Za srpen mám ke 25.8. 52,5 mm srážek, průměr je 90 mm. Pršelo měřitelně 8 dní, nejvyšší denní úhrn 2.8. 20 mm. Je to druhý výrazně podprůměrný měsíc v řadě a výhled je teplo, sucho a možná nás něco trefí...
TomasMost Asi jo no, ještě v kombinaci s tím vysušujícím větrem... pravděpodobnost deště 10-20% Zatím prší pěkně v Čechách, co z toho bude odpoledne na Moravě vidím dnes bledě, pak je tu možnost zítra a pozítří, pátek atd. Trop už dnes padnul
Tak v srpnu u nás 51,4 mm srážek, což je celkem silný podprůměr (průměr srpna jsem měl 92 mm a teď mi klesl na 87 mm, podrobněji měřím srážky od roku 2016). Zajímavé je, že předchozí 4 srpny nám přinesly 100+ mm srážek a teď tohle, zrovna letos, kdy je to jinak srážkově snad až rekordní rok. Jde o první srážkově podprůměrný měsíc u nás od dubna, květen a červen přinesly extrémní nadprůměry a červenec průměr. Jsem zvědavý na září, průměr mám 60 mm. Vypadá to, že minimálně začátek měsíce bude velice suchý.
Tak na konci srpna to byl velký opruz, bouřka byla nepřímá a spadlo z toho pár kapek. Zůstali jsme v největší srážkové díře tady v okolí
Na září jsem taky zvědavý, loni spadlo 27 mm a průměr je 66 mm. Po prvním týdnu výhled ukazuje už nějaké běžné teploty pro tuto roční dobu a jednu níži za druhou, tak opravdu jsem zvědavý jestli tohle vyjde. Zatím sucho, měřitelné srážky naposled 21.8. 3 mm. Po bohatém červnu přišly dva sušší dost teplé prázdniny, jediný kdo z toho měl největší radost tak jenom asi ty děti...
U nás srpen zatím nejslabší měsíc na srážky - 41 mm (DP je 92 mm). Bouřky tentokrát volily jinou dráhu než k nám. Jaký to parodox proti loňskému srpnu, kdy jsme měli 328 mm Od začátku roku to ale stále vypadá dobře - 783 mm, tj. 117% DP.
igor127 Jo, u mně v části Mostu se dvakrát nebo třikrát, trefila bouřka v srpnu, a nakonec je z toho takový úhrn. O pár km dál už to není nijak závratný. Ale za srpen si nestěžuji. Za léto úhrny jsem dával, 160-195 mm, je tak akorát. Asi většina území bude mít větší úhrny, včetně jižní Moravy
MostMost Za léto větší úhrny na jihu Moravy? (Leda v Brně ), tu tak za červenec a srpen max.50 mm, ani to ne na některých místech, psal už Jack. Takže o nějakých 100+ mm fakt není řeč pokud k tomu přidáme červen, pak jsme na tom podobně no.
Tak u nás to není žádná sláva v Srpnu spadlo 43,7mm a výrazněji pršelo naposledy 19.8. celkem nás to dost obcházelo těsně takže podle map to u nás tak špatné není. Ale více východně k Opavě pršelo mnohem víc. A celkem jsme letos jenom na 390 mm což je bída.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.