Diskuse o počasí Jaro 2024, jaké bude?
kuba
No, babo raď, špagetáři tu říkají, že hlavní a nejrelevantnější výstup je ten z 00:00 hod. ,tak jsem si ho vyjel.. a nic jako mrazy tam nemám.. takže potvrzuji, to co píše výše Swan1, nevzrušovat se tím, co píše jeden model na 240 ti hodinách a druhý na 384 hodinách.. asi tak..na týden dopředu tam mám jednou okolo nuly..
kapr84
Ecák z 00:00 mi na svém nejzasším výstupu na 240 hodinách, jak jsem psal, píše -1 na 6:00 ráno, dva dni za sebou.. a jinde má do -2 max...jak jsem psal i v původním příspěvku..
p.s. navíc nemůžeme ještě porovnávat nový půlnoční výstup ECMWF, protože ještě není k disposici, poslední půlnoční je z 28.2..
Ještě jsem se teď kouknul, jak se změnila předpověď ohledně postavení TÚ,, včera tam byla právě v té vzdálené na 240 a více hodinách mohutná TV prakticky přední stranou nad náma a proudění od severu, teď už tam je skoro prd..a proudění v náznaku od JV.. což se samozřejmě ještě tak 5x změní...
No, vyšel další článek na SW ohledně dlouhodobého výhledu s tím, jak se do toho propíše změna z El Nino na La Nina, která už dle všeho začala probíhat... rušná hurikánová sezóna, nadměrně bude teplý Atlantik, následná zima prý asi lepší v Evropě ( myšleno studenější než ta letošní) z hlediska budoucího PV ovšem bude asi stabilnější, protože se změní QBO na západní... je tam zase fůra obrázků a povídání, početl jsem si při ranní kávě..děcka chrněj, protože mají prázdniny, není lepší situace při pátečním ránu..
https://www.severe-weather.eu/long-range-2/early-l...
Tak se mi nějak zdá, že se to ochlazení stále posouvá a zmírňuje. Ve výsledku z toho může být situace kdy se ocitneme na zadní straně TV s teplotou kolem 0°C v 850hPa které by přinesli nanejvýš ranní teploty v nižších polohách okolo 0 a přes den kolem 10-12°C díky slunečným dnům.
Ty písek, to je vedro dneska, na slunci pocitově přes 20st. Chodím venku v pohodě v tričku.
1.brezen? Spíš tak 25.duben
TomasMost
No ten sníh v kontextu posledního měsíce a půl neskutečný je, ale třeba 1.3. 2018 bylo ve Vsetíně -18 a tmax -2. Sníh 2 cm. Takže zas tak všechno neskutečné v dnešní době néni
Pak tam máme podobně teploty 1.3. 2005 a sníh? 50 cm!
Jaro začlo srážkama a tmin +3 a tmax +14,5. Při dešti už to samozřejmě klesá, ale intenzita není nic moc jak to vypadá na radaru.
K nějakému ochlazení dojde, ale studený březen z toho zatím moc nekouká... tak snad
Yurri
Pak tam musíte mít teda polopoušť, já tady dneska zkusil vydolovat ze země nějaké topinambury, co jsem tam nechal přes zimu... a teda, takový kusy jsem ještě nesklízel co kousek to skoro půl kila.., mám dojem, jak nemrzlo že tloustli celou zimu, přímo otylkové to jsou...a proč píšu, dodlabal jsem zkusmo tak 40 cm.. a všude mokro.. takže zatím základ dobrej..srážky zítra 2 - 3 mm a zatím na deset dní v předpovědi nic dalšího.. takže nápodobně..no a teploty celý týden do +10 ( do příští neděle)
Leknin
Tak Doksany nejsou Vsetín,všeobecně nížiny,zejména jihozápadní části Ústeckého kraje vyjma podhorských oblastí snad nikdy 50cm sněhu nezažily.Aspoň já jsem v Mostě za posledních 50 let nezažil více jak 30-35 cm,Doksany mají dle tabulky rekord z února 1970 28cm.Jediný,co v zimě umíme nejlíp,je inverze,díky které,když už je sníh,tak aspoň nějakou dobu vydrží.Od jara do podzimu je zase sucho,přímé bouřky spočítám na prstech jedné ruky,delší deštivé epizody s chladnějším počasím úplně vymizely.Vím,že naříkáte na deštivé počasí,F4 z Klášterce zas nesnášel víkendové sluníčko a přivolával srážky,mě by stačilo od všeho trochu :-)
palma
Topinambury jsou dobrej plevel, ale v takovejch kontejnerech (přeříznutý IBC nebo velký sud) by nejen to dávalo smysl, půda je nyní v naprosto perfektním stavu a koukám modely mají tady smysl pro humor, ochlazení víme všichni, ale tohle je fakt pecka.
Yurri
to by byl hezkej sešup, tady mi to dává dva hupy s minimem po ránu -3 vždy jeden den..a +44 přes den taky dva dny, jinak do +6 takže reálně bych to viděl tak do +8.. topinambury dneska měly ve formě bramboráků docela úspěch, jen mne překvapila výnosnost z 1m2 osm kilo...a to byla prvosadba a jen tak bez nějaké péče..
p.s. ten první pokles teplot mi to dává už za 6 dnů, tak to budu brát už vážně, že k tomu dojde..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.