Zajímaly by mě srážky v Krkonoších, tam jich bude za celý rok zřejmě opět velmi mnoho. Leden+Únor dohromady neuvěřitelných 540 mm v Peci pod Sněžkou, září cca dalších 500 mm (na hřebenech) a listopad a prosinec se zdají být srážkově opět vydatnější. Za celý rok by to mohlo dát možná 2000 mm na hřebenech a když ne, tak 1900 mm nebo 1800 mm.
Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2024
Tak do konce roku už asi nic nespadne, takže za prosinec mám 33 mm, průměr je 58 mm. Je to měsíc s nejnižším úhrnem, druhý je říjen se 39 mm.
Nejvíc srážek spadlo v povodňovém září 225 mm, druhý byl červen se 143 mm. Prakticky hodně srážek bylo od poloviny října 2023 do konce letošního června, krom března, ten skončil průměrný. Prázdniny pak byly na polovině normálu.
Za celý rok spadlo 1001 mm, průměr je 820 mm
U nás za celý rok 2024 spadlo celkově 792,4 mm. To je zhruba 80 % našeho ročního průměru, který je 990 mm. A to byl povodňový rok, to září. U nás rozhodně nebyl. A celé léto u nás extrémně suché a to září to pouze vyrovnalo.
Celkově u nás rok 2024 srážkově silně podprůměrný.
Nejvyšší denní úhrn srážek za rok 2024: 31,2 mm dne 19. května.
A srážkově u nás vyhrál leden 2024 se 120,3 mm a až potom velmi těsně září 2024 se 120,2 mm a na třetím místě únor se 106,8 mm. A to jsou také jediné tři stovky mm za měsíc v roce 2024.
Když si představím, že rok 2023 měl u nás 1295,2 mm, tak rok 2024 byl srážkově více než extrémní slabota.
Bouřková sezóna u nás začala přímou bouřkou 16. března 2024 a zkončila vzdálenou bouřkou 5. září 2024
Rok 2024 má u nás 57 bouřek ve 43 bouřkových dnech
Toho 4. ledna 2024 bylo sice něco na Vsetínsku v SZ části okresu, ale já jsem to u nás nezaznamenal.
Co se týká průměrné roční teploty za rok 2024, tak u nás byla +8,25 °C, což je zhruba 2 °C nad naším ročním normálem.
Nejnižší minimální teplota: -16,8 °C 10. ledna a při zemi -20,4 °C také dne 10.1.
Nejvyšší maximální teplota ve stínu +32,9 °C dne 10. července.
Za rok 2024 9 tropických dní a 2 tropické noci.
A 29 ledových dnů a 2 arktické 9.1. a 10.1.
A nejvyšší maximální sněhová pokrývka za celý rok 2024 u nás paradoxně nebyl to ani leden, ani únor, či březen. Ale až prosinec 2024 s pouhými max. 17 cm. Rok 2024 u nás asi nejméně sněhu,co pamatuji.
Leknín
Na tom severu Vsetínska to byla jiná srážková liga v roce 2024 než u nás na jihu našeho okresu. Za to září u nás ve Střelné o více než 100 mm méně. A první bouřku jste měli už toho 4. ledna. O těch 1000 mm si za ten rok 2024 můžu u nás nechat jen zdát.
Tak u nás spadlo v Prosinci 17,6mm a celkově jsme na 636mm což je dobrá hodnota. Záři přineslo 182mm a tím se stalo nejdeštivějším měsícem v mé historii měření. ikdyž ve skutečnosti spadlo nejspíš více. přes 100 přinesl ještě Červen se 137mm. ostatní měsíce neměli ani 50 mm.
U nás za letošní rok rekordní množství srážek, druhé nejvyšší od roku 2000, z čehož mám místní data. Největší množství bylo v roce 2010, tehdy asi 750 mm.
Oproti průměru 505 mm za rok je letos 680 mm, tedy 135% průměru.
Ještě musím říci, že srážkově významný květen byla lokální bouřka, kdy spadlo téměř 50 mm za krátkou chvíli. A nedaleko již letošní rok mohl skončit srážkově menším nadprůměrem.
leden 34 mm
únor 53 mm
březen 5 mm
duben 23 mm
květen 140 mm
červen 86 mm
červenec 65 mm
srpen 66 mm
září 127 mm
říjen 34 mm
listopad 19 mm
prosinec 30 mm
Když bych vzal hydrologický rok od listopadu 2023 do října 2024, tak tam byl velmi deštivý listopad a prosinec 2023, což dělá 790 mm, což už je velmi významný rok. Určitě je znát, že se doplnila podzemní voda.
Tak se vrhnu na statistiky za rok 2024 i já a podobně jako Pavell se kromě srážek vyjádřím i k bouřkám, protože jsem nenašel žádné téma o bouřkové sezóně jako takové. Začnu ale popořadě.
Prosinec 2024 nám přinesl celkem 32,2 mm srážek, což je takový mírný podprůměr. Průměr prosince nám do teď činil 51 mm a nyní lehce klesl na 48 mm.
Teď už k celému roku. Ten nám přinesl rekordních 945,9 mm srážek, stal se tedy nejdeštivějším v historii mého měření (od roku 2016). Obrovský podíl na tom měly zejména tři měsíce. Červen se s 221,5 mm stal vůbec nejdeštivějším měsícem, který jsem kdy zažil, předtím jsem nikdy přes 200 mm nezaznamenal. Mohly za to zejména silné bouřky. Ty úřadovaly i v květnu, zaokrouhlený úhrn mám 163 mm, v září pak dokonce 194 mm, ale tam se samozřejmě jednalo o ty trvalé a vydatné srážky, které způsobily na mnoha místech v Česku povodně. Naopak suverénně nejsušším měsícem se stal listopad s pouhými 15 mm.
Průměr z let 2016-2023 jsem tu měl zatím 641 mm a po roce 2024 se vyhoupl až na 675 mm. Tohle ale není úplně realistický údaj, kdybych začal měřit o tři roky dříve, měl bych ve statistikách extrémně suché roky 2013 a 2015 a vypadalo by to zase jinak. Je sice pravda, že rok 2014 byl taktéž bohatý na bouřky, ale vyvážil by to jen částečně. Od roku 2016 jsme tu nikdy nezaznamenali pod 500 mm, nejsušší byl rok 2018 s 502 mm vody.
A teď už ke zmíněným bouřkám. Bouřková sezóna 2024 tu byla naprosto fenomenální, jedna z nejlepších, které jsem kdy zažil. Opět to neumím úplně přesně posoudit, podrobné statistiky si vedu až od roku 2015 a od té doby byla nejlepší, i když sezóny 2017 a 2021 byly taky skvělé. Ale předtím byly rovněž některé výborné sezóny, jako třeba 2009 nebo 2010 a zejména 2014. Tak jako tak ale řadím bouřkovou sezónu 2024 velmi vysoko.
Zaznamenal jsem celkem 71 bouřek ve 40 bouřkových dnech, z toho hned 26 jich bylo přímých. To je samozřejmě rekord. Už na konci června jsme měli 19 přímých bouřek, to jsme ve většině sezón (alespoň za posledních 10 let) neměli ani dohromady (myšleno v jednom konkrétním roce). Hlavně ty květnové a červnové bouřky opravdu stály za to, ale k tomu se ještě dostanu. Doplním, že 10 bouřek bylo okrajových a 35 vzdálených.
Je paradox, že bouřková sezóna byla poměrně krátká, za poslední dobu jsme si zvykli, že začíná už v dubnu a nebo klidně i na konci března a končí mnohdy až v průběhu října nebo i později. Tentokrát bouřková sezóna trvala od 5. května do 2. září, což ale opravdu vůbec nevadilo.
Nejsilnější bouřka se zde vyskytla 3. června. Toho dne jsme tu měli dvě bouřky, ale druhá byla jen okrajová. Ta první se zde naopak kolem poledne zdržela asi hodinu a čtvrt a Jundrov úplně vyplavila. Zaznamenáno tu bylo na různých stanicích od 50 do 80 mm srážek, já jsem měl maximální intenzitu okolo 202 mm/h, což jsem předtím nikdy nezažil. Vyskytl se microburst, který lámal větve, a padaly i kroupy o průměru kolem 2 cm. Elektrická aktivita tak silná nebyla, ale zajímavé je, že samotný přívalový déšť trval s přestávkami asi tři čtvrtě hodiny a téměř 20 minut do toho padaly i zmíněné kroupy.
Doplním ještě, že druhá nejsilnější bouřka se tu ukázala 21. června, to byla zase mohutná MCS tvořená supercelami a navíc se jednalo o bow echo. Opět tu byl přívalový déšť, silný nárazový vítr, kroupy (i když tentokrát asi o 1 cm menší) a v tomto případě i extrémně silná elektrická aktivita (nepřetržitě hřmělo přes 2 hodiny). Napršelo opět kolem 60 mm. Třetí nejsilnější bouřka přinesla podobné projevy, jen o něco slabší. Napršelo při ní zhruba 40 mm a vyskytla se 6. května. Byla to druhá bouřka toho dne z celkových tří a všechny byly přímé. I v tento den jsme atakovali celkový úhrn 60 mm.
Jak je tedy patrné, květen a červen rozjely bouřkovou sezónu naprosto fantasticky, červenec a srpen už byly spíše průměrné, ale po těch předchozích dvou měsících se už nebylo čemu divit. A září už bylo jen o jedné vzdálené bouřce.
Osobně budu na rok 2024 vzpomínat z meteorologického hlediska velmi dlouho, protože z tohoto úhlu pohledu to byl jeden z nejzajímavějších roků, které jsem kdy zažil.
Loňský rok byl srážkově bohatý. V Polabské nížině jsem vypozoroval ještě jednu věc. Celkově hraje velkou roli i počet mlh a inverzních situací během podzimu, protože pokud je jich hodně, dokáže to přinést tolik vody, jako kdyby spadly desítky mm srážek v dešti (především ze stromů v lese). Bohužel mlha se počítá jako horizontální srážky a nedá se měřit na mm srážek jako u vertikálních.
Letos bylo v Polabí mlh hodně s těžištěm zhruba začátkem listopadu, proto to v podstatě podtrhuje srážkově bohatý rok.
U nás za prosinec srážkově podprůměrných 46 mm (je 57% DP), z toho ve sněhu se jednalo o 30 cm nového sněhu. Za rok 2024 tak máme celkem 1242 mm srážek (126% DP), z toho ve sněhu silně podprůměrných 94 cm. Z hlediska celkových srážek se jedná o téměř stejný výsledek jako v roce 2023 (1223 mm / 241 cm nového sněhu) jen toho sněhu bylo výrazně méně. Rok 2024 byl také rekordně teplý s průměrnou teplotou +8,5°C (+2,5°C na DP).
Ještě pro doplnění,v roce 2024 spadlo méně srážek např. na jihu ÚK na Podbořansku a přilehlých oblastech Karlovarska,Plzeňska a středních Čech,pak je to oblast Chomutovska na sever od Nechranické přehrady,dále některá místa v Polabí ve středních Čechách.Žatecko na tom bylo v tomto roce lépe.
Aidamko.
Podle profesionálních stanic ano, nicméně my jsme měli ještě víc, zaokrouhleně 946 mm, zejména díky tomu, že ta bouřka z 3. června tu zůstala opravdu velmi dlouho a Žabovřesky netrefila tak "dokonale". A psal jsem si s tím Igorem, který je stejně jako ty z Řečkovic, a ten měl ještě víc než já.
Pro zajímavost doplním mapku srážek na Šumavě a v Pošumaví za rok 2024..
+ odkaz na podrobný přehled.
Nejvíce srážek měla centrální a západní Šumava, cca v rozmezí 1500-2000mm.
Sem ke mě do závětří Šumava obvykle propustí cca 50% hřebenových úhrnů..
Loňský úhrn u mě, 890 mm , tak opět vcelku těm 50% odpovídá..
Zdroj: Meteo Šumava
https://meteo-sumava.cz/clanky/2025/srazky-na-suma...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.