Ahoj. Myslím, že nadcházející situace zasluhuje vlastní téma. Před námi jsou výrazně deštivé dny, na horách a na Vysočině bude i sněžit. Na skoro celém území ČR spadne přibližně kolem 20 mm srážek, ale na jihu, východě nebo i v centrálních oblastech by to mohlo být do konce týdne mnohem více asi kolem 50 mm, někde i 70 mm. Vyloučit nelze ani 100 mm. Na duben půjde o nezvykle vydatné srážky. Příčinou bude studená fronta, která zastaví svůj postup k východu, následně se zformuje tlaková níže, která se bude po určitou dobu udržovat téměř bez pohybu a otáčet setrvačností.
ICON-D2, ICON-EU a ICON
Diskuse o počasí Vydatný déšť a sněžení cca 13-16.4.2023
Já jen včera čekal, že hydrák vydá nějaké plošné předběžné varování a ono nic. Až dneska, ale jen z a jz Vysočiny myslím. Čekal bych plošnější, vzhledem k nejistotě modelů..
Myslím, že je ve hře, jestli teplý vzduch od vjv tu TN víc roztočí a přetočí k ZJZ, nebo ne? Tak uvidíme..
Přesně jak jsem psal, není důvod na tom nic měnit, budu rád, když tu spadne pár milimetrů... bohužel. Vody by bylo potřeba, ale není přáno.. jinde to bude o dost lepší.. a ty řeči, že zase všechno spadne na Slovácku si raději nechte od cesty v březnu tu nespadlo ani 20 milimetrů a duben pokračuje v podobném duchu..
Mně naopak něco říká, že se to vylije více východně, ale přeji plošnou zálivku všude, kde je třeba. Bude to dost zajímavé sledování. Je mi skutečně jedno kolik spadne, hlavně aby už pak dále nemrzlo po ránu.
Ludvicek
No ale Aladin pro nás maluje nejméně, ostatní modely malují pro Brno 40-60mm. Tato retrográdní TN je oříšek, velký.
Ty jo, modely (hlavně pan Aladin) mě všude malují někde uprostřed nejvydatnějších srážek v centrální části ČR, tak snad se to posune zpátky na Moravu, tady všude bahno, už déšť nechci… ale zase lepší než vše vyschlé.
U nás za březen bylo těch 57.1 mm.
Taky doufám, že nám to "spadne" východněji, než modely momentálně uvádějí. Tady je to se srážkami v letošním roce velká bída. Zejména oblast západně od Opavy je ve srážkovém stínu a pravidelně se tady stává, že se déšť před námi (zejména když jde ze západu) zastaví, popř. se to začne znovu formovat až někde u Ostravy. Takže opět vzhlížím k předpovědím a snad mi ten déšť zpříjemní začátek víkendu
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.