Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2024
TomasMost
před tím rokem 2000 ale skutečně vzácný byly, stačí si porovnat nynější léta na libuši a před rokem 2000 a hned je to patrný
Tak v srpnu u nás 51,4 mm srážek, což je celkem silný podprůměr (průměr srpna jsem měl 92 mm a teď mi klesl na 87 mm, podrobněji měřím srážky od roku 2016). Zajímavé je, že předchozí 4 srpny nám přinesly 100+ mm srážek a teď tohle, zrovna letos, kdy je to jinak srážkově snad až rekordní rok. Jde o první srážkově podprůměrný měsíc u nás od dubna, květen a červen přinesly extrémní nadprůměry a červenec průměr. Jsem zvědavý na září, průměr mám 60 mm. Vypadá to, že minimálně začátek měsíce bude velice suchý.
Tak na konci srpna to byl velký opruz, bouřka byla nepřímá a spadlo z toho pár kapek. Zůstali jsme v největší srážkové díře tady v okolí
Na září jsem taky zvědavý, loni spadlo 27 mm a průměr je 66 mm. Po prvním týdnu výhled ukazuje už nějaké běžné teploty pro tuto roční dobu a jednu níži za druhou, tak opravdu jsem zvědavý jestli tohle vyjde. Zatím sucho, měřitelné srážky naposled 21.8. 3 mm.
Po bohatém červnu přišly dva sušší dost teplé prázdniny, jediný kdo z toho měl největší radost tak jenom asi ty děti...
My za červen 55mm,červenec 49mm a za srpen 53mm. Takže 60% z průměru
igor127
Jo, u mně v části Mostu se dvakrát nebo třikrát, trefila bouřka v srpnu, a nakonec je z toho takový úhrn. O pár km dál už to není nijak závratný. Ale za srpen si nestěžuji. Za léto úhrny jsem dával, 160-195 mm, je tak akorát. Asi většina území bude mít větší úhrny, včetně jižní Moravy
Do konce září už se u mně srážky moc nečekají, když tak nějaké drobky a víc bude pršet na východě Slovenska a na Ukrajině, takže to pomalu uzavřu.
Po dvou výrazně podprůměrných měsících přišlo na část území v polovině září srážkové inferno u nás s celkovým úhrnem 225 mm a zářijový průměr je 66 mm. V blízkém Vsetíně se udává nejdeštivější září od roku 1900 rok 1998 s úhrnem 215 mm. Kolik tam spadlo teď netuším, data se mně nepodařilo nikde najít a nemám na to ani čas to někde pořádně hledat.
Srážky byly v deseti dnech, největší komplikace byly tady v polovině měsíce, srážky kolem toho data:
9.9. 21 mm
12.9. 30 mm
13.9. 47 mm
14.9. 71 mm
15.9. 33 mm
16.9. 10 mm
Roční průměr je 820 mm a ten už je tak překonán, zatím máme od začátku roku 879 mm. Ten průměr se neustále mírně zvyšuje, za první půlku 20. století byl úplně někde jinde a bylo tam víc sušších roků, padaly ty nejnižší roční úhrny a u nás bylo v tomto století sušší období 2015-18, ale teď určitě žádné větší sucho tady nehrozí, hůře jsou na tom jiné oblasti. Ale teď hodně oblastí řeší téma následků povodní, takže to sucho bych teď radši moc nevytahoval.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.