Diskuse o počasí Jaké bude jaro 2025?
Tak... jaro spěje zvolna ku konci a nastane léto... takže něco přidávám.. jsou tam trendy a první předpověď pro toto léto 2025, plus mnoho různých grafů a statistik apod. docela dobré počtení.https://mkweather.com/summer-2025-forecast-for-eur...
Dle všeho jsme i měli to štěstí, zažít jednu z nejsilnějších geomagnetických bouří dle záznamů..atd.. za mne mnoho dobrého počtení, včetně vlivu GO a rostoucího vlivu expanze subtropické Hadleyovy buňky sem k středním a severním polohám, ve své podstatě ustálenému AO+ během asi pár let ..apod..
a zde z toho samého serveru, rozbor jara 2025, včetně prognózy opakování v budoucích letech, protože se předpokládá, že ke kolapsu PV bude docházet dříve, než v minulých letech.. též zajímavé..https://mkweather.com/the-collapse-of-the-polar-vo...
Takže tady už je predikce (první) pro léto 2025.. co nás prý čeká, sice ze začátku "živější" počasí, ale pak zase vysoký tlak, teplo a sucho.. asi tak...https://www.severe-weather.eu/long-range-2/summer-...
Je tam rozbor tří modelů, vesměs to samé, ale jako vždy, pěkně provedené a srozumitelné..
No, myslím, že toto téma o jaru 2025 už pomalu odeznívá, takže jeden odkaz... mohlo by být v létě "živěji" ale pi pěkný vedro.. to by mě nevadilo... teda...https://www.novinky.cz/clanek/pocasi-stredozemni-m.... takže, léto budiž pochváleno..
No téma Léto se tady moc nezakládá a já už se taky po tom chladnějším květnu nemůžu dočkat léta, aspoň teda těch průměrných teplot. Zatím si na konci května užíváme ještě přízemní mrazíky, kdo by to byl vůbec čekal? Jaro mně přineslo pouze tři letní dny, trop žádný a dnů přes +20 oproti minulým rokům velká slabota, v březnu byly těsně tři a akorát duben se pochlapil s deseti.
Do půlky června čhmu dává teploty na hranici podprůměrných až normálních hodnot, pak to asi bude hodně zajímávé, středozemní moře nám nějaké teplo zatím pěkně krade, ale ono se zadaří a budou určité nějaké horké vlny, jen aby nebylo moc nějakých hnusných doprovodných bouřkových ničících jevů, to snad ne a třeba nakonec bude to léto chladnější, kdoví. Takový rok 2015 nebo 18 byly snad nějaké teplotní extrémní vrcholy a letos to bude tak nějak v pohodě, zatím bych si ale na nic nevsadil...
Tady byly v květnu ve 2m čtyři dny s teplotou pod -1 a výhled si ukazoval +5 nebo +6. Teď je ve výhledu +9 takže počítám s tím že to pod +5 bude klesat dál, červen vypadá líp a už tam mám červené sloupečky, jenže se to může ještě podělat, např. KMA má pro mně maxima furt první týden v červnu kolem +15
Tady přidám pár informací, jak se vyvíjí průměr maxim teplot, v květnu. Období 1.5. až 23.5. Jako ten východ je vážně úlet. Holešov v cca 200mnm má stále nižší průměr, než Karlovy Vary A ještě za zmínku stojí, třeba Šumperk lehce nad 300mnm, a proti tomu stanice nahoře v kopcích nad Varama, to letiště, přes 600mnm, má vyšší průměr, než Šumperk
Jinak z klasických stanic, si drží průměr nad 20°C, jen Doksany (20,3°C). Dále přes 19°C, třeba Ústí Vaňov. Podobně v Čechách, ještě třeba Kopisty u Mostu, o trochu víc má MostMost v Mostě a okolí. Bavíme se o hodnotách (19,2-19,6°C). Pro srovnání ten Šumperk 15,6°C. Na Moravě nejvyšší Strážnice 19,4°C, a nebo Dyjákovice 19,2°C. Ještě můžu přidat pro porovnání Brno-Tuřany 18,1°C
Zdroj dat ČHMÚ
Takže, mám vážné dilema, Dáša věští tropy pomalu na celý léto: https://www.msn.com/cs-cz/zpravy/other/na-evropu-s...
Takže si jdu objednat mast proti omrzlinám, dva svetry, pětilitrovou konev na čaj a elektrickou deku.. snad to bude stačit....
Ale vážně... fakt si radši počkám, jak bude, už jsme se měli připékat druhý měsíc po sobě.. a máme co?....v panelácích ještě furt topnou sezónu.. včera mi to říkala tetka na sídlišti..
No a koukám na nový výhled ČHMÚ.. to bude za květen nejspíš docela hezký podprůměr..
Tak jaro nám skončilo, květen předběžně v ČR pod DP -1,9°C. Někde to bylo jen lehce pod průměrem, třeba Kopisty 13,6°C, hlavně na východě a SV, ty průměry byly vážně nízký. Třeba Mošnov jen 11,9°C. Na JM Brno Tuřany 13,7°C, ale tam už je DP vyšší, takže taky pěkně pod průměrem. No a v rychlosti ještě průměr maxim, Karlovy Vary mají vyšší průměr max teploty v květnu, než třeba Holešov nebo Zlín, taky zajímavý
Lerak2
Květen 2025 v ČR po dlouhé době měsíc pod normálem (1961-1990). Celkem 24 měsíců za sebou bylo v ČR nad normálem (1961-1990) a to květen 2023 - duben 2024. Ale listopad 2024 byl těsně. Naposled před květnem 2025 byl pod (normálem 1961-1990) duben 2023.
17 měsíců za sebou v ČR nad normálem (1991-2020) a to červen 2023 - říjen 2024.
Lerak2
Jo, s hodnotou 13,7°C jsme v Tuřanech prakticky na průměru 1961-1990, ten byl 13,9°C. Čili jasný podprůměr z hlediska 21. století.
Na druhou stranu, úplně normální květen pro nás narozené ve století dvacátém. Ovšem za sebe můžu říct, že ten "návrat do dětství" není nic, co bych musel mít každý rok.
A pro zajímavost, v Tuřanech březen průměr 7,6°C a duben 12,5°C čili jaro jako celek nadprůměrných 11°C.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.