Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Opět převážně zataženo nebo mlhavo, slunce spíše jen na horách

Diskuse o počasí Jaký bude červenec?

42
# 12.07.2022, 14:19

Yor3
Nevím jakou máte přesně představu, ale letošní léto je zatím docela normální, i když spíš teplé. Stačí připomenout +39 °C v červnu a těch tropických dní (30°C+) bylo myslím už dost a nadprůměrně. Jinak vlny veder a dlouhá období tepla zatím nebyly/a a je to normální. V létě nemůže být pořád jenom nad 25 °C, občas to jde prostě níž a foukne chladnější vzduch.

S GO to tak hrozné asi nebude, jak se pořád straší. Nicméně zimě moc nevěřím, tam to vidím opět na převahu větru v důsledku silnějšího polárního víru a teplo. Jednou za čas určitě nastane nějaká anomálie na opačnou stranu a dočkáme se i normální nebo mrazivé zimy.

42
# 12.07.2022, 14:33

Aktuálně se na východě/SV Evropy otáčí výrazná TN, co přináší vydatný déšť a silné nárazy větru asi kolem 70 km/h.

družice MSG, ČHMÚ
V oblasti platí výstraha i s vysokým stupněm nebezpečí na vydatný déšť, meteoalarm.eu
60
# 12.07.2022, 14:51

Na dnešek tady predikce +19 a nakonec je +23. Víkend predikce +18 tak si říkám, že by taky mohlo být teplejc :D :(
Ono těch pár posledních dnů tady bylo jako v dubnu, přeháňka, teplota spadlo k +15, slunko a bylo +20. Takhle se to točilo během dne několikrát. Dnes je to stabilnější, akorát se zas začal zvedat vítr.
Z příštího týdne mi z výhledu mizí i letní dny, fakt, že si to tu na SV vyžerem nejvíc.

9
# 12.07.2022, 15:27

aura_33
Teploty mezi 25 -30 . Vždyť tady se za 10 dní pořádně teploty nedostaly ani nad 20 a ve výhledech to taky o moc víc nedává, přece tohle není léto.

418
# 12.07.2022, 15:51

aura_33
Já jsem v pohodě, přikládám printscreen předpovědi pro mou destinaci, jedu pozítří, tomu říkám teplá vlna se sluncem, akorát mne tam čeká docela dost práce, hlavně venku, tak asi hlavně po ránu a v podvečer, jinak to by bylo o život..tady se lká nad dvěma případnými dny do +35.. to by se tam lidi nasmáli..:D

34
# 12.07.2022, 16:00

palma
já bych toto brala hned, alespoň by nebyly tak studené noci. Jinak i mně to předpovídá +35, doufám, že to tam zůstane.

304
# 12.07.2022, 16:19

palma
Bejt tady taky ten mořskej vánek půlku času jako v Biogradu (až kolem 40 km/h), tak by se ty 35ky snášely o dost lépe, takhle závidím spíš ty noční teploty. Budete zapravovat biouhel nebo vermikompost? Na Slovácku vyrábí a prodává p. Divácký luxusní a na vinicích je to prý sakra poznat?.

418
# 12.07.2022, 16:46

Yurri
Tak sazenice už rostou na místě, tak jedině následně, teď se tam musí udělat zídka, jak je zvykem, výhodu to má, že v tom jedu jaksi napůl, ten pozemek měl dlouhodobě pronajatý místňák, takže jsem to netrhal, já částečně financoval, on odvedl hlavní práci, postará se o dozor a ošetřování, zajistí sklizeň a já budu dostávat hotový produkt, takže jsme to dohodli bez zbytečných daní a převodů peněz, jak je to tu zvykem, ještě tam jsou nějaké olivovníky, a ty se budou muset probrat, zmladit a dosadit, a produktově to bude obdobně..:D, dál mne čeká seznámení z velmi dobrým místním vinařem (Bibich), má vynikající vína, a protože jsou tam teď pozemky za docela fajn ceny.... tož uvidíme, zda tam nakonec jednou zcela nezakotvím..;-).

304
# 12.07.2022, 17:33

palma
Jo Bibicha znám (z netu) jako topku, docela by mě zajímalo, co by řekl na moji ořechobezinkošípkovku z karibského rumu a kdyby se přidala do jeho nějaké flašky (experimentálně jak se koneckonců dělají fortifikovaná vína), to máte koukám skoro jako sponzoring, každopádně super starosti.
https://www.petrdivacky.cz/pouziti/vinna-reva/

# 12.07.2022, 19:42

Tak na severu třicítky nebudou tady bude chladněji 2 dny tepleji a pak zase chladno

414
# 12.07.2022, 22:01

Tak z celonárodní katastrofy, stovek mrtvých, padlých kardiaků k zemi, apokalypsy způsobené dlouhou vlnou rekordních veder 40+, nám aktuálně zbyl jedno, max dvoudenní pšouk teplejšího vzduchu od jihu,( lehce nad 30°C), za který i ti důchodci budou spíše rádi , že se v tom zatím chladnějším červenci aspoň trochu ohřejí :D
Modely určitě nejsou k ničemu..
O ničem je ale zcela jistě manicky se upnout na jejich VÝHLEDY na 10-14 dní dopředu jako na jistou a reálnou budoucnost..
Je tam vždy 70/80% pravděpodobnost, že to za těch 10-14 dní bude úplně jinak...

blížící se červencová katastrofa v našem mírném pásu..
34
# 12.07.2022, 22:12

swan1
Okolní JM stanice mají ve zdejší předpovědi 38. Ale jen jeden den, jinak tropy mírné. Každopádně je to za dlouho. Nějakou delší šňůru tropických dní (nemusejí být extrémní) bych brala hned.

414
# 12.07.2022, 22:24

Miriam
Mě sem před pár dny dával GFS v maximu 41-42°C.., a pěti nebo šestidenní šňůru teplot 35-40°C.. Teď je to o 10 méně a na jeden jediný den..
Já teploty nad 30°C nemusím, nicméně když už občas dorazí ( letošní maximum tady zatím bylo v červnu , 36,4°C, ) tak u vody se to vydržet dá...

418
# 12.07.2022, 22:24

swan1
No jejda, důchodcům přestane loupat v kloubech, nasajou teplo, a bude jim fajn, a jako bonus možná pár nocí tam někde kde bydlí, nebudou muset přitápět..:D

# 12.07.2022, 22:32

Nám hlásí jeden den 29 a pak už zas 21 stupňů a v noci 11 stupňů

414
# 12.07.2022, 22:32

palma
Přesně..
Strejda občas jezdí na motorce na ryby a tuhle říkal, že v tomhle větrném SZ povětří je to o klouby!! :D
Já sem si na vás o víkendu vzpomněl, byl jsem v Nýrsku na Úhlavě s muškařským proutkem a jsou tam krásní pstruzi!

sobotni úlovek..
42
# 12.07.2022, 22:36

swan1
To jsem psal v době nejkritičtějších výstupů modelů s těmi důchodci, které jely až na 45 °C, teda jenom GFS :D

Je to sranda no, modely jsou k smíchu. Reálně může všechno ještě zchladnout, kdo ví, ale už mě to přestává bavit. Pořád samá nejistota.

418
# 12.07.2022, 22:48

aura_33
Když už nadáváme na modely, tak sem šoupnu novou predikci až do ledna2023, to mi prostě nedá... teplo kam se podíváš, jak v baru u Modrý ústřice..:D

414
# 12.07.2022, 23:03

Modely ale nezaručují ani neslibují, že jejich výhledy na 10-14 dní vyjdou..
Ba právě naopak, zdůrazňují že je tam nízká pravděpodobnost a že je to jen výhled, nikoli předpověď (třeba na nejbližší 3dny)..
K smíchu je spíš pořád dokola těm výhledům naletět, potom naletět a pak znovu naletět:D
A hlavně dál lpět na tom, co tam sice včera bylo, ale dnes, zítra už mizí..
Už včera, předevčírem, jsem modely nesledoval, zaměřil jsem se na synoptiku, družicové, reálné záběry a tam bylo už dobře vidět, že z vysokou pravděpodobností to holt Atlantik a TN nad Pobaltím sem nahoru k nám v tak velké míře pustit prostě nemůžou..A vypadá to, že to tak bude..

# 12.07.2022, 23:31

Tak dneska už bych to nazval vcelku příjemným dnem. Sice to byla jenom část, ale během 3 hodiny odpolední se začalo vyjasňovat a navečer se začal utišovat i vítr, takže se dalo vyrazit i na kolo. Teplota se odpoledne se zastavila nad 23 C. I ten výhled na víkend trochu ubral na větru, přidal na Slunci a teplotě. Nyní tam je 22 C, takže jako dneska. A pokud k tomu nebude fučet, tak to budou takové dny babího léta přijemné během nejteplejší části dne.I když synoptikou se samozřejmě se o babí léto nejedná. Co se týče pravého léta tak to tady na Ostravsku bude zítra odpoledne, ve čtvrtek tak do 3 až 4 odpoledne než přijdou bouřky a pak v úterý a ve středu. V úterý by se to snad mohlo dostat nad 30 C a ve středu i kolem 35 C. Ve výsledku ta moje predikce z neděle nemusí být natolik nepřesná. Tyto zmiňované by mohly být i dny určené ke koupání, ale provozovatelé koupacích ploch by potřebovaly tady na východě delší stabilní epizodu.
PS: Zvažoval jsem i pohled nad 10 dní, ale když jsem příspěvek poslal, tak byl na 35 řádků, tak jsem tu né tak důležitou část pro relevanci smazal a nechal jenom výhled do 21. 7. Trendově je tam spíše léto než severní proudění a podzim, ale rozepisovat to na 35 řádků opravdu není potřeba.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.