Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Hlavně v jihozápadní polovině území častěji nízká oblačnost, jinak nadále slunečno

Diskuse o počasí Návrat silných mrazů od 19.1.2026

# 17.01.2026, 12:34

Ondris
No za nesouvislou pokryvku bych toto nebral, stale vsude krom silnice a zametených chodníků lezi u nas 8cm snehu😁 Ale je pravda ze jen o pouhe 2km blize k ladvi do Prahy neni skoro nic🤣😅 Mame stesti tentokrat, no kdyz reknu to asi tak ,ze co prezije do dnedniho vecera, tak zustsne na pristi tyden, jelikoz dnes ma v noci slabe mrznout a zitra uz bych vseibecne i pres den chladneji rak to snad tady doklepeme😁 Dnes je to 13 dní se souvislou snehovou pokryvkou

488
# 17.01.2026, 13:21

No, jak už jsem psal výše, počasí je tak rozvrkočený, že co výstup to jiná písnička, já si teda nepočkám do pondělí ale radši až do středy..:D.. současný GFS je jako no, malilinko odlišný od toho předchozího..

nový GFS :-))))
197
# 17.01.2026, 13:29

Nový gfs ten mrazivý vzduch drží celkem kus nad nama,ale nic to neznamená.Kazdopadne by to i tak znamenalo mrazy ale nějak hluboko by teploty nešly,ale je to daleko ještě,zítra tam může být něco jiného zase.

F4
120
# 17.01.2026, 14:41

Na.Guru
V prosinci jsme měli ze všech krajů republiky 2. největší úhrn slunečního svitu - nadnormální, možná až výrazně. A celý loňský rok dle odchylek skončil nadprůměrně. Tak co. Sláva, že leden zatím nepokračuje ve stejném duchu, i když se to bohužel v následujících dnech změní.

1551
# 17.01.2026, 15:03

kuba
Zítra to klidně může být až na úplném jihu. :D
Jsem zvědavý, jestli to vyjde.

# 17.01.2026, 15:06

Haldy u zámkové dlažby maji stale pres 30cm a jinak je vsude stalá pokryvka 8cm , drzime se na 1,2 stupni😎

1551
# 17.01.2026, 15:32

No teda. Venku toho sněhu fakt ubylo. :( Výška sněhu se teď pohybuje od 0-4 cm sněhu (nesouvislá vrstva).. Také se není čemu divit, když dneska bylo skoro 6°C. Večer by ale už mělo začít mrznout a ten zbytek by mohl vydržet už celkem dlouho, protože hrozí i několik ledových dnů po sobě. :snih:

488
# 17.01.2026, 15:58

Tadeas
No... uvidíme, už tam má směr nahoru i AIFS..čekat čekat..do tý středy...:cool:

69
# 17.01.2026, 16:45

Tominoo
Tak to máte dobrý, to tady bylo možná ve středu. :D
Taky jste měli na začátku více sněhu a při oblevě nižší teploty u toho Polabí. Tady to profouklo nemilosrdně a postupně to zmizelo i v Praze. Ale byl jsem teď v lese a tam se drží taky ještě souvislá vrstvička. Každopádně pro mě je konec a ty výhledy bych se vůbec nedivil, kdyby to otočilo do tepla, jak má GFS OPER. :D

VHK
37
# 17.01.2026, 17:03

Zacina to vypadat ze ten studeny vzduch pujde vice severneji nez to jeste 2 dny zpet vypadalo,jako -20nepotrebuju,ale do tech -10 by to byla idealka ale hlavne aby se tam primotaly nejake ty srazky, samozrejme snehove...:snih:

1278
# 17.01.2026, 18:22

Nemělo se už pomalu ochlazovat? Místo toho je tu profuk +5 :D

13
# 17.01.2026, 18:53

Ochlazení se opět stále odkládá, protože ten výběžek TV je pochopitelně jak už to tak bývá perzistnější než modely počítaly.
Tím zřejmě dojde i ke korekci vpádu studeného vzduchu z východu a nebude to taková šílenost.
No uvidíme. ECM tam konečně strká i docela vydatné srážky z TN od jihu, ale to je zatím 9 dní daleko a dopadnout to opět může všelijak.....

391
# 17.01.2026, 19:02

Předpovědní graf pro Prahu:
https://www.in-pocasi.cz/predpoved-pocasi/cz/praha...

Razantně předpověď zmírnila. Jen několik ledových dní za sebou, ale Tmin se ani nedstane pod -10. Ale to neznamená, že extrémí mrazy od severo-východu (z RuSSka) nemohou přijít v únoru, jako v roce 2012. Riziko tu je stále, ale v únoru už se vyhlíží konec zimy.

Počet ledových dní pro Prahu v předpovědi klesl. Tak samozřejmě. Fialový sloupec jsem v předpovědi pro Prahu naštěstí neviděl, aby taky jo. Fialová patří do poslanecké sněmovny, ne do předpovědních grafů. Pokud se to tento rok nepodělá, v Klementinu i v Praze Karlově bude období 30 let bez Arktického dne. A pokud Arktický den v Hurbanovo nepadne ani do ledna 2027, bude v Hurbanovo dosaženo 40 let bez Arktického dne.

1551
# 17.01.2026, 19:07

Doufám, že se ještě objeví nějaký sníh a tenhle nebyl poslední. :snih:

488
# 17.01.2026, 19:23

Tadeas
Přes všechny veletoče tam je zatím 16 dní, kdy teploty polezou do mínusu, takže naděje je poměrně velká, a nějaké možné srážky to tam maluje.... jinak tahle zima je dobrá..

391
# 17.01.2026, 20:41

palma
GFS i ECMWF ve svém předpovědním grafu na Wetterzentrale i jinde dává předpověď +384 hodin dopředu, což je +16 dní dopředu. Týden dopředu je ještě relativně v rámci spolehlivosti (+168 hod), na 10 dní dopředu (+240 hod) už je to dost na hraně, a cokoliv dál je už razanrně nejisté, maximálně, že asi bude teplá-chladná epizoda. Pravdou je, že mohutné tlaové výše v zimě či na podzim mají spolehlivost poměrně daleko dopředu, narozdíl od front, bouřek, událostí typu Kyrill.

Koncen února 2018 si vzpomínám, jak to bylo nejisté a ECMWWF se přikláněl k silným mrazům, k čemuž nakonec došlo. Často jsou Arktické vpády postupně odkádány, až zima skončí nakonec.

28
# 18.01.2026, 00:41

Ecák zatím nic moc mrazy,jen po ránu

# 18.01.2026, 08:26

Přijde mi, že se to ochlazení pořád odsouvá a zmírňuje, ve finále už teď o víkendu měl být mraz alespoň po ránu a odpoledne lehce nad nulou… realita je úplně jinde, vím je to vlivem NO,ale s inverzi modely počítaly. Začátkem týdne se říkalo, že oteplení bude jen na 2-3 dny a nyní jedeme 6stý den v teplem modu…sníh skoro všechen roztál napříč celou ČR. Podle mého nic moc projevy co se zimy týče nebudou min.do konce ledna. Pres den motání kolem nuly přes noc mraz do -8 st.a to v případě utišení větru…srážky též bída z nouzi…jestli něco přijde spíše ze středomoří, než ze severu a víme jak to chodí u jadranské. Bohužel jsem v tomto pesimista, když už jsou teploty zimni nejsou srážky ..takový trend posledních 10-12 let a když náhodou někde něco napadne tak to má jepičí život.

# 18.01.2026, 08:50

Silné mrazy jsou z ranního výhledu úplně fuč, ono tak do středy :slunce: a už se tam cpou od čtvrtku srážky. Tohle mně fakt nepotěšilo, mohlo by to vydržet až do soboty bez, ale tož co už

# 18.01.2026, 08:57

Od V, SV už se ochlazuje..Na zdejší mapě stanic je to zřetelné..
Zde byla obleva pouze třídenní, úterý - čtvrtek, od čtvrtečního večera tady díky inverzi opět teplota výhradně pod nulou a od pátku LD..
Dnes se rozfoukal vítr, oblačnost už je podstatně výš, přesto je i nadále pod nulou.. Aktuálně -1,7°C.
V dalším týdnu v predikci jenom LD, na konci týdne to vypadá možná i na nějaký sníh..
Sněhová pokrývka tu leží od 24.12.
Lednu mohu vytknout jediné, toho sněhu by mohlo být o něco víc..
Teplotně je tu leden výrazně podnormální..
7x zatím Tmin pod -10°C, z toho 6x v intervalu -15/-20°C..:pozor:

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.