Diskuse o počasí Extrémní vlna veder a sucho - červen/červenec
Aidamkoo
Muže byt až 42 jsem někde četl podmínku i pro rekord bude oblačnost kdy a kde se v regionu sz cech ty nejprve lokální a poté silné nebo velmi silné bouřky vytvoří pokud az v podvecer večer tak teploty výrazněji přes 40 jsou Jasné ale některé predikce ukazují třeba i po 15hodine to by sice mohlo vystoupat téměř k 40 ale jen na chvíli no uvidíme
Po této vlně veder by to jako satisfakci chtělo týden až deset dní v kuse maximální teploty mezi 15-20°C v nížinách nižších středních polohách (výš chladněji) a studené fronty z Atlantiku přinášející častej, ale ne prudkej déšť. Aby se to nějak zprůměrovalo a dalo do normálu a hlavně zahnalo sucho ve vyšších vrstvách půdy.
Hurbanovo(SK) 33.1°C jiz ted, zde zatim 31°C jen
V noci na dnešek neklesla teplota v obci Kubschütz v okrese Budyšín (východní Sasko nedaleko hranic s Čechami) pod 29,4 °C. Jde o nový rekord nejvyšší minimální noční teploty v Německu od začátku měření. Dosavadní rekord pocházel z noci na 13. srpna 2003 z vinařské oblasti ve spolkové zemi Porýní-Falc, kde bylo naměřeno 27,2 °C. Rekord byl překonán velmi výrazně.
Tak výrazné překonání rekordu je opravdu extrém.
Ahoj, nasel jsem na strankach chmu ze vcera v doksanech bylo 41,4st. Je to oficialni? Nekde se pise 40,9 st.
In-počasí
Nevím jak moc má vliv jižní fén na Bautzen, ale v závětří Lužických hor - Zittau, Spremberg byla dosti teplá noc defakto všude 27-29°C. Ještě po půlnoci tam bylo +31°C a to i v lesích, proto porovnávat s Prahou to nelze.
Jinak dneska fén hezky na Javorníku (Olomoucký kraj) teplota už tam dosahuje +34°C k 9:10 SELČ
Tak jako má Francois, tak i u nás platí, že aspoň k něčemu je mrazová kotlina k dobru. Ráno 15,9°C a teplota v pokoji v baráku v patře klesla na 26°C. Aspoň trochu se dá vyvětrat. Ovšem v Kocelovicích na kopci minimum 21,9°C, což je na tuto oblast naprostý extrém. Nevím to, ale mohl by to být rekord, před 6 lety byl rekord 21,2°C. Těch tropických nocí tu opravdu moc nebývá (já jich od roku 2013 mám 3).
Včera 36,4°C, což je pro mě nové červnové maximum. Za moment překročíme 30, což bylo včera asi ve stejnou dobu.
Přidávám jedno termo - video z Prahy, kolik to kde na ulici v tramvaji apod.. kolik to kde včera ukazovalo stupňů.. https://tv.idnes.cz/domaci/praha-pocasi-vedro-term...
Tak absolutní rekord asi dnes pro nás nepokoříme škoda no když už ty vedra přišly, teplota tolik nestoupá a modely už nám dávají max 36C potom si snad od veder už odpočineme, ale aby nebylo zase moc chladno
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.