Tak tady nakonec na ho.no, i přes vítr, který se teda bohužel k ránu uklidnil a vyjasnilo se to dalo -3,6, ještě ted slabě mrzne nevím jak to dopadne ještě zítřejší noc.
Diskuse o počasí Vpád arktického vzduchu od 6.4.2025?
Francois
Rád sleduji mrazovky kvůli denní amplitudě,tentokrát jsem si počkal na tu Vaší červenou ve výhledu z 26.3.,jak (ne) dopadne.Jinak mi přijde,že příroda kolem mě se sice probouzí,ale letos kvůli suchu tak nějak mrzácky,jiné roky,jak pořádně zaprší a teploty dovolí,mění se to před očima.Ten srážkový deficit tady narůstá,ale ono i jinde je řada měsíců od loňského září srážkově podprůměrná,včetně hor.
Ty teploty se diky oblacnosti drzi nizko i ted pres den. I v nizinach je pod 2st a obcas slabe snezi, proto se vubec neotepluje. Nad 300m je i slabe pod 0
Dneska se asi v Huslenkách dočkám skoro po 2 měsících pátého ledového dne?
Je to docela ironie moderního počasí, když za celou zimu LD napočítám na prstech jedné ruky aby pak v dubnu kdy už kvetou stromy přišel další.
K nasrání takové počasí.
Pardon, za ten sprostý výraz, ale to se pro pěstitele slušně ani říct nedá.
Miriam
Co já pamatuji,tak nám tady meruňky začínaly kvést většinou v první dekádě dubna,vyjímečně na konci března,v posledních letech je tomu naopak.Mráz do -5 stupňů v dubnu není ničím neobvyklým,pak je důležité,v jakém stádiu kvetení strom je.Naši prarodiče se spíš obávali zmrzlíků v květnu .Dvě hodiny po půlnoci jsem chtěl udělat nějaká opatření,protože teplota klesala k 0,ale pořád dost foukalo,tak to ani nemělo smysl.K ránu se ale vítr evidentně utišil
A před rokem bylo 30 °C https://www.in-pocasi.cz/clanky/vyznacne/teplota-7...
Ochladilo se opravdu hodně, o více než 15 °C za 24 hodin. Včera kolem poledne tu bylo přes 19 °C, dneska jsme tu měli 3-4 °C. Alespoň zatím nemrzne, ale od včerejšího večera tu občas trochu poletuje sníh, výjimečně je v tom i nějaká kapka deště, ovšem na zemi z toho není ani mokro, takže měřitelný úhrn nemáme. A taky právě od toho včerejšího večera celkem dost fouká.
Na.Guru
Jiné to bylo, protože nekvetly tak brzo. Takže jediný mrazík co je ohrožoval byl květnový - pokud byl. Ne nadarmo se říká (spíš říkávalo), březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem. Teď se dá na zahradách začít v některých letech klidně koncem února a březny jsou tak teplé, že prostě něco kvete.
Navíc je v městech brutální ranní a odpolední rozdíl teplot. Praha ráno 1 stupeň a odpoledně 15. Ondřejov ráno 1 stupeň a odpoledne 6 a to se na přírodně taky fest podepisuje. Jsem rád, že jsem kde jsem.
Letos je po dlouhé době zase normální průběh jara, kdy třeba u nás nic nekvete a pokud vydrží podobný ráz, tak to pokvete koncem dubna a v měsíci květnu - kterýžo to kvetení značí.
Políbit manželku v Praze pod rozkvetlou třešní už nešlo před 10 lety, už byly dáno po odkvětu.
Problém je, že si lidi sází naprosto nevhodné věci do lokalit, kam to nepatří a pak se diví.
Už jsem viděl i magory s paprikama na Šumavě, paprika nejde pěstovat ani u nás ve skleníku. Tady je prostě chladno a vypiplat třeba sazenice rajčat a okurek je hoňka. Je fakt, že komu je pak dám, ten jen kouká, co to z místní kosy vydrží :-)
Doubrava nebo Kostrhún
Papriky mně venku nasazují malé plůdky ještě během října a do zimy stihnout i vyrůst (ano, jsou menší) a uzrát. Zrají venku i u příbuzných na Třebíčsku ve cca 520 m. n.m.
Mně vždy zrají i z přímého výsevu ven počátkem května (dělávám i předpěstované, i přímý výsev).
Mám spíš tu zkušenost, že ani rajčata, ani papriky nemají rády ve dne vedro. A aby v létě zrály, musím je stínit. Nebo rovnou dát do světlého stínu (tam to ale zase může být na škodu na podzim, když už chtějí přímé slunce).
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.