Diskuse o počasí Houby a houbaření v závislosti na ročním období, aktuálním počasí, oblasti, nadmořské výšce
Ještě k věci.. ČHMÚ opět spustilo prognózu růstu hub...https://info.chmi.cz/bio/mapy.php?type=houby
Zde, v deštném lese , aktuálně boom hřibů dubových.
Včera 43ks, v podstatě na jednom místě.
Neměl jsem s sebou žádný přístroj k focení. Bylo to hodně červivé, tak jsem vykrajoval rovnou v lese a zbylo z toho tak na dva kastroly omáčky ..
Posledních 13 dní každý den nějaké srážky. Ke včerejšímu dni za květen 155mm..
Venku aktuálně opět vydatný chcanec.
Hřib dubový je krásná a aromatická houba ale bohužel téměř vždy cerviva.
Tady vzhledem k občasnemu povrchovemu suchu letos zatím houby nerostou. Po bouřkách v posledních dnech je sice povrch mokrý ale než se vytvoří plodnice, tak to cca 10 dnu trvá. Tak uvidím
Jinak květen 51 mm, průměr je zde 100 mm.
palma
Krásné ??????
swan1
Byl jsem na vojně v Janovicích n/Ú a při cvičení jsem tankem brázdil vojenským pásmem na Šumavě.Ještě teď se při té vzpomínce klepu zimou,ale v létě tam bylo krásně (nahoře) a lesy byly PLNÉ hub,protože je nikdo nesbíral.3/91 pak vznikl NP Šumava o rozloze 68064 hektarů,z toho je 60% bývalý vojenský prostor+hraniční pásmo a je největší ze čtyř tuzemských NP.
TomasMost
Jsem ze šumavských Volar, kde byla posádka i PSáci..
Ano, hraniční pásmo bylo veliké a hub jako máku..
Já byl na vojně v Brdech, nahoře nad Jincema, rovněž veliký vojenský prostor, kde byly opravdu kvanta hřibů..a jsou dodnes, akorát že tehdy, to samé, sbírali jsme je tam jenom my , dnes je tam houbařů záplava..
Dneska za hodinku 80 hřibů dubových, tady v lesíku u vesnice..
Opět hodně červivé, ale něco jsem vykrájel..
jeden sušák i smaženice k večeři budou
PatrikMO
Díky za info,praváky kdysi táta hlavně sušil,protože mu bylo líto je vyhazovat kvůli pár dírkám a říkal,že jednou stejně budeme červy jíst.Naučil mě sbírat holubinky do smaženice,bedly na řízky a masáky na topinky s kmínem a dobrej je taky kotrč.Ale stejně nejlíp vypadá koš plný praváků ?
ahoj, minulý týden jsem byl na Horské Kvildě na šumavě, houby tam rostly hojně, hlavně lišky a křemenáče ( občas i modráci a pár hřibů smrkových), možná začne něco růst i tady v Praze...
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.