Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Slunečno a kromě severovýchodu už zase často tropické teploty

Diskuse o počasí Extrémní vlna veder a sucho - červen/červenec

2111
# 23.06.2026, 10:28

Vítám vás v tomhle tématu, ve kterém budeme předpovídat a následně pozorovat velmi vysoké teploty, které nás nejspíš čekají ve druhé polovině tohoto týdne a vrcholit by měly ke konci tohoto a začátku příštího týdne, kdy mohou teploty vystoupat na 33°C až 39°C (ty nejvyšší teploty budou hlavně na jihu Moravy a v Polabí). Ohrožen je také absolutně nejvyšší teplota 40,4°C v Dobřichovicích (v roce 2012). Bude dosažena ještě vyšší teplota? Můžete hned teď hlasovat do ankety (anketa bude ukončena 28. června).
Problémem bude také sucho. Jelikož na spousta místech (hlavně na Moravě a v Plzeňskem kraji), nespadla po první vlně veder ani kapka, tak už teď je na spousta místech extrémní sucho (S5). Pokud dorazí ještě silnější vlna veder, tak sucho se bude rychle prohlubovat a extrémní sucho není vyloučeno na spousta místech. Také kvůli suchu a vysokým teplotám budou i velká rizika požárů.

Celkově je zatím ještě nejisté, jak dlouho toto bude pokračovat, takže téma je radši i na červenec.

Jaké budou nejvyšší teploty v Česku?
Většinou kolem 35°C
0 (0 %)
Na většině území bude teplota nad 35°C
2 (5 %)
Teploty budou atakovat maximálně 39°C
12 (32 %)
Teploty dosáhnou 40°C a bude překonán absolutní rekord
23 (62 %)
Celkem hlasů: 37
Model ICON na nedělní den, kdy vedra budou nejspíš vrcholit. V pondělí pak hlavně na jihu Moravy, kde může být až 40°C! Zdroj: ventusky.com
Sucho v Česku ke dni 21.6. - Největší je hlavně na Moravě a v Plzeňském kraji. Zdroj: intersucho.cz
87
# 23.06.2026, 10:33

Dávám 39°C, ale hlavně doufám, že to skončí "už" v neděli/pondělí.. :zz:

# 23.06.2026, 10:34

Můj tip je 41,1 °C. Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly :) :slunce:

# 23.06.2026, 10:48

Tohle je nevídaná vlna veder, tipuju překonání absolutního rekordu alespoň o jeden celý stupeň - 41.4 °C.

15
# 23.06.2026, 11:01

V Čechách začíná doslova peklo! Modleme se, aby toto co nejdříve skončilo nějakým významnějším deštěm a ochlazením!

110
# 23.06.2026, 11:12

Lesník
A na Moravě si pískáme :( ochlazení v nedohlednu, možná na 30°C tak 3-4.7??

9
# 23.06.2026, 11:47

Ecák háže rozpálenou pánev do Čech s 25°C v 850 hPa:!!: a to už asi tak 10 dní v kuse. Němci vidí čerstvě neděli takhle, nicméně je to velmi střízlivý odhad, němci se většinou na tak dlouho drží spíše při zemi s těmi extrémy, o to je to děsivější. Je tu nemalá šance, že se ve více státech budou přepisovat dějiny klimatu.

# 23.06.2026, 12:01

No tohle se mě nelíbí. Suchý červen aby skončil takovou vlnou veder, že budou na řadě míst padat rekordy a zakončí se to frontou od SZ, takže vlastně tou nejhorší možnou variantou pro Moravu. Ecák dává do konce výhledu 2-3mm. K tomu pak nějaké rozhraní, kdy na Moravě šance na teploty nad 38°C (nechci zmiňovat 40°C, zatím tomu moc nechci věřit) je až do příští středy. V Čechách se postupně začne ochlazovat i srážkami, takže jedna z mála pozitiv téhle situace. Nicméně pak den s teplotami kolem 31-32°C a znovu nad 35°C. Že letošní léto bude mít potencionál přinést extrémy jsem čekal i psal. Snad ti, co se tomu smáli už jednou provždy pochopí, že já nejsem ústředna blesku, či aha.

ČHMÚ má maxima v neděli zatím do 39°C. Nicméně i to je hodnota, která se vydala tak jednou, dvakrát za posledních 20-25 let.

Srážky dle modelu ECMWF do 8. července
2111
# 23.06.2026, 12:18

Přidávám svoje vlastní vytvořené mapky výstrah na extrémní teploty a sucho. Dohromady jsem musel prohledat co nejvíce modelů ohledně teplot.
První obrázek mapky je výstraha na teploty. Nejvyšší teploty zřejmě budou na jihozápadě Čech, v Polabí a na jižní a střední Moravě. Očekávají se velmi vysoké teploty atakující kolem 37°C a na nejteplejších místech až 39°C. :pozor: Takové hodnoty už představují velmi těžkou zátěž na tělo a je potřeba hodně pít a vyhýbat se slunečnímu svitu! Nejchladněji bude na horách, ale i tam nelze vyloučit dosažení 30°C. Jedinými slovy, neochladíme se bohužel nikde.
Druhý obrázek mapky ukazuje výstraha rizika požárů. Jelikož v posledních několika dnech hlavně na Moravě nepršelo, tak tam je riziko nejvyšší. Někde dokonce nezapršelo ani po první vlně veder, a to se žene ještě mnohem silnější. :pozor:

Celkově od konce tohoto až do poloviny příštího týdne to nebude sranda.

Moje mapka výstrahy pro teploty do příštího úterý.
Moje mapka výstrahy pro rizika požárů do příštího úterý.
161
# 23.06.2026, 12:33

Aidamkoo
Svým způsobem je dobře, že se potvrdily ty horké nástřely Ecáku, evidentně se stále zpřesňují výpočty tohoto modelu a dostáváme "pravdivější" informace. Úplně jsem takovému suchému horkému scénáři po hodně vlažném začátku měsíce nevěřil, ale holt vyšlo to.:slunce:

111
# 23.06.2026, 12:59

je velmi pravděpodobné, že ČHMÚ vydá nejvyšší červenou výstrahu před extrémními teploty (na neděli a pondělí)..což se tady ještě nestalo (nebo si nepamatuji)
a to nepřeháním..situace se tak bohužel vyvíjí..

tak už je vydáno ,,předběžné varování"
66
# 23.06.2026, 14:32

JUGOCV
Nebudem se divit. 40+°C ve výhledu. Ne fakt extrém pro naše pásmo. :slunce:

# 23.06.2026, 15:03

:pozor::slunce::slunce::slunce::pozor::pozor:

ČHMÚ
ČHMÚ
ČHMÚ
42
# 23.06.2026, 17:04

no jako já asi umřu:!!:

# 23.06.2026, 18:02

Já myslím že rekord padne

9
# 23.06.2026, 19:20

Sociální sítě jsou hrozná žumpa. Už v několika diskuzích jsem se dočetl že jestli padne 40° že to není nic mimořádného že už v 80. letech bylo i 42° takže to je důkaz že se neotepluje.... Ach jo jak moc mi ta dnešní doba leze na nervy když každý hlupák může psát na internet svoje výmysly. Např. pacient Dán Vávra to je co status to perla. Nebo Šmucler zubař co se vyjadřuje taky ke všemu.

# 23.06.2026, 19:47

To asi padne rekord no, vzdycky se najde misto, kde je o neco vice, 40.9 aspon

# 23.06.2026, 19:59

JohnyG
Tyjo, jsem rad, ze nemam zadne socialni site, jen whatsapp na zpravy... Protoze tohle cist by ma asi zabijelo:D

Ja jinak tipuju tak rovnych 40, ale rekord nebude prekonan, jak CR tak SR. Zde cekam tak 39°C, coz by byl od roku 2011 rekord. Zatim mam rekord z 2015 roku, a to 38.1°C ze srpna. Statistiky mam od 2011 zde https://www.meteohrnciarovce.sk/statistiky.html

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.