Zdravím,
tak u nás je situace různá. Každopádně celkově bych mohl říct, že co jsem projel cestu do Prahy od nás a zpět, tak přesně je vidět, že polohy nad 400 m tentokrát na tom jsou hůře a nakonec i polohy pod 200 m. Nejdéle se studený vzduch zde ne sever od Prahy udržoval okolo 300 m.n.m., kde byla i mlha.
Tedy na začátku týdne hned v úterý jako první měly oteplení polohy nad 350 m a když sníh roztál tam, tak zase např. včera byly v Doksanech až 4°C, kdežto o něco výše v inverzi i mrzlo. Je hezky vidět i to, kde přešla ta vydatná přeháňka první lednový víkend. V těchto oblastech totiž sníh minulý víkend napadl už na řádně zmrzlou vrstvu a tedy v oblasti severně od Slaného až k nám sníh vydržel. Naopak v Doksanech, kde ho napadlo hodně až minulou sobotu, tak už sníh skoro zmizel. Naše obec je akorát na rozmezí.
Včera cestou do Prahy bylo hezky vidět, že od Slaného ku Praze sníh rychle mizel, na Ruzyni holo. Naopak SV část Prahy ještě něco nesouvislého je, u Roudnice už zase téměř nic, jen zbytky. Cestou k nám rychle sníh přibývá, ale je taky na polích někde nesouvislá vrstva, ale v obci bych řekl, že ještě se to za souvislou pokrývku považovat dá, pouze pod stromy není. Posuďte sami, zda to ještě je souvislá nebo není.
Do středy vlastně netálo, od čtvrtka, kdy se nedostala teplota pod nulu až do neděle, tak i 1- 2 nad nulou stačilo k tomu, aby začalo rychle tát. Naopak dneska, když sníh přimrzl, tak ani slunce a +3 stupně se sněhem nehnuly. Teď asi zase týden vydrží. Pokrývka tu tady je od 3.1., tedy už mnoho let nebyla dva týdny v kuse.
Diskuse o počasí Návrat silných mrazů od 19.1.2026
Tady u nás -6,3°C a jasno.
Lerak2
S čím jako kecám, že vyfotím místo v Mostě, kde je souvislá pokrývka? A co jako?
Všechny fotky jsou foceny a sdíleny pár minut po sobě. Stačí se podívat i na Webcamery Mostu, že všude je prakticky souvislá pokrývka, to zvládne i lobotom.
pro nevěřící zapšklé jedince odkaz zde: https://rtmp-4zbrxjyb.mesto-most.cz/kamera2.html
Ty si vyfotil silnici, gratuluju a co ti k tomu mam jako napsat?
Běžte si radši pobrečet do SZ a už mě neotravujte.
Jinak dnes mohu poslat z mého bydliště na Stalingradské fotky, když jsou tak žádané od MostMost
PatrikMO
Jasně, obohatíš nás stejně, jako naposledy v listopadu, kdy hodinu v okolí hledáš zastíněný místo pod Resslem, který je v úzký uličce u garáží, kde neproudí vzduch a je to schováno před běžnými vlivy. Proč jsi to nevyfotil na tý ulici před garážema? No já si to ten večer tam cvaknul. Co se týče aktuální pokrývky v Mostě, za poslední dny jsem k tomu nic nenapsal, nevím o co ti jde? Asi že Most je vysokohorský středisko a sněhu tam je, jak na tvojí fotce na Kamčatce Prostě tam je často nesouvislá vrstva, s místy kde je nejčastěji mezi 2-4 cm. Kolega MostMost je starší pán, má svoje nemoci a byl tady dobrým přispěvatelem. Že má s tebou jenom jedny nervy a dal si pauzu, to je jeho rozhodnutí a já budu rád, když se někdy vrátí. Mně se jen tak nezbavíš, ty extréme
Tak je i velká část města orientovaná na SV,i když to taví i tady.On ten čerstvě napadlý sníh může odrazit kolem 90% slunečních paprsků,ale,ač to na první pohled není vidět,tento “sníh” je už dost špinavý a pohltí více slunečního záření.Nicméně v mém okolí je ho pořád dost,už včera ráno ho zachránila nízká přízemní teplota,jen je tedy vidět,kudy parkem a podél archivu vede pod zemí zřejmě horkovod,tam se sníh nedrží ani při silnějších mrazech.Samozřejmě podél silnice je to ocákané od soli a bez sněhu,stejně tak ty jižní svahy jsou brzy holé,ale to je běžné i na horách.Téměř všichni se snaží fotit zasněžené plochy,jen tady se to dělá naopak.Ale pořád lepší,než Brno,že,pane Leraku.
Teda Mosťáci a Lerák2 ..
Jsou tu meteo kritéria, zavedené normy, definice pro meteo jevy od ČHMÚ..
Pak jsou tu subjektivní pocity a v opravdu neposlední řadě zavádějící, chtěné či nechtěné ohýbání reality.. až do extrémů.
Je potřeba si v tom udělat nějaký pořádek asi, ne?
Vždycky jsou sluncem a větrem více, i ty méně exponované lokality..
Když jeden bude fotit to a druhý ono, nikdy se nemůžete domluvit..a už vůbec ne ohledně tak velké plochy, rozlohy, jakou má město Most..
Co kdyby ste se omezili vždy na konkrétní místo pozorování daného uživatele a blízké okolí a hodnocení souvislosti či nesouvislosti sněhové pokrývky, pro to nám ČHMÚ dává jasné kritérium..
více než 50% plochy = souvislá
méně než 50% plochy = nesouvislá
Dobré a mrazivé ráno z Bořanovic Nad Prahou😁 Teplota se tesne okolo -5 zastavila , foukal pomerne vitr takze by to bez nej slo i nize. Pokryvka tedy prezila do teto nove epizody se 7cm , na vice vyfoukaných místech a slunci okolo 2-3cm , takze krása😎 Jak to vidite se snezenim , kdy nas muze cekat nejaky novy snih potencionalne v mnozstvi vice nez 2cm?
Francois
Souhlas. Měření pro porovnání má naštěstí nějaké standardy na stanicích ČHMÚ. Škoda že tady není ještě oblíbené foto vrstvy sněhu na stolku na zahradě nebo na autě. No nic. Musíme vydržet opět do června, než nám někteří kolegové z Mostu, budou fotit zbytky sněhu. Ach jo
TomasMost
Tady fotky, z Mostu ze včera ráno, když jsem jel ze Žatce do Kopist. Než začalo svítít Dnešní stav u vás uvidím až k večeru. Ale ano souhlas, kde je stín, tam máte místy i souvislou pokrývku, jak jsem psal, nejčastěji 2-4 cm. A Brno? Nevím jak s tím souvisí. Naposledy jsem psal o 11LD v Tuřanech, v předchozích dnech
No každopádně ten sníh vypadá hnusně, nedá se to ani nazvat sněhem. Ve stínu mého paneláku to hodně ušlapali lidi a vypadá to spíše jako ledová pokrývka a pod několika stromy na druhé straně je velká hnědá zem.
Bílina je na tom podobně. Někde ještě souvislá vrstva hlavně kde to není ušlapaný, jinde skoro nic.
Kdyby ten týden nebylo takové teplo které modely postupně přidávaly, přežilo by toho mnohem víc.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.