No, jak na zavolanou.. na SW vyšla predikce do konce března, ohledně PV a obecně trendem počasí s tím spojeným.. poslední várka chladu pujde do Kanady a částečně USA.. v Evropě je doporučeno jet za chladem do Španělska eventuálně někam do západní Francie.
.. tady u nás... setrvalý stav.. ale pěkně rozebráno, jak je zvykem..https://www.severe-weather.eu/global-weather/strat...
Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2026?
Myslím,že na obrázku vypadá ta plocha zalednění oproti číslům jasněji.Jinak jaro jede ve velkém stylu,ale dokud ta měsíční teplotní odchylka nebude + 5°C,tak to není ono,že. Jako srpen 2015 asi pro někoho fajn,ale u nás,ve střední Evropě ? Tady u mě s tím sušším vzduchem NO a mlhám došel dech, už má sílu, i ty ranní mrazíky už budou ustupovat a průměrná teplota poroste.No,z toho nekonečného
se asi F4 točí hlava,ale srážky jsou to,oč tu běží,stačí si vzpomenout na loňský suchý půlrok,což se letos klidně může opakovat,našlápnuto už máme.Nemám nic proti lehce nadprůměrným teplotám,ale musí k nim být i adekvátní srážky a ne až v září,jak to začíná být zvykem.
no, čekal jsem ten výhled ECMWF na jednotlivé měsíce horší... takhle to vypadá, že nejvyšší odchylka od normálu bude nyní v březnu, pak až do září se to má motat kolem +1...což se dá přežít. Srážkově taky nejsušší březen, květen pak asi nejvlhčí, červenec normál.. za mě s tímto výhledem spokojenost. Snad se to propíše do reality.
Zde včera a dnes zataženo vysokou oblačností přes kterou prosvítá slunce a to poměrně hodně, ale dá se říct že moc velká změna počasí to není. Teploty v maximech stále stejné ne li vyšší a trochu teplejší noci bez mrazu. Takže za mě je počasí skoro stejné už 25.2. a zkrátka je to tlaková výše v různých variacích. Tedy už 14 dní se nic moc neděje.
Pracovní týden bude ještě nejspíš ve stejném duchu s tím, že zítra možná lehce sprchne, ale nic co by stálo za řeč.
Ale od nadcházejícího víkendu to přeci jen vypadá dle modelů na nějakou změnu a aktuálně jsou hlavní ranní výstupy modelů ve shodě, že od víkendu se dostaneme pod vliv Atlantiku a mělo by po několik dní převažovat spíše zatažené počasí se srážkami takže nakonec ta tlaková výše nebude tak nekonečná jak to vypadalo.. tedy alespoň to tak v tuto chvíli vypadá tak se necháme překvapit. Každopádně déšť už by to rozhodně chtělo a ideálně alespoň 10mm v jedné epizodě.
xeno
Jo, jo a umrznou čokoládoví králíci...
p.s. tohle je fakt masakr.. ještě že nejsme po větru a nefuní to sem..https://www.novinky.cz/clanek/zahranicni-toxicky-m...
Nějaké chladnější epizody pravděpodobně ještě projdou. Takhle to od období 25. března do 24. dubna vidí 46-denní soubor ansamblu od ECMWF. Klasické severní dráhy výší a postupně přeskupení TN více na jih, tedy spíše proměnlivější období, ale teplotně kolem průměru. Srážkově kolem průměru a postupně i lehce nad průměrem. Tyhle soubory v letošní zimě velice dobře mapovaly většinu dění v zimě, tak uvidíme jak obstojí na jaře.
https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/veda/brzky-na... Nevím jak u vás, ale tady to vidím tak, že za týden vykvetou merunky, max 10 dní uvidime jak bude zima příští týden. Že by pak nepřišla zima se asi fakt nebojím..... už to tam treba hazí GFS i ECMWF nějak 25 BŘEZNA i kdyby to nevyšlo, tak to přijde urcitě v dubnu
Takže zde : https://www.severe-weather.eu/long-range-2/super-e...
zpřesnění predikce... vypadá to na "super" El Nino.. zesílené projevy El Nino.. a u nás ve střední Evropě to ukazuje pěkně teplé léto.. paráda, to já rád... tedy, uvidíme co z toho povstane...
A já ještě doplním z weatherbell i predikci srážek. Zatím se to úplně nedá brát vážně, ale přidám aby to bylo kompletní. Jak červen+červenec+srpen tak i červenec+srpen+září.
To bude hodně záležet na konkrétním regionu, ale jaro 2026 pravděpodobně přinese obvyklou kombinaci teplejších dnů, proměnlivých teplot, deště v některých oblastech a postupný přechod k aktivnějším venkovním aktivitám. Na mnoha místech je jaro obdobím změn, takže se dá očekávat směs příjemného počasí i nečekaných výkyvů. Také rád objevuji chytré digitální nástroje pro každodenní použití a můžete se podívat na Seekee AI features seekee.net/, pokud vás zajímají moderní webové nástroje.
No začínám být celkem zoufalý ze sucha. Poslední srážky u nás byly 24.2. (naštěstí to bylo kolem 11 mm a dny před tím i nějaký sníh). Ale od 27.2. je to jedna velká a dlouhá "horká" vlna. Denní teploty prakticky pořád mezi 14-17 stupni. Naštěstí cca polovina období měla chladná rána s teplotou lehce pod nulou. Ale i tak každodenní slunce pořádně vysušuje.
Výhled celkem žalostný - pondělí-úterý s velkým otazníkem a dále GFS drží nulu prakticky do konce března dle portálu Intersucho je u nás intenzita sucha S3-S4, někde až S5 úroveň. Na Lysé hoře něco kolem 10 cm sněhu. Kéž by brzy přišly deště a stav sucha v různých hloubkách trošku vylepšily. Snad to "sluníčkářům" nebude vadit, ale déšť opravdu nutně potřebujeme.
Také by mě zajímalo vyhodnocení období 1.-15.3. po stránce teplotní odchylky. Bude to více jak +5 C?
andy206
v maximech více než 5 stupňů absolutně, ale v denních průměrech spíš tak 2-3, což i tak je výrazně. minima naopak jsou občas i podprůměrná slabě, srážky výrazně pod. za 30% budem rádi
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.