podle chmu byl měl být většinu měsíce podprůměrný
https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/605739-met...
Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2025?
U nás na severozápadě i když se to nezdá tak je vegetace v normálu. (Dle ČHMÚ dat)
Od roku 2023 dělám vždy fotku 3. dubna jednoho místa u nás v Českém Středohoří v nadmořské výšce 335 metrů, právě pro porovnání. A na srovnání jde vidět jak rok 2023 a 2024 byl vegetačně velmi dopředu.
Tak nám vyšly nové dlouhodobé predikce od ECMWF, kouknul jsem na to zběžně, čili teploty tak trochu nad průměrem pro období červen až srpen ( jsem koukal), srážky průměr ( to samé období), což je ale s otazníkem, neb srážky predikovat je ošidné, kór na takovou dobu dopředu, navíc je to ještě ošidnější protože v minulém týdnu umřela La Nina a překlápí se to do El Nino ( viz přiřazené screeny).. čili očekávám léto ve stylu lét minulých ( doufám v pěkné bouřky) Doufám, že mne za tenhle pokus předpovědi na základě jednoho modelu nebude tendence příliš kamenovat.. ( na CFSv2 jsem taky kouknul, je to v podobném stylu, jen o kus teplejší).. takže tak.. jdu pro jistotu přehodit netkanku na pár výhonků v záhonu..
Tak ještě pár doplnění k březnu. Nejnižší srážky za březen Velká Černoc (7,5 mm) a Smolnice (8,1 mm), obě v ÚK v okrese Louny. Nejvyšší srážky Rožmitál na Šumavě (75,1 mm), okres Č. Krumlov. A dále Bedřichov, N. Louka v Jiz. Horách (73,9 mm) a Ostravice v Beskydech (73,3 mm). U průměrných teplot nejvyšší Klementinum 8,1°C
Zdroj ČHMÚ
Marcel
Rosný bod (Německy Taupunkt, Anglicky Dew Point) +15 °C je v dubnu docela dost a k tomu už přijdou letní dny. Jsi ze stejné oblasti, jako Tomino, tedy máš k dizpozici data z kvalitní stanice.
BTW shmu.sk někde data zveřejnil ? EU to nařizuje. U nás CHMI pak opendata.chmi.cz ale v tom se vyzná málokdo (schválně tam udělali nepřehlednost).
Výhled vypadá pěkně letní, ale čekal jsem, že by aspoň mohly přijít ty lokální přeháňky a bouřky, které by přinesly trošku vláhy. Té mělké TN asi bude trvat ještě pár pátků než sem dorazí, pokud vůbec. Jako celý příští týden takové teplo i v noci s jižním větrem 50 km/h není už moc dobrý. Obzvláště tady..
No jo, když už ne mrazíky (ty už snad fakt nepřijdou) tak sucho..
Je to fakt hrozny, takhle suchy jaro tu nebylo nikdy snad. A srazky ve vyhledu 0
Jo to sucho začíná být fakt problém. Všude prach a pyl. Na těch nekonečných planinách ( pole) to je příšerný. Jak na poušti.
No vida, jelikož opět přichází El Nino... tak něco o El Nino a La Nina, budou déletrvající a z většími dopady...https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/p%C5%99ich%...
Tak ještě pár zajímavých dat, k tomu březnu. Průměrná teplota tedy za ČR 1,9°C, nad DP. V Čechách většinou za kraje lehce nad 1°C (DP), více na východ okolo 2°C, až po Moravu nad 2°C (DP). Výrazně to zvýšily horské stanice. Např. Klínovec 3,1°C nad DP, Labská Bouda 3,3°C nad DP, Svratouch 3,1°C nad DP, Šerák 3,3°C nad DP, Lysá Hora 3,6°C nad DP. Nejvyšší průměr srážek JMK 113%, Zlínský 102%, MSK 99%. Nejnižší průměr Karlovarský 31% a Ústecký 42% (16 mm, resp. 18 mm). Nejvyšší doba slunečního svitu Královéhradecký a Ústecký kraj, oba okolo 198h
Zdroj ČHMÚ
No tak na významném ochlazení od cca 27.4. se už shodují oba velcí hráči jak gfs tak ecmwf... přes den se tam průměry motají jen kolem 7-8 °C. A noci můžou být i slabě pod nulou ještě při vyjasnění a utišení větru.. no nic mo výhledy. Asi jsem se teď tím teplem příliš namlsal. Tak šup zpátky do března..
No super ,už ty mrazy jsou i tady ve výhledu na příští víkend,úplně přesně jako minulý rok koncem dubna.Jestli to fakt přijde tak je konec úplně se vším. Nejhorší je že gfs už to tam ukazuje hodně dlouho a fakt bych se nedivil kdyby mu to vyšlo. Icon zatím vidí jen do pátku tak uvidíme co aktualizace ECMF.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.