Yor3
Nevím jakou máte přesně představu, ale letošní léto je zatím docela normální, i když spíš teplé. Stačí připomenout +39 °C v červnu a těch tropických dní (30°C+) bylo myslím už dost a nadprůměrně. Jinak vlny veder a dlouhá období tepla zatím nebyly/a a je to normální. V létě nemůže být pořád jenom nad 25 °C, občas to jde prostě níž a foukne chladnější vzduch.
S GO to tak hrozné asi nebude, jak se pořád straší. Nicméně zimě moc nevěřím, tam to vidím opět na převahu větru v důsledku silnějšího polárního víru a teplo. Jednou za čas určitě nastane nějaká anomálie na opačnou stranu a dočkáme se i normální nebo mrazivé zimy.
Diskuse o počasí Jaký bude červenec?
Na dnešek tady predikce +19 a nakonec je +23. Víkend predikce +18 tak si říkám, že by taky mohlo být teplejc
Ono těch pár posledních dnů tady bylo jako v dubnu, přeháňka, teplota spadlo k +15, slunko a bylo +20. Takhle se to točilo během dne několikrát. Dnes je to stabilnější, akorát se zas začal zvedat vítr.
Z příštího týdne mi z výhledu mizí i letní dny, fakt, že si to tu na SV vyžerem nejvíc.
aura_33
Já jsem v pohodě, přikládám printscreen předpovědi pro mou destinaci, jedu pozítří, tomu říkám teplá vlna se sluncem, akorát mne tam čeká docela dost práce, hlavně venku, tak asi hlavně po ránu a v podvečer, jinak to by bylo o život..tady se lká nad dvěma případnými dny do +35.. to by se tam lidi nasmáli..
palma
Bejt tady taky ten mořskej vánek půlku času jako v Biogradu (až kolem 40 km/h), tak by se ty 35ky snášely o dost lépe, takhle závidím spíš ty noční teploty. Budete zapravovat biouhel nebo vermikompost? Na Slovácku vyrábí a prodává p. Divácký luxusní a na vinicích je to prý sakra poznat?.
Yurri
Tak sazenice už rostou na místě, tak jedině následně, teď se tam musí udělat zídka, jak je zvykem, výhodu to má, že v tom jedu jaksi napůl, ten pozemek měl dlouhodobě pronajatý místňák, takže jsem to netrhal, já částečně financoval, on odvedl hlavní práci, postará se o dozor a ošetřování, zajistí sklizeň a já budu dostávat hotový produkt, takže jsme to dohodli bez zbytečných daní a převodů peněz, jak je to tu zvykem, ještě tam jsou nějaké olivovníky, a ty se budou muset probrat, zmladit a dosadit, a produktově to bude obdobně.., dál mne čeká seznámení z velmi dobrým místním vinařem (Bibich), má vynikající vína, a protože jsou tam teď pozemky za docela fajn ceny.... tož uvidíme, zda tam nakonec jednou zcela nezakotvím..
.
palma
Jo Bibicha znám (z netu) jako topku, docela by mě zajímalo, co by řekl na moji ořechobezinkošípkovku z karibského rumu a kdyby se přidala do jeho nějaké flašky (experimentálně jak se koneckonců dělají fortifikovaná vína), to máte koukám skoro jako sponzoring, každopádně super starosti.
https://www.petrdivacky.cz/pouziti/vinna-reva/
Tak z celonárodní katastrofy, stovek mrtvých, padlých kardiaků k zemi, apokalypsy způsobené dlouhou vlnou rekordních veder 40+, nám aktuálně zbyl jedno, max dvoudenní pšouk teplejšího vzduchu od jihu,( lehce nad 30°C), za který i ti důchodci budou spíše rádi , že se v tom zatím chladnějším červenci aspoň trochu ohřejí
Modely určitě nejsou k ničemu..
O ničem je ale zcela jistě manicky se upnout na jejich VÝHLEDY na 10-14 dní dopředu jako na jistou a reálnou budoucnost..
Je tam vždy 70/80% pravděpodobnost, že to za těch 10-14 dní bude úplně jinak...
Miriam
Mě sem před pár dny dával GFS v maximu 41-42°C.., a pěti nebo šestidenní šňůru teplot 35-40°C.. Teď je to o 10 méně a na jeden jediný den..
Já teploty nad 30°C nemusím, nicméně když už občas dorazí ( letošní maximum tady zatím bylo v červnu , 36,4°C, ) tak u vody se to vydržet dá...
Modely ale nezaručují ani neslibují, že jejich výhledy na 10-14 dní vyjdou..
Ba právě naopak, zdůrazňují že je tam nízká pravděpodobnost a že je to jen výhled, nikoli předpověď (třeba na nejbližší 3dny)..
K smíchu je spíš pořád dokola těm výhledům naletět, potom naletět a pak znovu naletět
A hlavně dál lpět na tom, co tam sice včera bylo, ale dnes, zítra už mizí..
Už včera, předevčírem, jsem modely nesledoval, zaměřil jsem se na synoptiku, družicové, reálné záběry a tam bylo už dobře vidět, že z vysokou pravděpodobností to holt Atlantik a TN nad Pobaltím sem nahoru k nám v tak velké míře pustit prostě nemůžou..A vypadá to, že to tak bude..
Tak dneska už bych to nazval vcelku příjemným dnem. Sice to byla jenom část, ale během 3 hodiny odpolední se začalo vyjasňovat a navečer se začal utišovat i vítr, takže se dalo vyrazit i na kolo. Teplota se odpoledne se zastavila nad 23 C. I ten výhled na víkend trochu ubral na větru, přidal na Slunci a teplotě. Nyní tam je 22 C, takže jako dneska. A pokud k tomu nebude fučet, tak to budou takové dny babího léta přijemné během nejteplejší části dne.I když synoptikou se samozřejmě se o babí léto nejedná. Co se týče pravého léta tak to tady na Ostravsku bude zítra odpoledne, ve čtvrtek tak do 3 až 4 odpoledne než přijdou bouřky a pak v úterý a ve středu. V úterý by se to snad mohlo dostat nad 30 C a ve středu i kolem 35 C. Ve výsledku ta moje predikce z neděle nemusí být natolik nepřesná. Tyto zmiňované by mohly být i dny určené ke koupání, ale provozovatelé koupacích ploch by potřebovaly tady na východě delší stabilní epizodu.
PS: Zvažoval jsem i pohled nad 10 dní, ale když jsem příspěvek poslal, tak byl na 35 řádků, tak jsem tu né tak důležitou část pro relevanci smazal a nechal jenom výhled do 21. 7. Trendově je tam spíše léto než severní proudění a podzim, ale rozepisovat to na 35 řádků opravdu není potřeba.
Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.