Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Zpočátku na většině území déšť, na západě i sněžení, během dne ubývání srážek

Diskuse o počasí Vpád arktického vzduchu od 6.4.2025?

# 06.04.2025, 10:35

Tak tady nakonec na ho.no, i přes vítr, který se teda bohužel k ránu uklidnil a vyjasnilo se to dalo -3,6, ještě ted slabě mrzne:( nevím jak to dopadne ještě zítřejší noc.

# 06.04.2025, 10:39

Francois
Rád sleduji mrazovky kvůli denní amplitudě,tentokrát jsem si počkal na tu Vaší červenou ve výhledu z 26.3.,jak (ne) dopadne.Jinak mi přijde,že příroda kolem mě se sice probouzí,ale letos kvůli suchu tak nějak mrzácky,jiné roky,jak pořádně zaprší a teploty dovolí,mění se to před očima.Ten srážkový deficit tady narůstá,ale ono i jinde je řada měsíců od loňského září srážkově podprůměrná,včetně hor.

Mokrosuky
84
# 06.04.2025, 11:01

Bude na Sněžce arkticky den? Pod -10°C to stihlo klesnout ještě před půlnocí a zatím se to drží.

# 06.04.2025, 11:11

Ty teploty se diky oblacnosti drzi nizko i ted pres den. I v nizinach je pod 2st a obcas slabe snezi, proto se vubec neotepluje. Nad 300m je i slabe pod 0

11
# 06.04.2025, 11:18

Dneska se asi v Huslenkách dočkám skoro po 2 měsících pátého ledového dne?
Je to docela ironie moderního počasí, když za celou zimu LD napočítám na prstech jedné ruky aby pak v dubnu kdy už kvetou stromy přišel další.
K nasrání takové počasí.
Pardon, za ten sprostý výraz, ale to se pro pěstitele slušně ani říct nedá.

7768
# 06.04.2025, 11:19

Tady aktuálně v okolí okolo 4°C, zatím převažuje zmenšená oblačnost :slunce:

# 06.04.2025, 11:21

Miriam
Co já pamatuji,tak nám tady meruňky začínaly kvést většinou v první dekádě dubna,vyjímečně na konci března,v posledních letech je tomu naopak.Mráz do -5 stupňů v dubnu není ničím neobvyklým,pak je důležité,v jakém stádiu kvetení strom je.Naši prarodiče se spíš obávali zmrzlíků v květnu :).Dvě hodiny po půlnoci jsem chtěl udělat nějaká opatření,protože teplota klesala k 0,ale pořád dost foukalo,tak to ani nemělo smysl.K ránu se ale vítr evidentně utišil :(

# 06.04.2025, 11:25

Tatranská Javorina na Slovensku hlásí i 20 cm nového sněhu za noc na dnešek. Zítra by sníh mohl napadnout i na horách na severovýchodě u nás (od Jizerských po Beskydy) - zhruba tak 1 až 8 cm.

12
# 06.04.2025, 12:09

Dnes mám chladněji oproti včerejšku aktuálně o 13,9 °C.. slušné ochlazení, k tomu posněžívá... to už se řadí k těm velmi významným ochlazením. Včera jaro, dnes zpátky v zimě.. Buchlovice

12
# 06.04.2025, 12:19

In-počasí
V Buchlovicích před rokem maximum v tento den 24,3 °C a o den později 26,4 °C.. vypovídá to o tom, že začátek dubna může být zimní, jarní i letní... každý nechť si vybere.

# 06.04.2025, 12:47

Ochladilo se opravdu hodně, o více než 15 °C za 24 hodin. Včera kolem poledne tu bylo přes 19 °C, dneska jsme tu měli 3-4 °C. Alespoň zatím nemrzne, ale od včerejšího večera tu občas trochu poletuje sníh, výjimečně je v tom i nějaká kapka deště, ovšem na zemi z toho není ani mokro, takže měřitelný úhrn nemáme. A taky právě od toho včerejšího večera celkem dost fouká.

# 06.04.2025, 13:48

Na.Guru

Jiné to bylo, protože nekvetly tak brzo. Takže jediný mrazík co je ohrožoval byl květnový - pokud byl. Ne nadarmo se říká (spíš říkávalo), březen za kamna vlezem, duben ještě tam budem. Teď se dá na zahradách začít v některých letech klidně koncem února a březny jsou tak teplé, že prostě něco kvete.

Navíc je v městech brutální ranní a odpolední rozdíl teplot. Praha ráno 1 stupeň a odpoledně 15. Ondřejov ráno 1 stupeň a odpoledne 6 a to se na přírodně taky fest podepisuje. Jsem rád, že jsem kde jsem.

Letos je po dlouhé době zase normální průběh jara, kdy třeba u nás nic nekvete a pokud vydrží podobný ráz, tak to pokvete koncem dubna a v měsíci květnu - kterýžo to kvetení značí.

Políbit manželku v Praze pod rozkvetlou třešní už nešlo před 10 lety, už byly dáno po odkvětu.

Problém je, že si lidi sází naprosto nevhodné věci do lokalit, kam to nepatří a pak se diví.
Už jsem viděl i magory s paprikama na Šumavě, paprika nejde pěstovat ani u nás ve skleníku. Tady je prostě chladno a vypiplat třeba sazenice rajčat a okurek je hoňka. Je fakt, že komu je pak dám, ten jen kouká, co to z místní kosy vydrží :-)

# 06.04.2025, 13:51

Podle radaru má být občas pomalu až vánice a jsou to maximálně takové slabé přeháňky, ze kterých je sotva mokro na zemi. Slabota. Ale už jsme poskočili na 0,1 mm srážek za duben. :D

7768
# 06.04.2025, 14:00

Tady zatím většinou polojasno. Vítr nijak silný, teplotně zatím lehce nad 6°C. Meruňka v mrazovce, má po dnešku nahnědlé květy, zatím okolo 30-50% poškození

36
# 06.04.2025, 14:18

Doubrava nebo Kostrhún
Papriky mně venku nasazují malé plůdky ještě během října a do zimy stihnout i vyrůst (ano, jsou menší) a uzrát. Zrají venku i u příbuzných na Třebíčsku ve cca 520 m. n.m.
Mně vždy zrají i z přímého výsevu ven počátkem května (dělávám i předpěstované, i přímý výsev).
Mám spíš tu zkušenost, že ani rajčata, ani papriky nemají rády ve dne vedro. A aby v létě zrály, musím je stínit. Nebo rovnou dát do světlého stínu (tam to ale zase může být na škodu na podzim, když už chtějí přímé slunce).

# 06.04.2025, 14:26

MostMost
Ano,vítr nikterak silný,ale dostačující na to,aby skutečné teploty byly vyrovnanější a ne rozptyl 6 stupňů.

Most
24
# 06.04.2025, 14:37

U nás to dneska kleslo na -1,5°C, od většího poklesu nás zachránil čerstvý vítr. Kvete už toho dost a třešně jsou už těsně od vykvetení. Teď je 6°C a pořád fouká.
Výhled vypadá dobře, po příštím víkendu i přes 20.

7768
# 06.04.2025, 14:39

TomasMost
To sluníčko dělá svý :slunce: Holt ty 3 stanice ve stínu, drží jen okolo 4°C. Pak je extrém 9°C. A jinak většina stanic okolo 6°C, což aktuálně je. Proto výjimečně některý stanice, brát s rezervou

196
# 06.04.2025, 15:09

Tak u nás na merunce poškození tak mezi 60-70%,druhá meruňka mezi baráky je na tom o dost lépe ale dnes v noci ty mrazy mají být horší tak čekám že zmrzne zbytek .

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.