Diskuse o počasí Letní a tropické dny i tropické noci v roce 2019
Už nyní teplota přes 25 C. Takže bilance je 40 letních dnů a zatím 11 tropických dnů. Od začátku léta se nám naštěstí vyhýbají tropické noci ,ty mám zatím 4 a dokonce i 1 supertopický den, jenž se vyskytl už 1.7.
Kdyz se tema jmenuje jak se jmenuje, prihodim sem co jsem dneska videl v novinach. Psali tam, ze z dlouhodobeho hlediska se v CR rocne objevi 1-5 tropickych noci rocne. Tak by me zajimalo, kolik to tak dela v poslednich ctyrech letech. Rekl bych, ze pod deset to nepůjde skoro nikde.
Pantau
Např. letos Ostrava jako 3. největší město má zatím 4 tropické noci. Takže i v nížinách jsou místa s méně než 10 tropickými nocmi. Letos jsou sice u nás teploty podobně spíše nadmořské výšce 500 m.n.m. Nemyslím v kontextu průměru, ale v kontextu jiných oblastí ČR a teplot v letošním létě. Jinak po dnešku 40 letních dnů a 12 tropických dnů. Sice mám 12 tropických dnů, ale ve srovnání s Čechy se většinou jedná o hodnoty blízké 30 C. Proto ani noci nejsou tak teplé a často zůstáváme v intervalu 17-20 C při vlnách veder.
Tady zas někdo perlí:
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/ve...
Prej mají ve Francii novej rekord, 42,6 °C. To jim to asi Dáša špatně vyložila, bohužel si toho širší veřejnost nevšimne.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.