intersucho je všeříkající, jelikož se nám stejně jako jižnímu závětří krušných hor vše od jihu vyhýbá. Nicméně v mém regionu je posledních 50 dní srážkově mimořádně chudých. Bydlem v samém středu aktuálně nejsuššího místa v republice, fakt čest .
Pro ty, kterým přijde že to letos stálo srážkově a bouřkově za prd. Zkuste si bydlet na Domažlicku .
Ovar
Chybí mi tam zmínka o loňském roce, kdy Domažlicko zasáhla významná přívalová povodeň a tak to lze chápat jako klasické výkyvy, kdy jeden rok dokáže být extra bouřkový - deštivý a jiný naopak suchý.
Jinak to uvádění úhrnů, červen + červenec ve Vaší oblasti v podstatě průměr, nic hrozného. Myslím, že jste pouze poslední dobou nechytl ty větší zálivky, jinak se nikterak neodlišujete, stejně letos bylo všude sucho v ČR.
Lerak2
Velké díky za tuto mapku.
Takže Habry, pro většinu lidí neznámá obec na okraji Vysočiny má nejméně srážek z celé ČR, přestože tady bylo některými prezentováno, jak od Prahy na východ furt nějaké bomby a SZ, popř. západ je úplně megasuchý a nejvíce suchý - jen řečičky...
Ať mi někdo z těchto lidí vysvětlí, jaktože Habry leží v „tradičním" pásu, navíc na Vysočině a přesto tam spadlo naprosto nejméně srážek.
Protože zkrátka oni žijí v iluzi, že jejich lokalita někde na SZ je vždy a nutně nejsušší a nemůže to být jinak a pak mají pocit, že vše od Prahy na východ je plošně a násobně více zalito - jejich zkreslené představy. Navíc Habry v rámci kraje Vysočina musejí mít vyšší dlouhodobý průměr, zde je tak sucho ještě mnohem extrémnější, nežli na SZ, kde je průměr nižší.
Svým způsobem by stálo do obce Habry zajet a na vlastní oči se podívat, jak vypadá opravdu extrémní sucho. Zřejmě se tam vyhnula většina bouřek - srážek a v okolí pršelo již více, ale v samotné obci bude určitě hodně suchých stromů a extrémní sucho bude znát, i když v posledních dnech pršelo.
Lerak2
Díky za informaci, takže svým způsobem podfuck. Škoda, už jsem měl radost, že konečně se ukáže, že na SZ to není taková tragédie, ale najdou se i horší místa...
Nechápu k čemu se takové mapy prezentují - zřejmě k oblbování veřejnosti. Člověk nemůže věřit ničemu...
AuraPočasí
Holt ne vždy to musí být na 100%. Ale oficiální stanovisko zatím k tomu není. Já ještě můžu dodat, že nejbližší srážkoměrná stanice ČHMÚ, cca 9km daleko, západně, má ten úhrn 396mm. Tzn. že bych radši věřil těm několika soukromým stanicím, které v té oblasti /Habry/ mají od začátku roku cca 400-410 mm Toť můj názor k tomu
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.