Diskuse o počasí Vydatný déšť a sněžení cca 13-16.4.2023
cewr
Vzhledem k tomu, že je v mém okolí půda dost promáčená a na polích stála voda už po minulém dešti, je pravděpodobnost vysoká. Zároveň na jednom z hlavním přítoků Novohradky, říčce Krounka, je zastavená výstavba přehrady/poldru, od kterého se očekávalo zlepšení povodní. Špatný průzkum s projektem a rostoucí cena za materiály donutila povodí výstavbu přerušit.
Tak to bude ještě zajímavý… tady taky stojí vody na polích, za dnešek zatím máme 6.4 mm, ICON dával nějaký 4 mm. Ten Aladin se koukám těch srážek pro Čechy moc nebojí
více vody tady asi neuškodí, ale asi dva měsíce tu jsou jakési mangrovy a topí se v tom stromy doslova všude kolem polí ať to ta morava nějak dorovná.
U nás zatím celkem 8 mm, celý den jen crcá, ale ze slušných +9 už jsme na +6, jsem zvědav na problémy se sněhem vejš na Vysočině, třeba Nová Bystřice vypadá dost zajímavě, povodňové jevy se daly čekat, u nás to problémy neudělá, Aladinovo šrafování při 50 mm jsem teda dlouho neviděl.
ludvicek
Jo západ Brna má kolem 8-10mm, ale východněji ty úhrny klesají, ale odpoledne a hlavně v noci a zítra to dorovnáte. Skutečně to vypadá, že nejvíce srážek spadne od pásu od Jihomoravského kraje přes Vysočinu až do Středních a Jižních Čech. Tak schválně jak to vyjde.
Původně jsem nechtěl při této situaci dělat nějaké závěry, ale vyvinulo se to přesně dle mého očekávání. Nejvíce srážek tedy spadne na "Vysočinsku", ale též i ve středních a jižních Čechách, kde by se mohli objevit i úhrny mezi 30-50 mm/24 hod., což samozřejmě povede ke postupnému zvyšování hladin řek. Nemusím zde komentovat, že od vyšších poloh může i velmi vydatně sněžit, viditelnost je při takto intenzivních srážkách snížena téměř na nulu, takže autem opatrně (pod stromy taky).
Pro mě, kromě tornáda u Letovic, je to jedna s dalších zajímavých situací letošního roku, tak ji pojďme společně sledovat...
No mně kupříkladu maluje Aladin dohromady 40mm, GFS taky, Ecák mi dává 51mm, ICON mi dává 55mm a jeho lokální verze D2 dokonce až 60mm. Polský model maluje podobně jako ICON, sice nemá sumarizaci, ale nad 50mm mi maluje určitě. Tak tedy z těchto sum budu hodnotit úspěšnost daných modelů pro tuto situaci. Hodnocení bude v sobotu ve 12:00, kam je tato sumarizace modelů zadána.
U nás prší celý den, pořád se tu drží okraj zelený.
Srážky neměřim už, mně stačí vědět,že už dneska spadlo dost.
Kdyžtak kouknu na sousední blízké městečko a vidím tam 14mm, tak to bude plus mínus 1mm tady taky
kuba
Hlavní se teprve mají tvořit (vlastně už teď se v Rakousku, zatím na východě tvoří) a posléze se začnou stáčet i k SZ, takže z tohoto pohledu zatím mírný optimismus.
Jo a ze satelitu jde vidět, že na Moravu jde ta oblačnost z Chorvatska a Slovinska, takže to vypadá na plošnější srážky.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.