Srážkám v březnu po té sérii nadprůměrných měsíců došel dech, napršelo zde 44,5 mm a normál je 51 mm. Od začátku roku tedy: 212,5 mm
Rozdíly ve srážkách v republice jsou značné, tady by to chtělo víc oschnout, ikdyž poslední týden zde trval nepřetržitý vysušující vítr, kdy se poslední dva dny teploty letos poprvé dostaly přes +20 a +22. Přichází teď v dubnu fronta s vrcholem větru, další dávkou srážek a ochlazením. Jak bude duben pokračovat jsem zvědavý, zatím to tam vypadá i na letní dny, pak zase srážkové období, ale to je moc daleko. Možná to bude takové to typické aprílové počasí, osobně ale moc nečekám nějaký výrazný srážkový podprůměr, ale to se uvidí
Diskuse o počasí Množství srážek v roce 2024
U nas zatial 102.8 mm, nic extra.. za marec mame 28 mm
Dneska pridane a aktualizovane statistiky za tento rok tu: https://meteohrnciarovce.sk/statistiky/2024.html
Duben můžu uzavřít, výhled vítr a
Pokračujeme letos v silném nadprůměru srážek, za duben jsem naměřil 101 mm srážek, průměr je 58 mm.
Byly tam dva dny s vyšším úhrnem hned 2.4. 25 mm a 20.4. 30 mm. Konečně bylo i delší období od ledna, devět dnů po sobě, kdy nespadlo nic aspoň měřitelného...
Čeká nás opět takové bezesrážkové období, které už je tady potřeba.... krom toho podělaného větru samozřejmě
Květen opět nadnormální měsíc, který se svým úhrnem téměř rovná dubnu, napršelo u nás 98 mm za celý měsíc, průměr je 79 mm.
Dlouho to vypadalo, že květen skončí podprůměrný, úhrny nebyly nijak valné. Ale závěr měsíce to svěže dohnal, 30.5. spadlo v bouřce 25 mm a druhý nejvyšší úhrn posledního 16 mm.
Týden beze srážek bylo na přelomu dubna a května, od té doby to bohužel nebylo víc jak čtyři dny, chtělo by to konečně už letos nějaké delší stabilní počasí, ale jede to pořád stejně a počátek června vypadá taky na stálé vlhko, srážky ve výhledu až do konce první dekády
Zima a jaro skončily tedy srážkově nadprůměrné a jsem zvědavý, kdy konečně přijde nějaký ten podprůměrný měsíc, naposled to bylo září.
no kouknu se pak pořádně, ale mohlo by to být i kolem 130mm. crazy
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.