Duben byl podprůměrem, ale mně tedy květen přijde tady na Lounsku pocitově normální a i když se koukám na meteostanice ve výšce 150 mnm - 330 mnmn, tak teploty Tmax 13-23°C (převažují kolem 19°C) a Tmin 0-11°C (převažují kolem 8°C) jsou úplně v normě. Ono taky posledních tak 10 dní je většinou nejtepleji právě v tomto regionu (a okolí). Problém je spíš nedostatek srážek. Půda už je zase vysušená a místy i popraskaná, že vykopat díru je teda fuška.
Diskuse o počasí JARO 2023 - jaké bude?
Na.Guru
Ono s těmi Tmax to sice papírově nevypadá špatně, ale realita zhusta bývá taková, jako se stalo shodou okolností v neděli 7.5., takže si to dobře pamatuju, protože mně to zkazilo jedno volné odpoledne a to bylo úplně na ... . Ráno a dopoledne bylo ještě až +18°C, ale po obědě se prosadil SV s větrem, pocitově kolem +8. A takových dní je u nás více, kdy se krátce oteplí nebo ještě před frontou je teplo a pak studená facka. Ve statistikách to ale nevypadá nějak extrémně, protože je tam jen ten vrchol teploty. Bylo by zajímavé měřit plochu pod křivkou teploty vzhledem k nule...
Ovšem vy na krajním SZ máte tentokrát asi opravdu nejtepleji včetně pocitové teploty, co tak sleduju.
Tohle opravdu nechápu. V ansámblech je vidět opravdu nevídaně velká shoda na teplém počasí (v 850 hPa kolem +10°C). Co mě zaráží, že je tak velká shoda i na více jak týden dopředu. Vypadá to, že letních dní a hezkého počasí se dočkáme téměř jistě. Po dlouhé době půjde spíš o nadprůměrné teploty.
Vypadá to na přepnutí toho převážně chladného módu co tu už delší dobu otravuje do nějakého normálového, mírně nadnormálního, ale je to ještě daleko a nadnormál bude spíš severně, severovýchodně od nás a zbytek Evropy v normálu nebo mírně pod, pod normál by to mělo jít časem i v Portugalsku a tak uvidíme jestli se nám to ve středu Evropy udrží delší dobu než pár dní...
kuba
Tak doufám že ty mrazíky ve čtvrtek a pátek teť nebudou i když pořád tvrdí že v 5cm nad zemí mrznout bude.
No, je to fajn mít v jednom týdnu všechny tři jarní měsíce. Dnes typický aprílový den, dubnová teplota kolísá jak vyjde sluníčko, semtam sprchne, pak si dáme kvanta vody a zvednutí toků a čtvrtek-pátek icon počítá s maximy kolem +6 , takže to bude takový březen, pak asi skočíme do toho května a asi chvíli zůstaneme než to zas rupne o tři měsíce nazpět... mně chybí už jen ten shíh prosím
kuba
to bych řekl platí pro nížiny, u nás bych to viděl těsně kolem +20 přes den, což je super, ale žádný teplo, je to tak na hraně, místo 18-22 bych potřeboval tak 20-24, jinak budu topit prostě pořád, v noci samozřejmě aspoň těch +11+12. Už to vypadá lépe, snad i s bouřkama, třeba se mi splní sen.
Yurri
Zatím zůstávám v klidu, má to tam jako totální úlet GFS, a ECMWF tam nemá nic, než směr do tepla, ráno uvidíme, koukal jsem na to GFS v 500hpa a šoupe tam zase s níží od severu dolu, přímo na ČR a vzápětí ji v dalších dnech stejnou cestou posílá zpět k severu, takový divný Jo-Jo...
Tak nová aktualizace, teď už pro léto 2023..právě vyšlo..https://www.severe-weather.eu/long-range-2/summer-...
Teplo prý tak akorát, trošku vyšší než průměr, trochu více sucha ve střední Evropě, než je průměr, El Nino má být docela silný..malé shrnutí..
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.