Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Mírné oteplení, později od severozápadu místy slabý déšť

Diskuse o počasí Jaký bude červenec?

# 12.07.2022, 23:41

Ten výhled nad 10 dnů jsem zvažoval, protože mi přijde, že podle stávajících výstupů jsem zase tak mimo nebyl s tím obdobím mezi 18. a 21. 7. Co se teda nepovedlo je víkend. Tam jsem se držel letních teplot a to spíše neklapne, protože ten propad TN ze severu je výraznější. 2 až 3 dny okolo 35 v nejteplejších místech maximum vlny 38 C by klapnout mělo. Potenciál kolem 20 C ve výšce tam je. Snad i ten Yor bude mít solidní ty 3 dny v Novém Jičíně podle jeho představ léta.

78
# 12.07.2022, 23:48

Příští středa je sice hodně daleko, ale v modelech je docela shoda na krátkém přílivu horkého vzduchu před frontou. Na Moravě víme, že to může přinést velmi horký den. :!!:
Třeba se aurovi splní jeho sen a teploty polezou přes 38°C.

# 12.07.2022, 23:59

spurdo
Ono se dá říct, že takový ten krátký 2 až 3 denní výstřelek tam byl povětšinu této vlny. Jenom to z nesnesitelných 40 - 43 C spadlo někde na 35 C. Opravdu málo těch výstupů tam mělo delší trvání. To modely odhadovaly dobře už od toho 7. 7. Jenom úplně zezačátku tam byly vedra 6, 7 dní v řadě, protože tam to vypadlo teple i na víkend. To jak tu dával swan ty obrázky toho výškového proudění. Akorát se to postupně posunulo ten počátek z neděle na úterý. Jsem zvědavý jak horký ten den bude.

414
# 13.07.2022, 00:01

Tomáš J.
spurdo
Ecák i Icon jsou o 4-6°C na tu středu pro jižní Moravu chladnější..
38°C tam má jen GFS..Je to ještě týden, myslím že nejpozději o víkendu i GFS ubere..

# 13.07.2022, 00:38

Zdravím, mám takový zajímavý nápad. Vzhledem k tomu, že už se nám pomalu začínají utřibovat výstupy modelů, ale pořád to není ještě úplná jistota. Zkuste odhadnout maximální teplotu během potenciální horké vlnky během příštího pracovního týdne.
Pravidla: tipy posílejte do diskuze normálně do příspěvku, aby to nerušilo diskusi. Pokusím se, aby mi žádný neunikl, diskusi budu pečlivé pročítat a v každých 12, 18 a 24 hodin posílat tabulku s tipy a soutěžícími. Termín uzavření tipů dáme dne 14. 7. 23:59. Tipujete maximální teplotu v období od 15. 7. 0:00 do 22. 7. 23:59. Každý soutěžící zadá maximální teplotu za celé období, den dosažení teploty a lokalitu. Např. v Brodě nad Dyjí 21. 7. bude 36.4 C.
Pokud nebudete se svým tipem spokojení a uvidíte třeba razantní změnu budete mít každý jeden pokus na změnu tipu. Každý tip si obarvím žlutě. Ten kdo už nic měnit nebude tak zeleně. (Možná tahle část je k diskusi, jestli ponechat možnost opravy nebo ne)
Podmínky vyhodnocení: Především je nejdůležitější se co nejvíce přiblížit reálné maximální teplotě. Při stejné odchylce se zaměřím na to, kdo se blíže přiblížil dni maxima a poslední kritérium je vzdálenost od místa maxima.
Pokud k tomu něco někdo má, něco co by změnil apod. Tak od toho je diskuse. Zatím jsem k tomu vytvořil takovou jednoduchou tabulku. Ať je hlavně přehledná. Tak kdo se přidá?
PS: Doufám, že to nebude moc rušit diskusi, a hlavně prosím jsme si myslím povětšinou dospělí lidé, kteří se respektují. Když někdo přijde s tipem na 40 C, tak je to jeho tip a byť může být vysoce nepravděpodobný z dnešního pohledu tak ve výsledku může vycházet na základě třeba nějaké zkušenosti a vyjít. Tak hodně štěstí všem

Tabulka pro tipování maximálních teplot
305
# 13.07.2022, 05:32

Tomáš J.
Nerad tipuji cizí lokality, stanice MB bude mít za týden maximálku 33,5 a Brod nad Dyjí když musím tak 36,7. Dal bych základní podmínku min. TÝDEN předem, je jasný že 3 dny předem bude pak každej chytrej.

# 13.07.2022, 07:27

Jooo , vypadá to na přírodní katastrofu ,jak tu někdo psal ?

414
# 13.07.2022, 07:35

Novorolak
Njn, další zchlazení výhledu, víkend, který měl být původně 26-30°C bude sotva slabě nad 20, příští týden se tu možná podívame na 30tku..!?
Jako už i já bych se rád trochu ohřál, protože včera ráno 5,6...dneska 6°C., v predikcích bylo 12...:!!:
To je obrovská nepřesnost, o 6°C méně..
A z 38-39st na středu pro j Moravu už je jen 35-36..., u GFS.

84
# 13.07.2022, 08:18

Nejvíc mě baví, když si lidé z chladných/podhorských oblastí stěžují, že tam nemají tropy :D

Je to hodně nejisté, protože to není naštěstí žádná rozpláclá TV přes půl Evropy, která je na jistotu, ale kombinace různě položených TV+TN a zřejmě se tam žádná dlouhodobější blokace nechystá. Jestli bude 2-3 dny vedro je v pohodě, když se to pak zchladí. Snad bude léto takhle poklidně pokračovat :cool:

125
# 13.07.2022, 08:24

swan1
Aktuálně tam pro JM kraj Ecák dává kolem +35 středa/čtvrtek, což je určitá změna oproti včerejšku (Ecák otepluje).
Ondra83
No tak já se tomu nedivím, některý roky před Covidem bylo pravidelně přes 30 i na Vysočině a člověk si na to rychle zvykne, ačkoliv řada lidí na hice nadává. Vono sedět v 10 večer venku v tričku nebo v bundě je dost rozdíl.

84
# 13.07.2022, 08:27

ludvicek
To je určitě rozdíl, já v Praze 3-4 měsíce v roce znám jenom kraťasy a tričko z 99 %, ale to je zase vykoupené tím, že když je teplo, tak je opravdu vedro + v zimě tu je sníh jen ojediněle. Protože takhle je to normální.

Tričko večer na Vysočině normální není :)

414
# 13.07.2022, 08:37

Ondra83
Vážně, tak málo vám stačí k největší zábavě?:!!:
Mě zase baví, když pražák v paneláku odhaluje na dálku, které podhůří je chladné a které teplejší..to je opravdu gól...:D
Nebo kdy se na Vysočině nosí tričko..
Tahle kotlina na JZ má sice chladnější rána, ale odpolední teploty jsou tu při teplém JZ, J proudění vysoké, viz červen 36,4°C.. Ale do toho vy ze své pozice můžete vidět jen těžko...
Krom toho čoveče, nevím kde to berete..?:!!:
Sem dával GFS skoro týden 40tek, a já jen konstatuji, že se to smrsklo na dva dny kol 30°C..
Dále konstatuji, že seknout se v predikcích kdekoli , s ranní teplotou o 6°C, je dost... což je..
Pár teplejších dní by prostě v červenci neškodilo...
Co tam máte dál?...

125
# 13.07.2022, 08:46

Ondra83
Tohle vnímání normální / nenormální se hodně posouvá. Moje děcka si myslí, že léto začíná v květnu a loňský "normální" květen jim přišel strašně studený, ačkoliv byl jen o jeden stupeň chladnější než průměr 61/90.

84
# 13.07.2022, 08:47

swan1
Líbí se mi tahle agresivita vůči komukoliv z Prahy :cool: Bydlel jsem 20 let na severu, takže ano, občas i vím, jak vypadá svět za hranicemi Prahy :D Ono teda stačí vzít tady portál, historické teploty, a podívat se na průměry jednotlivých stanic ;-) Nevím teda, jestli u toho budu mít tu správnou pozici, jak píšete, ale mně ta čísla přijdou docela srozumitelná.

Ano, GFS tam měl větší peklo, jsem rád, že se to smrsklo, přestože budu v té době na horách. Chladná rána byla, proti tomu nic nenamítám, jen tu někteří pořád píšou, jak kdybychom byli v době ledové, přitom je teplotně normální rok, vlastně ono je zase spíše nadprůměrně, akorát ne o 2-3 stupně jako obvykle.

Nic tam nemám, dejte nohy do tepla a bude zase dobře ;)

84
# 13.07.2022, 08:50

ludvicek
Snad to takhle rychle nebude postupovat, protože mně přijde, že je od cca půlky října do dubna v zásadě stejně o ničem, pár stupnů nad nulou, zima žádná. Jaro jak bylo chladnější poslední 2 roky, tak taky nic moc, a pak rovnou léto. Jediné, na co je spoleh, je babí léto září + půlka října, ale to je zase vykoupeno značný suchem.
Takže pokud je léto trochu normálně deštivé a bez extrémních vln veder, jsem jenom rád, dá se to trochu užít.

414
# 13.07.2022, 08:55

Ondra83
Které stanice máte nastudované v Pošumaví v mé oblasti..?
Konkrétně, prosím..?
Proč sem pletete sever??
Já žiju aktuálně v kotlince v Pošumaví.., Sušicko..Jak dobře znáte místní poměry?
Zahrňte mě prosím vaším přehledem, ať tu víme, jak na tom s tím teplém a zimou jsme.. Děkuji

84
# 13.07.2022, 09:50

swan1
Já jsem o Vás a Vaší oblasti v příspěvku nikde nemluvil :D A pokud tam máte ráno 6 stupňů, tak asi úplně teplá oblast nebudete, což? 530 mnm, kousek od Šumavy a Brd, stanic je tu na in-pocasi kolem dost ;-) Jaké je počasí ve Vaší ulici je mi upřímně jedno, tomu se říká "pro stromy nevidět les" ;)

180
# 13.07.2022, 09:56

Dnes melo být alespoň dopoledne jasno nebo polojasno a je tu skoro zataženo :(

414
# 13.07.2022, 09:59

Ondra83
80km vzdálené Brdy?? A jéje...
Takže vaše hloupacatá populistická poznámka směrem do podhůří pramenila z jediné věci, totiž z neznalosti..
Co si raději zkontrolovat teplotu vašch nohou..?
Do těch pošumavských a podhorských obecně se asi raději nemontujte, pane Přehlede..:D

84
# 13.07.2022, 10:07

swan1
Teplota je v pohodě, doma i venku 22, ideální stav :) Příště přihoďte ještě pár adjektiv, ať to má větší šťávu, tohle bylo slabší.

Pro přidání příspěvku do diskuse se prosím přihlaste.