Diskuse o počasí Houby a houbaření v závislosti na ročním období, aktuálním počasí, oblasti, nadmořské výšce
Predators2
Do lesa je vždy lepší jít s dlouhým oblečením ... a to nejen kvůli klíšt'atům. Jinak je nutno se vyhnout hustému porostu a mlází, kde právě velmi často rostou krásné houbičky - což je velká škoda a velké omezení při hledání. Jinak se divím že je u vás toliko klíšt'at ... já byl v lese v krátkým a nevykoledoval jsem si ani jedno.
Rezna85
Ty lišky jsou super, to je houba která se tady vůbec nevyskytuje. Pod čím to roste? Tady jsou většinou jen smrkový lesy + nějaký remízky s břízama a osikama, kam se chodí na kozáky a křemeňáky. Za posledních cca 20 let jsem viděl lišky asi dvě, pokud to vůbec byly lišky.
U nás kvůli suchu nedojdou ani jablka, natož, abych narazil na houbu.
Predators2
Od začátku si tu smíchal 2houby- hřib satan a hřib žlučový lidově hořčák. Hřib satan- na řezu modrající, klobouk bílý až krémový, spodek výrazně červený i třeň, jedovatý. Hřib žlučový (hořčák)- ze spodu rourky klobouku narůžovělé, na řezu nemodrajici, chuť výrazně hořká, po důkladném usušení a rozemletí pomáhá při trávicích a zažívacích potíží.
charlie
Ano máte pravdu že jsem se spletl.Jsem teprve houbař amatér a pomalu se učim houby rozpoznávat.
palma
Jo košík se dá zaplnit do 10 minut i u nás s několika málo houbami. Letos zatím leda totálně červivými. Houby ale nasadily v málokdy vídaném měřítku. Většinu nalezených jsem v lese musel nechat, protože byly pod míru. :-)
Jsem zvědav na další vývoj. Typicky podzimní druhy zatím téměř nerostou.
walden
Sezóna je extrémně dobrá i v Krušných horách. Je zvláštní, že se nikdo zatím neozval z Brd či z Vysočiny, kde bylo více srážek.
Já jsem včera nasbíral 284 hřibů a za dnešek to už odmítám počítat. Bude to hodně přes 400 kousků. 4 koše/přepravky.
Pro zajímavost největší kousek hříbka smrkového měl 900 gramů s průměrem klobouku 21cm.
Sušička s troubou nestíhá a tak se suši všude.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.