Mrazy chtějí všichni - Ensembles a oba hlavní modely. Takže nejde nic, kdo se radoval z tepla v lednu únoru ať si užije takové jaro. Pro nás moc blbý.
Diskuse o počasí Vpád arktického vzduchu od 6.4.2025?
Aidamko.
Přesně, já jsem jen samolibě polechtán, že mi to věštění před třemi týdny vyšlo, ochlazení tam bude..ale nic dramatického, teď právě jsem si uvědomil, že "zítřkem" přijde aprílové počasí.. čili již dnes.. ráno pršelo, do toho čerstvý větřík, teď vylezlo slunko a na obzoru pro změnu, se blíží nějaké šedo modré mraky.. má opět pršet... a ochladí se za pár dní... vždyť je duben ne? ... pohodinda.. po Brněnsku..
Astroman
Na Pardubicku je to velmi lokální záležitost. Slatiňany, Nasavrky vůbec nic. Meruňky, jabloně, třešně, slivoně ani ťuk, jen lehounce napučelé. Ořešáky taky naštěstí vůbec nic. Nahoře Křižanovice, Bojanov, Seč jen magnólie...což je klasika. A o Hlinsku ani nemluvím.
Ondřejov letos nejstudenější rok co jsem tu zažil. Jsme rádi, že před 4 dny vylezly krokusy, tulipánům kouká tak 5 cm listů... Vloni touhle dobou kvetla višeň. Letos vše postaru, minulý týden teprve začaly kvést zlatice, o peckovinách nemůže být ani řeč. To je 5mm napučelé. Nekvetou ani tavolníky, které bývají mezi prvními.
A že je tu letos fakt nebývalá kosa dokazuje už 2 měsíce kvetoucí kalina (bodnantská), která kvete jen v zimě a pořád se letos drží.
Takže jestli dorazí mrazíky, tak to bude pohoda, protože nekvete nic a ještě nejméně 2-3 týdny nebude. Vloni to vzalo všechny ořešáky a slivoně, tak letos to vypadána parádní úrodu.
palma
No snad to nebude tak velké to ochlazení,ale pořád to tam ukazuje až -4 teploty za týden. Kdyby bylo v noci zataženo nebo foukal vítr nešlo by to tak nízko ale zatím to ukazuje malou oblačnost. Každopádně s merunkama už sem se smířil že nebudou,akorát začínaji kvést.
palma
Jo tady nečekám nic velkého, pochybuji i o větších mrazech ráno, protože tady je to trochu jiné než v jiných oblastech. Jo někde kolem 0/-1°C možná ano, ale nic extrémního nás tady nečeká. A pokud jo, tak to bude dobré znamení, protože pak vycházejí opaky toho, co bylo sděleno. Tak bych pak zkusil věštit s mrazy na druhou půlku dubna.
Tady na Valašsku se spíš vždycky řešily trnky než nějaké meruně a ty nám tady krásně ještě spinkají co bude dál se uvidí, je nejistota ve srážkách, pokud by byl úplně suchý luft tak nazdar všecko, výhled tady na in z nuly srážek dává denně nějaké mm tak spíš to skončí tou velkou oblačností a dává se tam i větrno, takže čekat jen na to "při vyjasnění a uklidnění větru".
No, trnky tady zařvaly hlavně po únoru 1929, minulé století si s četností chladných extrémních vln hodně vyhrálo, teď máme zimy mírné a tím pádem dřívější rozjezd přírody, letos ale stále tady pozoruju opoždění, tak možná to nebude takový problém. Ten bude až se po pár dnech chladu oteplí a švihne to v období do zmrzlých což je ještě pěkně dlouhá doba než bude definitivní jistota.
Jo tady se vytáhl ten duben ve Vsetíně poloha do 400 m rok 2003, to je na mně už moc dávno a zajímalo by mně kolikrát se tady od začátku měření 1900 ten ledový den tady v dubnu udál, nemám čas, ale mám známé a jak zjistím tak pak povím, jestli nebude někdo rychlejší
na netu nic není, zadal jsem to i chatu gpt a ten se mi omlouval
V Moravanech na Pardubicku, kde jsem kazdy vikend zatim nekvete nic. Ted jsem tam odsud odjel.
Nevidel jsem ani u nikoho.
Ale tenhle tyden az se otepli po tomhle desti, tak se to urcite taky rozjede.
V Kvasinach tuplem uz vubec.
Ty studený noci a sucho to zrejme brzdi. Kezby to nerozkvetlo ani do ochlazeni. Pokud nejaky bude, zname to.
Tady teda na Pardubicku níž a blíž k Labi budou za chvíli všechny květy meruňky v plném.. Ostatní je zatím v pohodě, to jo. S meruňkami jsem naštěstí ani letos nepočítal, ale je to škoda, když to tak krásně naplno kvete. Co se týče úhrnu srážek, tak je to pěkná bída. Dohromady se včerejší noční přeháňkou a dneškem zatím pouhé necelé 2 mm. Za březen mám sotva něco málo přes 20 mm. To ochlazení to sice zpomalí, ale beze srážek to nic nevyřeší. Navíc jestli bude i skoro celodenní mráz.. no radši to ani nevidět, neslyšet..
Jinak rozpad PV se ještě stále opravdu propisuje do průběhu letošního jara, a ne že ne..https://www.severe-weather.eu/global-weather/april...
A na jednom obrázku je tam i vidět propad chladu do Evropy okolo toho 9.4. plus minus dva dni před a dva dni po tomto datu..
Ve výhledu ochlazení a čhmu už to bere skoro jako hotovou věc, že duben bude o dva stupně podprůměrný https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-duben-bude-ne... V březnu vůbec s tím studeným vpádem nepočítali a měli tam na ty dny +17 jako ne málo zdejších kolegů, takže nezbývá doufat, že jim to opět nevyjde a teploty nebudou dlouhodobě nijak extrémní. Tady mi přijde, že na apríla teda všecko ještě chrápe a dnes je tady taky dobrá kosa, za ty dva tři dny tepla se nic pořádně nerozjede
Já jsem klidnej. Příroda je letos pozadu. Ještě nezačala ani pořádně kvést zlatice. Stejně tak lidové špendlíky. Už jsou na spadnutí, ale ani jeden květ. Meruňky absolutně ani ťuk. Ořešáky, třešně, jabloně atd. A fíkovník mi jako každej rok umřel přes zimu mrazem, takže o ten se strachovat také nemusím.
Tak je to v prde.i, zase to přitvrdilo , až k -5C u nás po ránu kromě merunky ještě nic jiného z ovoce nekvete, mám strach z broskve aby se už nerozkvetla jedině opět jižní Morava to má nejnadějnější, asi se tam odstěhuju
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.