Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2024
no kouknu se pak pořádně, ale mohlo by to být i kolem 130mm. crazy
Buchlovice květen 66 % normálu. Konkrétně 42,6 mm.. Tento úhrn zachraňoval až poslední květnový den.. i tak na to co se dělo v republice je to velká bída.. Ale od začátku roku to tak hrozné není.. tam je to 225 mm.. Ale ve stavu nasycení půdy jsme v červených barvách.. takže i kdyby pršelo pár dní v kuse nic se dít nebude..
U nás v Jundrově v květnu krásných 163,4 mm, červen zatím po včerejší neskutečné bouřce 63,0 mm. Letos je to zatím výrazný nadprůměr. Nejvlhčí měsíc vůbec tu byl červenec 2014, ale to jsem ještě neměřil úplně podrobně (statistiky si vedu od roku 2016), tehdy jsme tu měli nějakých 180-190 mm. Zajímavé každopádně je, že srpen 2021 a 2023 a taky letošní květen nám daly pokaždé 160-165 mm.
EDIT: Doplňuji ještě předchozí letošní měsíce.
Leden: 47,1 mm
Únor: 26,8 mm
Březen: 49,4 mm
Duben: 31,3 mm
hlásím že tady ze květen spadlo 90% normálu, celkem 50mm srážek. A za červen tu zatím máme už 22mm.
ludvicek
Je to tak, 6. května jsme tu měli tři přímé bouřky s celkovým úhrnem přes 60 mm, z toho ta druhá byla podobně jako ta ze 3. června v podstatě stacionární a dala téměř 40 mm. A o tom 3. červnu jsem už psal. Ani jedna z těchto bouřek Tuřany prakticky nezasáhla, ta ze 3. června vůbec ne a ta z 6. května nevím, ale pokud ano, tak už jen jako slábnoucí. A my v Jundrově jsme jen za tyto dvě bouřky dohromady měli bezmála 100 mm (podle jedné meteostanice poblíž dokonce přes 100 mm). Je naprosto neskutečné, že se tu měsíc po sobě vyskytly dvě takové bouřky, ta první byla nejsilnější za posledních 5 let a ta druhá byla dokonce jedna z nejsilnějších bouřek vůbec v mém životě (určitě v posledních 10 letech tu silnější bouřka nebyla).
Tak vzhledem k tomu, jak se ostatní vyjádřili ohledně květnových srážek a teplot ve svých lokalitách, doplním zde i Českolipsko. Květen u nás srážkově nakonec normální, i když docela na hraně. Teplotně byl nadnormální.
Červen zatím u nás drží normál, srážek hned první dny skoro 35mm, ale jinak doteď nekáplo. Holt si musíme počkat, první déšť mám na předpovědi až v neděli. Jinak to, že u nás na severu od neděle nemělo nic spadnout, se maximálně naplnilo, dokonce jsme tu měli včera jednu chvíli odpoledne i skoro jasno a teploty skoro letní
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.