Ještě týden do konce října, ale výhled už je čistá nula Takže to mám v říjnu 39 mm, poslední významnější srážky 15.10, kdy konečně nastal zlom. Průměr je 61 mm, takže letos třetí podprůměrný měsíc.
Tak říjen nám sem přinesl nakonec 35,5 mm srážek, což je slabý podprůměr, průměr jsme měli 43 mm a teď nám klesl na 42 mm. Celkem v roce 2024 se už velmi výrazně blížíme k 900 mm, ale atakovat 1000 mm bude hodně složité. Dost napoví listopad s průměrem 44 mm.
Od začátku roku 919 mm, o stovku víc jak mám průměr. Včera nakapal 1 mm a výhled je suchý, abychom ten litr letos vůbec dali
Ten listopad 2011 byl fakt unikát, 0,1 mm srážek. Ale ve starých záznamech je ještě říjen 1908, srážky 0,0 mm. Dál prosinec 1972 a 2,6 mm, tak to bych klidně bral.
Minulý rok listopad skončil se 104 mm a dlouho to letos vypadalo na opačný extrém, suché období trvalo od poloviny října do poloviny listopadu, kdy z mrholení postupně nakapaly 2 mm. Pak už se víc rozpršelo a úplně tragický listopad se nakonec nekonal, celkový úhrn mám 50 mm, průměr je 60 mm. Vytvořila se 22.11. i souvislá sněhová pokrývka 2 cm krátkého trvání. Nejvyšší denní úhrn byl 28.11. 14 mm. Pomalu se blížíme k tomu litr za rok, tak uvidíme.
Zde velmi podobně. První polovina listopadu v podstatě beze srážek, druhá polovina to nakonec v pohodě dohnala.. Spadlo zde 46,5mm, něco málo z toho i ve sněhu.. Normál je tu 38mm, spadlo tedy 122% normálu .
U nás to byl suchý listopad se 13,7 mm, akorát tento týden to zachránilo 6 mm. Ale v tomto měsíci příroda moc vlhko nepotřebuje tak se nic hrozného neděje.. Prof. stanice Prostějov má ale jen 7,1 mm.
My končíme listopad s pouhými 14,6 mm srážek, což je samozřejmě velmi silný podprůměr. Podrobněji měřím od roku 2016 a jedná se tu o nejsušší listopad od té doby. Zároveň šlo o nejsušší měsíc letošního roku. Průměr listopadu nám tak nyní klesá ze 44 mm na 40 mm. Sice to až tak nevadí, protože letošní rok je srážkově skvělý, ale chtěl jsem dosáhnout toho milníku 1000 mm, ovšem to by musel mít prosinec skoro 90 mm, což se obávám, že je utopie.
Tak u nás Listopad taky suchý spadlo pouhých 15,5mm ale nevadí a celkově jsme letos na 618mm takže už jsme nad průměrem. A co se týče teploty tak průměrna teplota byla 3°C což znamená nejchladnější Listopad minimálně za posledních 10 let.
U nás listopad srážkově průměrný se 75 mm (DP je 72 mm) z toho 20 cm nového sněhu a 9 dní se souvislou sněhovou pokrývkou. Celkově je tento rok stejně jako ten minulý hodně vlhký - od začátku roku zatím 1197 mm (133% DP). Teplotně byl listopad lehce podprůměrný (+1,3°C, DP je +1,5°C).
Zajímaly by mě srážky v Krkonoších, tam jich bude za celý rok zřejmě opět velmi mnoho. Leden+Únor dohromady neuvěřitelných 540 mm v Peci pod Sněžkou, září cca dalších 500 mm (na hřebenech) a listopad a prosinec se zdají být srážkově opět vydatnější. Za celý rok by to mohlo dát možná 2000 mm na hřebenech a když ne, tak 1900 mm nebo 1800 mm.