S novým rokem nové téma.
Tady v brněnském Jundrově otevíráme rok 2025 s těmito průměry:
Leden - 36 mm
Únor - 31 mm
Březen - 31 mm
Duben - 38 mm
Květen - 81 mm
Červen - 87 mm
Červenec - 79 mm
Srpen - 87 mm
Září - 75 mm
Říjen - 42 mm
Listopad - 40 mm
Prosinec - 48 mm
Loňský rok byl u nás srážkově rekordní s 945,9 mm vody. Jsem zvědavý, jak si povede ten letošní.
Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2025
Tomino
Já jsem chtěl loni 1000 mm, hlavně po tom září jsem si říkal, že by to možná i mohlo klapnout, ale pak ten konec roku už nebyl srážkově moc dobrý, hlavně ten listopad. Divil bych se, kdyby byly dva takhle vlhké roky po sobě, navíc si myslím, že ten celoroční průměr 675 mm se bude snižovat, v dlouhodobých statistikách, které jsem hledal, jsem obvykle nacházel nějakých 500-600 mm. Takže klidně se letos můžeme pohybovat někde v tomto rozmezí a nebyl by to žádný propadák, naopak jen průměr nebo slabý podprůměr.
Tomino
To samé u nás 2013 a 2015, tam to taky muselo být jen něco nad 400 mm. Od toho roku 2016 dál byl nejhorší rok 2018 s 502 mm. Ale v těch letech 2013 a 2015 si vzpomínám, že opravdu bylo období v létě, kdy třeba skoro měsíc nepršelo (úhrn byl třeba za 3 týdny nějak 5-10 mm). Když se tohle stane v zimě, tak to až tak nevadí, ale v létě jsou ty úhrny nejvyšší, takže to ten průměr roku ovlivní hodně. Poslední dobou se to ale nestává a naopak se v letních měsících (někdy i na konci jara nebo na začátku podzimu) dostáváme přes 100 mm a všechno to vyvrcholilo tím letošním červnem s 221,5 mm, přitom jsem si říkal, že tady v životě minimálně 200 mm za měsíc nedosáhnu a ono se to stalo.
Letošní rok mi přijde s větším otazníkem zda naváže na předchozí srážkově bohaté, nebo bude naopak sušší. Nedivil bych se, pokud by nastaly další výraznější povodně, spíše než sucho. Sucho bude spíše jen důsledek vysokých teplot v létě a nerovnoměrnosti srážek, hlavně z bouřek.
Situace posledních měsíců je u nás opačný srážkový extrém oproti stejnému období před rokem. Září 2023 bylo silně podprůměrné a období od října do konce února 2024 nadprůměrné. Teď září 24 povodně a od té doby jedeme podprůměr.
V lednu spadlo 29 mm srážek průměr je 49 mm. Sněhu bylo max 6 cm, nejvyšší denní úhrn 5 mm.
Leknín
U nás také extrémně srážkově opačný leden 2025.
Srážkový úhrn za tento leden 2025 31,8 mm. To je pouhých 44,8 % z našeho obvyklého lednového průměru 71 mm. To je silný až velmi silný srážkový podprůměr za měsíc leden u nás.
Divím se, že váš srážkový průměr za leden v Kateřinicích je tak nízký oproti nám.
Naše srážkové měsíční průměry se rovnají spíše vyšším polohám, než doopravdy jsme.
Ale poslední dobou se to dost mění.
Když to srovnám u nás s posledními dvěma lety. Tak loni v roce 2024 měl leden 2024 120,3 mm. A rok 2023 leden 121,4 mm.
Takže u nás poslední ledny srážkově jedou. Letos bohužel extrémní slabota.
A v zimě 2024/2025 i se sněhem u mě velká slabota. Zatím jsme měli za tuto zimu maximum 36 cm v polovině ledna 2025, ale zase poměrně slušných 21 ledových dní jenom za letošní leden a to nepočítám prosinec 2024. Buď mlhy nebo nízká oblačnost to zapříčinily, ale je to tak.
U vás častý profuk, ale zase my jsme v jiné klimatické oblasti než vy i v rámci okresu Vsetín.
Jinak září 2023 i zde nejsušší měsíc celého roku 2023 s pouhými 31,5 mm.
Ale musím nesouhlasit, že povodňové září 2024 u nás povodňové rozhodně nebylo. S "pouhými" 120,2 mm bylo u nás září 2024 paradoxně těsně až za tím lednem 2024. A žádné povodně jsme tu na jihu Valašska v září 2024 vůbec nepocítili. Pouze slabé a částečné vyrovnání srážkového deficitu. Což však na celkový roční srážkový úhrn celého roku 2024 nemělo vůbec žádný vliv. Září (120,2 mm) ani ten leden (120,3 mm) a únor 2024 (106,8 mm) nás prostě nezachránilo.
Červen 2024 měl sice u nás potenciál skoro 100 mm, ale dosáhl velmi těsně pod 98,7 mm. Lokálně snad pouze 2 - 3 km od mé stanice už bylo až přes 150 - 200 mm.
Vzpoměňme na bleskové povodně v okolí Valašských Klobouk 3.6. a opakovaně 10.6.2024
A ten listopad 2023 tě musím poopravit, že u nás druhý nejsušší měsíc roku 2023 hned za zářím 2023 s 48,0 mm. Jinak to bylo silně nadprůměrné i u nás až do toho února 2024. U nás i dokonce v rámci obce (1 až 2 km) srážkový rozdíl až kolem 50 mm.
Květen a červen 2024 u nás nejlokálnější srážkové měsíce i v rámci stovek metrů až pár kilometrů, co pamatuju. U nás méně srážek a v okolí mnohem více.
Je vidět, že ty srážkové rozdíly mezi i pár desítek kilometrů v rámci pouhého okresu jsou a vždy budou někdy obrovské a nesrovnatelné.
Vy máte i v nižších polohách Vsetínska za rok 2024 aspoň lehce přes těch 1000 mm.
U nás loni v roce 2024 extrémně suchý rok i přes "pseudo" povodňové září spadlo celkově 792,4 mm, což je zhruba 80 % našeho ročního průměru, který je 990 mm. Celkově u nás rok 2024 srážkově silně podprůměrný.
Ale jen o malinký kousek dál už mohli i tu tisícovku loňských ročních srážek dosáhnout. Tady bohužel ne.
Jak píšu. Rok 2024 byl zde extrémně srážkově lokální.
A to jsme tu v některých bohatších srážkových letech měli klidně i přes 1200 mm za celý rok. Jako síla.
Naposledy v roce 2023 i díky tomu extrémnímu srpnu. Hádej kolik?
U nás za leden 52 mm takže dobrý
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.